Chiria este dubla fata de pretul pietei si o plateste, coincidenta sau nu, Arin Stanescu, regele lichidarilor judiciare. Prinde contur astfel reteta de succes a familiei Nastase: o avere mare, cladita pe multe coincidente mici.

Cele trei apartamente pe care Dana Nastase le-a mostenit de la matusa Tamara Cernasov si le-ar fi vindut apoi cu 300.000 de euro patronului de la Biomedica, Lucian Russu, sint situate in blocul M27 de pe Bulevardul Mircea Voda. Este vorba despre un apartament cu doua camere (56 mp), si doua de patru camere (de 95, respectiv 92 mp), adica despre intreg etajul 6 din imobilul respectiv.

Vinzarea ramine insa invaluita in-tr-un mister total intrucit nu figureaza la nici una dintre institutiile statului care ar trebui sa aiba in evidente aceasta tranzactie. Dimpotriva, la adresele respective ca proprietara apare tot Daniela Nastase, sotia fostului premier PSD, devenita stapina lor gratie actului nr. 59 din 31 mai 2005, care o desemna unica mostenitoare a Tamarei Cernasov.

Documentele oficiale infirma astfel atit declaratia de avere a deputatului Adrian Nastase, care sustinea ca familia sa s-a imbogatit cu 300.000 de euro prin vinzarea apartamentelor, cit si declaratia facuta noua de catre Lucian Russu, presedintele firmei Biomedica, cel care ne-a spus in urma cu doua zile ca a cumparat respectivele apartamente.

"Nu stiam ca e matusa lui Nastase"

In blocul M27, aflat la citeva sute de metri in spatele magazinului Unirea, se afla doar sedii ale unor firme puternice. Etajul 6, al Danei Nastase, pe care medicul Russu sustine ca l-ar fi achizitionat ca sa-si faca un sediu nou pentru Biomedica, este ocupat de societatea Moore Stephens Reconversie si Valorificare Active (RVA) SA, cea mai mare companie autohtona in domeniul lichidarii de firme. Ea apartine avocatilor Arin Stanescu si Calin Zamfirescu.

RVA ocupa in blocul M27 doua etaje, al doilea si al saselea. Ultimul dintre ele, care-i apartine Danei Nastase, are aproximativ 250 de mp si a fost inchiriat pe 1 noiembrie 2002. "N-am stiut ca Tamara Cernasov este matusa doamnei Nastase", sustine Arin Stanescu. Pe ce suma, nu ne poate spune, deoarece este "confidentiala". "Am aflat despre aceste apartamente de la patronul care le-a avut in chirie inaintea mea. Mi-a spus ca pleaca si mi-a facut legatura cu cel care se ocupa de ele, in numele doamnei Cernasov. Nu, nu era vorba despre domnul Bitner. Nu-mi amintesc numele lor si nici pe cel al firmei", pretinde avocatul Stanescu. Administratorul cladirii isi aminteste insa foarte clar ca din 2000, adica de cind matusa a cumparat de la Bitner apartamentele, ele au stat goale timp de doi ani, pina la instalarea RVA.

Contractul dintre Tamara Cernasov si lichidatori s-a desfasurat normal pina in decembrie anul trecut. Moment in care, spune Arin Stanescu, firma RVA a aflat ca spatiul de la etajul 6 este proprietatea Danei Nastase. "A venit un tinar, reprezentant al doamnei Nastase, si am semnat un contract nou. Semnat retroactiv, incepind cu luna iunie 2005. Este pe perioada nedeterminata si ne-am asumat prin el obligatia de a parasi apartamentele in 30 de zile de la data in care ne vor anunta ca le-au vindut". Deocamdata n-au primit instiintarea.

Buna chirie!

Alexandru Bitner spunea, in interviurile acordate in zilele de dupa izbucnirea scandalului, ca Tamara Cernasov ar fi obtinut din inchirierea acestor apartamente venituri lunare de 7.000 de dolari, cifra confirmata si de sumele mentionate ca venituri din chirii din declaratia de avere a lui Adrian Nastase. Cosmina Stiriuc, agent imobiliar al firmei Top Imobil 3M, din vecinatatea adresei de pe Mircea Voda, ne-a fost recomandata ca "specialist in blocul M27". A intermediat vinzarea si inchirierea mai multor apartamente din imobilul atit de cautat.

Potrivit consultantei acordate de ea, un apartament de patru camere se inchiriaza cu sume cuprinse intre 800 si 1.000 euro/luna, iar unul de doua camere, cu maximum 500 de euro/luna. La cele trei apartamente pe care le-a avut Tamara Cernasov, ar rezulta o chirie totala de maximum 2.500 de euro lunar, adica doar 3.000 de dolari. Dana Nastase pare sa fi negociat foarte bine cu siretul avocat Arin Stanescu, daca primeste 7.000...

PSD refuza sa-l apere pe Nastase

Liderii PSD recunosc in mod neoficial ca mostenirea primita de Adrian Nastase a creat partidului mari probleme de imagine. Acestia refuza orice fel de comentarii, lasindu-l pe Nastase sa se descurce singur.

De citeva zile, la virful PSD se cauta o solutie pentru iesirea din criza de imagine provocata partidului de Adrian Nastase. Deocamdata nu s-a gasit nici una si de aceea liderii PSD asteapta evolutia cazului, pina atunci fiind valabil consemnul sa se abtina de la orice fel de comentarii. Discutiile au loc doar in grupuri foarte restrinse, la care participa doar oameni considerati de incredere.

"Chiar daca mostenirea e legala, tot avem o mare problema", ne-a declarat unul dintre vicepresedintii PSD. Un altul spune ca "magnitudinea implicatiilor este similara cu cea din cazul Omar Hayssam". "Nu se poate sa pui un milion de dolari pe o baba", a fost reactia unui alt vicepresedinte PSD, ingrijorat de amploarea scandalului.

Vanghelie comenteaza

Dupa comentariile subtil ironice facute cu citeva zile in urma de Ion Iliescu si Nicolae Vacaroiu, singurul care a indraznit sa se mai pronunte a fost primarul sectorului 5, Marian Vanghelie. "Normal ca aduce deservicii de imagine PSD-ului.

Domnul Adrian Nastase trebuie sa clarifice ce e de clarificat si sa spuna care e pozitia dinsului pentru a nu mai plana suspiciuni. Nu e vorba daca pentru mine sint convingatoare explicatiile sale, ci ele trebuie sa fie convingatoare pentru electorat", ne-a declarat Vanghelie.

Chiar si Mircea Geoana, care a sarit in apararea lui Oprisan, Mazare si a altor reprezentanti PSD care au avut probleme de imagine, s-a ferit de comentarii. El nu a iesit in public toata saptamina, pasindu-i responsabilitatile de comunicare purtatorului de cuvint, Cristian Diaconescu. "Nu avem nici un comentariu de facut. Domnul Nastase a facut o prezentare publica si s-a declarat deschis sa dea orice clarificari",

ne-a declarat Diaconescu. Alti lideri ai PSD, precum Dan Ioan Popescu sau Ion Iliescu, au refuzat sa raspunda la telefon.

Institutiile incep, timid, sa se miste

Procurorul general, Ilie Botos, a declarat ieri ca a organizat un grup de lucru format din trei procurori din Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, plus un reprezentat al DNA, care sa verifice declaratiile de avere ale demnitarilor.

"Nu este o comisie in sensul legii, este o structura care vine sa fluidizeze, sa amplifice activitatile necesare in acest domeniu pina la aparitia noilor modificari legislative. Ea urmeaza sa solicite, dupa aceea, punctual, acolo unde identifica anumiti indici, verificari exacte, efectuate de catre structurile investigative si la sfirsit sa faca propuneri documentate in vederea sesizarii comisiei de la Inalta Curte de Casatie si Justitie", a explicat Botos, in termeni procedurali, cu ce se va ocupa comisia. Intrebat daca grupul are in vedere anumiti demnitari, el a spus ca nu doreste sa faca nici un comentariu pina la terminarea cercetarilor prealabile. "Noi lucram la modul general", a explicat procurorul general.

Sesizarea Parchetului atrage in joc Fiscul

ANAF nu s-a autosesizat in problema averii lui Nastase, pentru ca institutia nu este mandatata sa faca verificari de averi, ne-au spus surse din Fisc. De aceea, Guvernul vrea acum sa infiinteze un organism specific, care sa functioneze pe linga ANAF. Exista totusi o posibilitate pentru a introduce Fiscul in aceasta ecuatie.

Oricine poate face o sesizare la Parchet in ce priveste averea fostului premier, iar Parchetul poate mandata institutia condusa de Sebastian Bodu sa faca un control in acest sens.

O avere cladita pe coincidente

Adrian Nastase pare sa fie urmarit de un colosal ghinion: fiecare achizitie majora pe care a facut-o, de-a lungul anilor, este legata de nume controversate: fie amici pe care i-a rasplatit cu indulgente in timpul cit a fost prim-ministru, fie personaje din zona interlopa.

O trecere in revista a proprietatilor cunoscute pina acum ale familiei Nastase arata ca nici una dintre acestea nu a fost intimplatoare, adica o simpla intilnire dintre un cumparator si un vinzator, mijlocita de un anunt la mica publicitate. La achizitia fiecareia dintre ele apar personaje din anturajul personal sau politic al lui Adrian Nastase.

Terenul din Zambaccian

A fost cumparat de familia Nastase de la Cabinetul de Avocatura "Adrian Nastase", acesta din urma fiind reprezentat de Roxana Bichel. Cabinetul de Avocatura a cumparat, la rindul sau, terenul de la o oarecare Athena Marianthi Theodoru, nimeni alta decit mama Roxanei Bichel. Iar Marianthi Theodoru l-a achizitionat de la Elena Sotec, soacra fostului deputat Gabriel Bivolaru, acum condamnat pentru infractiuni financiare, de la care, de altminteri, Elena Sotec a cumparat la rindul ei terenul. Roxana Bichel a fost numita vicepresedinte la APAPS in timpul guvernarii Nastase.

Pe terenul astfel ajuns in posesia familiei Nastase, incepe, in 1999, ridicarea unui bloc prin asocierea dintre Adrian Nastase cu Sergiu Sechelariu, patron al firmei Consimpus Bacau, care si ridica imobilul. In 2001, Sergiu Sechelariu este numit secretar de stat la Ministerul Transporturilor. Ulterior, in finantarea imobilului s-a implicat si Ion Alexandru Tiriac, care a detinut la un moment dat jumatate din imobil, adica doua apartamente. Unul a fost cesionat apoi catre Andrei Nastase, fiul fostului premier. Ion Tiriac senior a primit, in timpul guvernarii Nastase, concesionarea fondului de vinatoare de la Balc, a fost numit presedinte al Consiliului Investitorilor Straini, un organism guvernamental, iar fiul sau a scapat de numeroase acuzatii incriminatorii intr-un dosar privind traficul de droguri.

Mostenirea de la matusa

Intre anii 1998-1999, o matusa de-a Danei Nastase a vindut bijuterii si tablouri in valoare de 400.000 de euro catre omul de afaceri Alexandru Bitner. In 1999, batrina o declara pe Dana Nastase drept unica mostenitoare, moment din care incepe sa se lanseze, cu banii primiti de la Bitner, in ample afaceri imobiliare: trei apartamente si 2.500 de metri patrati de teren intr-o zona de lux din nordul Capitalei. Moartea batrinei, survenita in aprilie 2005, o lasa pe Dana Nastase drept unica mostenitoare a unei averi de 1 milion de euro. In timpul guvernarii Nastase, Alexandru Bitner a primit in concesiune 100.000 de hectare in Delta Dunarii si alte exploatari piscicole.

Casa mamei lui Nastase

In anul 2001, mama lui Adrian Nastase cumpara un apartament de 130 de metri patrati, in strada Molliére 10, de la un anume Cristian Sindie, personaj considerat ca apartinind lumii interlope, dupa ce a fost implicat intr-un scandal de rapire si sechestrare de persoane. Cumparatorul a platit numai 65.000 de euro, desi pretul pietei se ridica la 150.000 de euro. Legatura dintre Adrian Nastase si Cristian Sindie se numeste Marius Opran: acesta l-a cununat pe Sindie, iar Adrian Nastase i-a fost lui Opran nas onorific la nunta de argint. Marius Opran a fost secretar de stat in timpul guvernarii Nastase si a demisionat dupa ce numele sau a fost gasit scris, alaturi de suma de 500.000 de euro, intr-un caiet gasit asupra unui complice de-al lui Sorin Beraru, trimis sa mituiasca oficiali romani pentru ca Beraru sa scape de puscarie.

Terenul din Corbeanca

In decembrie 1999, Dana Nastase cumpara 2,35 hectare de padure la Corbeanca, una dintre cele mai vinate zone din preajma Capitalei, cu 6 dolari pe metrul patrat. "Evenimentul zilei", care a dezvaluit afacerea alaltaieri, sustine ca, potrivit specialistilor pe care i-a consultat, pretul este de trei ori mai mic decit era atunci pe piata, adica 20 de dolari. Acum a ajuns la 100 de dolari. Vinzatoarea era aceeasi Roxana Bichel, care ulterior a fost numita vicepresedinte la APAPS. Ea a intrat in posesia terenului printr-un schimb cu o suprafata echivalenta de la Sacele-Brasov, pe care o primise ca donatie. De altminteri, schema e larg raspindita: numeroase VIP-uri si-au adjudecat, cu complicitatea autoritatilor locale, terenuri de lux in apropierea Capitalei, oferind la schimb suprafete mai putin valoroase, in provincie.


CINE ESTE ARIN STANESCU

Arin Stanescu este presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Lichidare si Reorganizare. Printre multe alte falimente,firma sa a fost desemnata si pentru lichidarea societatii Republica SA, de care s-a ocupat intre 2001 si 2004.

SUSTINERE LA NIVEL INALT

Ambasadorul britanic Quinton Quayle a declarat marti ca rolul presei in investigarea averilor oamenilor politici este important si s-a aratat nedumerit ca, desi politicienii nu sint corupti, rudele lor se pot imbogati fara explicatie.

A VORBIT PRIMUL

Primul diplomat care a vorbit raspicat despre coruptia la nivel inalt din Romania a fost ambasadorul american Michael Guest. Se intimpla in timpul guvernarii Nastase, iar lipsa de reactie l-a exasperat deseori pe ambasador.