Ratificarea tratatului de aderare in parlamentele celor 25 de state membre ale UE nu este lipsita de riscuri. Romania si Bulgaria se afla in fata ultimului obstacol ce le desparte de statutul pentru care se lupta din anul 2000.

Harta democratiilor europene este, in 2006, un traseu cu grad de risc pentru Romania si Bulgaria. Inalti oficiali europeni, parlamentari si europarlamentari incearca sa intarzie parcursul celor doua state in curs de aderare. Guvernele de la Bucuresti si de la Sofia, discrete in 2005 asupra acestui subiect, au adoptat o noua strategie. Se discuta deschis despre demersurile unor politicieni europeni influenti de a amana momentul 2007, chiar pe termen nedefinit. "Intr-adevar, sunt invocate argumente de ordin subiectiv, dar si obiectiv, in favoarea luarii unei decizii de amanare a datei aderarii", ne confirma Leonard Orban, fost negociator-sef al Romaniei, in prezent secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene. Oficialul roman este convins insa ca "tarile membre isi vor respecta angajamentul pe care si l-au asumat fata de Romania la incheierea negocierilor de aderare, iar aceasta va avea loc in parametri cunoscuti".

Aderarea Romaniei poate fi intarziata dincolo de orizontul 2007/2008 daca unul sau mai multe dintre parlamentele celor 25 de state membre tergiverseaza semnarea tratatului. Data de 1 ianuarie 2007, ea insasi depinzand de concluziile raportului de evaluare al Comisiei Europene din luna mai a acestui an, nu mai poate fi respectata, fara ca, in acest fel, statele membre sa fie acuzate ca nu-si tin cuvantul dat Romaniei. Mai clar, ele pot invoca, drept scuza a amanarii, lentoarea cu care actioneaza masina de vot parlamentara nationala.

Am trecut de noua, mai avem 16

Cat despre argumentele pro-amanare, cele de ordin subiectivo-afectiv se refera la temerile europenilor legate de o eventuala scadere a nivelului de trai si de pierderea locurilor de munca in fata asaltului esticilor. Cele obiective sunt centrate pe insuficienta pregatire a Romaniei pentru a deveni stat membru.

Noua tari din cele 25 au ratificat deja tratatul de aderare la Uniunea Europeana al Romaniei si Bulgariei, iar situatia ideala ar fi ca restul sa le urmeze exemplul pana cel tarziu in decembrie 2006. In lumea reala insa, exista cateva parlamente "problema".


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.