Ministrul elvetian al Apararii, Samuel Schmid, va deschide o ancheta interna referitoare la un presupus document al serviciilor secrete elvetiene care ar mentiona existenta unor inchisori secrete ale CIA in Europa si in special in Romania, relateaza publicatia „Le Temps“, in editia electronica.

Ancheta va viza in special stabilirea provenientei scurgerii de informatii - considerate secrete si "deosebit de sensibile" - si a identitatii persoanelor sau institutiilor care au fost interesate de publicarea acestora in presa. Potrivit unor documente ajunse in posesia publicatiei "Sonntagsblick", serviciile de informatii elvetiene au interceptat un fax transmis de la Cairo de Ministerul de Externe catre ambasada Egiptului din Londra, care ar demonstra existenta unor centre secrete de detentie, administrate de CIA, in Romania, Bulgaria, Ucraina, Macedonia si provincia sarba Kosovo.

In documentul respectiv, egiptenii sustin ca au dovezi ca 23 de irakieni si afgani au fost interogati intr-o baza americana din Romania. Delegatia comisiilor parlamentare care supervizeaza activitatea serviciilor secrete va primi toate informatiile in legatura cu acest subiect, a precizat Departamentul Federal al Apararii (DDPS) pe site-ul sau internet. Documentul era strict secret, iar DDPS a refuzat, prin urmare, sa faca orice comentarii referitoare la continutul sau. Aceste dezvaluiri ridica semne de intrebare in legatura cu legitimitatea supravegherii comunicatiilor Egiptului de catre Elvetia.

"In acest caz, serviciile noastre nu si-au facut decat datoria (...). Cu siguranta, Egiptul s-ar putea declarat afectat. Dar toate statele, inclusiv Egiptul, desfasoara aceleasi practici", a declarat o sursa din cadrul DDPS, adaugand ca spionajul vizeaza activitatile islamiste sau teroriste din aceasta tara. Comisiile parlamentare pentru servicii secrete au cerut, de asemenea, un raport Consiliului Federal pe marginea acestui subiect. Consiliul Federal a cerut, la randul sau, explicatii Statelor Unite asupra tranzitarii teritoriului si aterizarii unor avioane civile in Elvetia in 2003 si 2004. Washingtonul nu a raspuns inca. Magistratul elvetian Dick Marty, care se ocupa de acest dosar din partea Consiliului Europei, a solicitat, la randul sau, Consiliului Federal sa ceara cu insistenta informatii precise despre toate cursele ce ar avea legatura cu Elvetia. El considera ca transportul detinutilor CIA via Elvetia ar incalca neutralitatea tarii.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.