Potrivit lui Constantin Stoica, purtator de cuvant al Patriarhiei, Biserica Ortodoxa Romana (BOR) asteapta sa intre efectiv in posesia terenului de pe Calea 13 Septembrie, prin incheierea unui proces-verbal de predare-primire cu Camera Deputatilor. Patriarhia nu intentioneaza sa dea banii solicitati de Camera Deputatilor pentru predarea si amenajarea terenului din Calea 13 Septembrie.

"Noi asteptam sa intram efectiv in posesia terenului. Suma de bani solicitata de Biroul Permanent al Camerei Deputatilor nu este insa responsabilitatea Patriarhiei Romane, intrucat este o suma solicitata pentru dezafectarea terenului si nu pentru ridicarea efectiva a Catedralei. Am inteles ca sunt acolo niste utilitati care nu ne apartin. Patriarhia va aloca fonduri pentru ridicarea efectiva a Catedralei", a declarat, ieri, pentru Mediafax Constantin Stoica.

Secretariatul General al Camerei Deputatilor a fost acuzat in mai multe randuri de oficiali ai Ministerului Culturii si Cultelor (MCC) ca intarzie punerea pietrei de temelie la Catedrala Mantuirii Neamului. Adrian Lemeni, secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Culte din cadrul MCC, a apreciat la inceputul acestei saptamani ca lucrarile la Catedrala Mantuirii Neamului sunt intarziate de catre Secretariatul General al Camerei Deputatilor, care a solicitat o suma prea mare, respectiv 15,3 milioane RON, pentru predarea si amenajarea terenului pe care ar urma sa fie ridicata Catedrala.

El mai preciza atunci ca Ministerul Finantelor Publice "a emis deja un punct de vedere", prin care se solicita refacerea acelor calcule, considerate a fi "exagerate".
In plus, Adrian Lemeni a declarat, ieri, pentru Mediafax ca Ministerul Culturii nu are obligatia sa aloce fondurile solicitate de Camera Deputatilor pentru predarea terenului Patriarhiei. Lemeni a subliniat ca MCC si-a indeplinit pana acum atributiile privind ridicarea Catedralei Mantuirii Neamului, procesul legislativ fiind deja finalizat.

"Din partea noastra (a MCC) s-au facut toate demersurile legislative pentru ridicarea lacasului de cult. La nivel de principiu, Patriarhia are insa obligatia sa faca toate demersurile privind ridicarea efectiva a Catedralei, sa se ocupe de teren, de proiect, pentru ca in actul normativ dat nu se vorbeste de o contributie financiara explicita din partea Guvernului", a explicat Lemeni.
El a precizat ca "problema este in lucru", insa pana in prezent "nu s-a pus problema" alocarii de fonduri din partea MCC pentru terenul din Calea 13 Septembrie.

Problema ar putea fi transata in prima parte a saptamanii viitoare, cand Adrian Iorgulescu va organiza o reuniune de lucru cu reprezentantii institutiilor implicate in proiectul de construire a Catedralei Mantuirii Neamului, asa cum i-a cerut, joi, premierul Calin Popescu Tariceanu.
"Ne vom intalni in cursul saptamanii viitoare, marti sau miercuri, pentru a avea ce sa-i comunicam premierului Tariceanu in sedinta de Guvern", a declarat pentru Mediafax Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii.

La reuniune ar urma sa participe reprezentanti ai Ministerelor Finantelor, Transporturilor, Administratiei si Internelor, precum si membri ai Secretariatului General al Camerei Deputatilor si Patriarhiei Romane.