Matusa Tamara Cernasov, taximetristul Silviu Podolan si sotia Dana Nastase au fost protagonistii unei ingenioase operatiuni funciare menite a ascunde ani in sir adevaratii proprietari. Podolan a cumparat oficial 8,5 hectare de teren in Voluntari, pe care le-a revindut apoi neoficial si a cerut sa-i fie sterse sarcinile fiscale de la primarie. Vreme de cinci ani, nimeni nu a platit impozit pe teren, iar la primarie nu s-au stiut noii proprietari. Pina in vara anului trecut, cind l-au aflat pe primul: Dana Nastase, mostenitoarea a 2.500 de metri patrati cumparati neoficial de matusa Tamara de la taximetrist. Proprietarii celorlalti 82.500 de metri patrati vor putea fi cunoscuti cind vor vrea sa vinda sau sa construiasca. Atunci s-ar putea sa avem mari surprize.

Silviu Podolan, taximetristul care a cumparat un teren in Voluntari de 85.000 de metri patrati de la Olga Octavia Maniu, s-a miscat extrem de repede inainte si dupa ce a vindut parcela de 2.500 de metri patrati Tamarei Cernasov, matusa bogata a Danielei Nastase. Pe 17 august 1999, Podolan a cumparat cei 85.000 de metri patrati de la Olga Octavia Maniu, batrina care si-a recuperat pamintul confiscat de comunisti. Aceasta sustine ca retrocedarea i-a fost conditionata de vinzarea terenului catre Silviu Podolan.

Cinci ani de tacere

Dupa patru luni, noul proprietar a vindut o bucata de 2.500 de metri patrati Tamarei Cernasov. Dar din 20 decembrie 1999, data tranzactiei, si pina in vara lui 2005, Primaria Voluntari nu a stiut cine este noul proprietar, deoarece Tamara Cernasov nu s-a prezentat sa plateasca impozitul si taxele aferente terenului pe care il detinea. La inceputul anului 2000, Silviu Podolan a notificat primaria ca nu mai este proprietarul celor 85.000 de metri patrati, drept pentru care a cerut sa nu mai figureze cu sarcini fiscale la Voluntari. El insa nu a depus si contractele de vinzare-cumparare, pentru ca primaria sa stie de la cine sa incaseze taxele.

Vreme de cinci ani nimeni nu a platit taxe pe acel teren, iar primaria nu a stiut cine il detine. Abia in vara lui 2005, a sosit la primarie Daniela Nastase cu certificatul de mostenitor al matusii sale, din care rezulta ca devine proprietar al intregii averi a batrinei, inclusiv a terenului pe care aceasta il cumparase, cinci ani mai devreme, de la Podolan. Ea a achitat impozitul restant pe ultimii cinci ani, plus penalizarile respective, si a devenit proprietar de drept al terenului.

Ce vecini are Daniela Nastase?

Reprezentantii Primariei Voluntari nu-i cunosc nici acum pe proprietarii restului de 82.500 de metri patrati, deoarece acestia nu s-au prezentat, inca, sa-si plateasca taxele si impozitul pe teren. Acestia vor deveni cunoscuti doar in momentul in care vor dori sa se foloseasca intr-un fel sau altul de teren, adica sa-l vinda sau sa construiasca ceva pe el. Legea ii sanctioneaza doar financiar pe cei care nu-si platesc la timp impozitul pe terenuri, aplicindu-le penalizari. In schimb, in momentul in care proprietarul doreste sa vinda sau sa construiasca, el trebuie sa-si achite impozitul restant, cu penalizarile de rigoare.

In functie de interesele actualilor proprietari, vom afla cu cine se va invecina Nastase pe terenul din Voluntari. Surprizele s-ar putea sa fie imense, avind in vedere ca parcela mostenita de Nastase se afla in spatele unui teren proprietate a lui Gigi Becali, care vrea sa construiasca in spatele Scolii Americane "un complex rezidential, alcatuit din locuinte si alte amenajari".

Podolan, un paravan

Silviu Podolan a platit in vara lui 1999 in jur de 40.000 de euro pe cei 85.000 de metri patrati, adica aproape 50 de centi metrul patrat, iar parcela de 2.500 de metri patrati a vindut-o Tamarei Cernasov cu numai 2,5 milioane de lei, adica doar sase centi. Contactat de "Cotidianul", el a spus ca a trebuit sa vinda asa ieftin pentru ca avea datorii provenite de la jocurile de noroc. El confirma ca a vindut si restul terenului, dar spune ca nu-si mai aminteste cui.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.