Liderul "Miscarii pentru Integrare Spirituala in Absolut - MISA", Gregorian Bivolaru, a primit azil politic in Suedia.

El se refugiase in Suedia anul trecut, fugind din Romania, unde era cercetat sub acuzatia de corupere de minore si incercare de trecere frauduloasa a frontierei.

Gregorian Bivolaru era dat in urmarire generala si cautat prin Interpol.

Conform legislatiei suedeze, motivele aprobarii acestei cereri nu pot fi facute publice.
In cererea sa, liderul spiritual MISA a sustinut ca a fost persecutat in Romania in ancheta in care era acuzat de corupere de minori si tentativa de trecere frauduloasa a frontierei.
Curtea Suprema din Stockholm a respins in luna octombrie a anului trecut cererea de extradare a lui Gregorian Bivolaru, facuta de Ministerul Justitiei din Romania.

Judecatorii suedezi au considerat ca liderul spiritual MISA ar fi fost persecutat de autoritati in cursul anchetei si ca acuzatiile aduse acestuia nu ar avea un fundament real.
Ei au decis sa respinga cererea de extradarea motivand ca ar exista riscul ca Gregorian Bivolaru sa fie hartuit din cauza miscarii yoga pe care o conduce.
Decizia instantei suedeze a fost trimisa Ministerului de Justitie din Romania la mijlocul lunii decembrie a anului trecut.

Autoritatile romane acuzate de abuz

Ministrul Monica Macovei a cerut procurorului general sa verifice modul in care a fost facuta ancheta in cazul Gregorian Bivolaru, despre care Curtea Suprema a Suediei a sustinut ca ar fi fost facuta cu incalcarea procedurilor si a drepturilor celor cercetati.
De altfel, Madalina Dumitru, cea pe baza declaratiei careia Gregorian Bivolaru a fost acuzat initial de corupere de minore, a spus in fata instantei suedeze ca ar fi fost fortata de procurori sa declare fals si a negat acuzatia adusa liderului MISA.
Concret, mai multe organizatii pentru apararea drepturilor omului, printre care Apador CH si Amnesty International Romania, au acuzat modul in care Politia si Parchetul General au confiscat mai multe bunuri in urma unor descinderi in forta din luna martie 2004, in locuintele lui Gregorian Bivolaru si ale unor membri MISA, descinderi filmate de posturile de televiziune.

Procesul acestuia dureaza de doi ani, fiind amanat de mai multe ori din cauza absentei din tara a liderului MISA.
Gregorian Bivolaru a parasit Romania si a fost dat in urmarire generala in iulie 2004.
In martie anul trecut, liderul MISA a cerut azil politic in Suedia, iar o luna mai tarziu el a fost arestat de politia suedeza, in timpul unei audieri la Biroul de imigrari din Malmoe.
Gregorian Bivolaru a fost eliberat din arestul politiei din Malmoe in octombrie anul trecut si ieri a primit azil politic in Suedia.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.