Cu ajutorul unui artificiu legislativ, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, s-a asigurat ca Sorin Oprescu, fostul director al spitalelor Elias si Universitar, nu va putea reveni in functie cel putin o vreme.

Dupa ce, ieri, instanta i-a dat castig de cauza fostului director de la Universitar, declarand ilegal ordinul de demitere din functie semnat de Eugen Nicolaescu la jumatatea lunii trecute, ministrul Sanatatii a iesit la randu-i la atac. Nicolaescu a demis ieri conducerile abia instalate in functie de la cele doua spitale, numind alti directori interimari, pe care nu i-a nominalizat insa pana la inchiderea editiei.

O singura precizare clara a fost facuta: "Sorin Oprescu nu se va mai intoarce la nici una dintre conducerile de la Elias sau Universitar".

Cu toate ca in prezent are probleme cu legea in "cazul Oprescu", ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat ca saptamana viitoare va demara controale in alte 450 de spitale.

Ieri, judecatorii i-au dat dreptate medicului Sorin Oprescu, care a contestat ordinul de demitere a sa din functia de director al spitalului Universitar. Ordinul a fost declarat ilegal, astfel ca, pentru a nu-l repune in functie, ministrul Eugen Nicolaescu este obligat sa faca recurs. El a declarat ca "spera ca la recurs sa se faca dreptate". La scurta vrme, ministrul Sanatatii s-a simtit dator sa declare public ca instanta a luat "o decizie grabita, puternic influentata politic" si ca ar trebui sa li se interzica parlamentarilor dreptul de "a face apel la instanta". Pentru a simplifica si mai mult lucrurile in favoarea sa, ministrul Nicolaescu l-a sacrificat pe directorul pus in functie acum doua saptamani, la Universitar, Silviu Radulescu, pe care il caracteriza, la instalare, ca fiind "un om de exceptie". Nicolaescu l-a demis si pe noul director de la Elias, Vlad Romano, spital unde, de asemenea, a avut probleme cu Oprescu si sustinatorii acestuia. Sorin Oprescu a fost demis din functia de director a spitalelor Elias si Universitar, in urma unor controale efectuate de reprezentanti ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si ai Ministerului Sanatatii.

Potrivit lui Oprescu, hotararea instantei "este primul pas in a dovedi ca, indiferent de functia pe care o are cineva, in Romania nu este mai presus de lege". Fostul director de la Universitar este hotarat sa nu cedeze in fata ministrului Sanatatii. "In cazul in care, la recurs, sentinta CAB va fi schimbata, sunt pregatit pentru a merge mai departe, intrucat consider ca ceea ce a facut ministrul Sanatatii prin demiterea noastra este un abuz in serviciu. Nimeni nu-si poate permite sa incalce legea", a adaugat Sorin Oprescu.

"Destul am fost facuti de catre ministru hoti si feudali, dar instanta a dovedit ca nimeni nu e mai presus de lege. Este adevarat ca justitia este oarba, dar nu este tampita", a declarat Oprescu. El a precizat ca asteapta sa primeasca de la instanta actul care contine decizia de ieri a instantei si ca, odata primit documentul, in cursul zilei de astazi, va merge la spital pentru a se reinstala in postul de director.

Tariceanu pune obrazul pentru reforma Sanatatii

Membrii Guvernului vor decide asupra unei eventuale asumari a raspunderii in fata Parlamentului pentru legile Sanatatii dupa ce actele vor fi aprobate in sedinta Executivului, a afirmat premierul Calin Popescu Tariceanu, precizand ca este posibil ca ministrii sa recurga la aceasta procedura. "Decizia nu este inca luata, mai avem timp sa ne gandim in aceasta luna. In principiu, am spus ca este posibil ca pentru legile privind reforma Sanatatii sa mergem pe formula asumarii raspunderii, dar inca nu a fost luata o decizie", a spus Tariceanu. El a precizat ca pachetul de legi privind reforma Sanatatii va fi prezentat Guvernului in aceasta luna, pentru o a doua lectura, iar in prima jumatate a lunii februarie raspunsul Executivului sa soseasca.

Controalele in spitale continua

Alte 450 de spitale romanesti vor fi luate la verificari, saptamana viitoare,a anuntat Eugen Nicolaescu. Desi sustine ca nu are "un plan de schimbare a directorilor de spitale", ministrul Sanatatii a afirmat ca nu va ezita sa-i inlocuiasca pe acei manageri care si-au condus defectuos unitatile. "Alaturi de pachetul legislativ si de schimbarile efectuate pana in prezent, vom demara aceasta ampla verificare a activitatii spitalelor. Dupa analiza serioasa pe care o von face asupra datelor ce vor rezulta din aceste verificari, vom putea hotari cunostinta de cauza asupra sistemului spitalicesc din Romania", a declarat Nicolaescu. Controalele care vor fi demarate saptamana viitoare urmaresc atat managementul si calitatea serviciilor.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.