Prefecturile din 13 judete au fost avertizate ca e posibil sa se produca noi inundatii in urma ploilor prognozate pentru saptamana aceasta si pe fondul incalzirii vremii.

Judetele unde exista riscul producerii unor inundatii sunt Alba, Arad, Bihor, Caras-Severin, Cluj, Dolj, Hunedoara, Mehedinti, Olt, Satu Mare, Timis si Valcea. Potrivit hidrologilor, e de asteptat sa se produca scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie si cresteri de debite si niveluri pe rauri, cu depasirea cotelor de atentie si uneori chiar si a cotelor de inundatie.

Prognoza hidrologica prevede ca aceste fenomene ar putea aparea de marti seara pana vineri dimineata.
Bazinele hidrografice afectate sunt Tur, Crasna, Barcau, Crisuri, Mures mijlociu si inferior, Bega, Timis, Barzava, Caras, Nera, Cerna, Jiu si Olt.
Meteorologii au anuntat ca vremea se va incalzi treptat in urmatoarele zile si deci sunt posibile precipitatii mai ales sub forma de ploaie.

Cantitatile de apa ar putea depasi local 20 - 25 de litri pe metru patrat in 24 de ore, la inceput in jumatatea de vest a teritoriului, apoi in regiunile sudice.
Aceste conditii meteorologice determina topirea brusca a stratului de zapada existent, inclusiv in zona montana, la altitudini mai mici de 1.200 de metri.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.