Deranjat de afirmatia generalului-magistrat Dan Voinea, potrivit caruia una dintre persoanele urmarite penal in acest caz este Ion Iliescu si ca toate evenimentele din decembrie '89 au fost "dirijate de la centru", fostul presedinte al Romaniei a declarat, ieri, ca "probabil, va face demersuri pentru a-l recuza pe anchetator".

Senatorul PSD Ion Iliescu a declarat, ieri, ca procurorul Dan Voinea "s-a descalificat" prin declaratiile referitoare la evenimentele din 1989, precizand ca, probabil, va face demersuri "pentru a-l recuza". "Domnul Dan Voinea s-a descalificat. El, ca procuror, nu avea voie sa iasa cu asemenea declaratii publice", a afirmat Iliescu, adaugand ca Voinea a facut respectivele declaratii alaturi de "un personaj - domnul Maries - pe care nimeni nu-l cunoaste sa fi avut vreun rol activ in perioada Revolutiei romane, nici la Televiziune, nici la baricada, nici la sediul CC".

Fostul presedinte al Romaniei a apreciat drept "inadmisibil" ca procurorul Dan Voinea sa faca un "cuplu" cu Maries (Doru Maries - presedintele Asociatiei "21 Decembrie" si organizatorul conferintei la care a fost invitat generalul-magistrat Dan Voinea - n.n.). "Este inadimisibil, se descalifica ca procuror. Probabil ca o sa fac demersuri pentru a-l recuza, pentru ca nu are demnitatea necesara pentru asa ceva", a precizat senatorul PSD.

"Evenimentele, dirijate de la centru"

Seful anchetatorilor evenimentelor din decembrie '89, procurorul magistrat Dan Voinea a sustinut, luni, in cadrul unei conferinte de presa, ca acestea au fost dirijate de la centru, din Bucuresti, precizand ca ideea existentei teroristilor a fost indusa, la data de 22 decembrie '89, in urma unei diversiuni. Dupa fuga lui Ceausescu, din data de 22 decembrie, Revolutia romana s-a transformat, printr-o diversiune "la televizor", din lupta impotriva comunismului intr-una contra unui inamic inexistent - teroristii.

Manifestantii, cei care s-au strans atunci in piete, mai sustinea generalul Voinea, au fost militari, securisti, garzi patriotice sau persoane care, in scopul de "a apara anumite institutii de teroristii care trageau in si din toate pozitiile", au primit armament si munitie. Mai mult, a apreciat generalul, in nici una dintre anchetele pe care le-a condus in legatura cu acele evenimente nu a reusit sa probeze existenta nici unui terorist. De aceeasi parere a fost si Doru Maries, presedintele Asociatiei "21 Decembrie" si organizatorul conferintei la care a fost invitat generalul-magistrat Dan Voinea.

"Trebuie sa-i cautam in gradina noastra pe cei care au avut un interes sa se creeze un sentiment de teama. Dupa 22 decembrie pot sa afirm ca a fost o diversiune. Existenta teroristilor a fost inventata pentru ca atentia de la lupta impotriva comunismului sa fie mutata pe una impotriva teroristilor. Dupa 22 decembrie 1989, comunistii au tras ca sa ramana la putere. Si au ramas!", a declarat Voinea, generalul-magistrat insarcinat sa conduca ancheta in legatura cu desfasurarea evenimentelor din decembrie 1989.

Cine in cine a tras

In ceea ce priveste actul de justitie, magistratul a opinat ca acesta "trebuie sa se faca pentru victime". "Am decis ca fiecare dintre ranitii sau participantii la Revolutie sa fie audiat separat si sa se stabileasca cu exactitate cine in cine a tras. Dupa aceea, vom putea sa stabilim cu exactitate in fiecare loc despre ce dispozitiv a fost vorba", a explicat Dan Voinea, subliniind ca audierile revolutionarilor au inceput de mult timp.

Totodata, generalul a afirmat ca, in fiecare saptamana, persoanele implicate in evenimentele din decembrie 1989 sunt conduse "pe teren" astfel incat echipa pe care o conduce sa stabileasca cu exactitate cine in cine a tras. "Mergem cu ei in locul in care au fost impuscati si incercam sa identificam, prin pozitia pe care au avut-o atunci cand au fost raniti, de unde anume s-a tras, pentru ca apoi sa ne putem pronunta asupra unei chestiuni esentiale: cine a tras", a detaliat generalul-magistrat, subliniind ca "acesti oameni sunt cheia" anchetei. "Adevarul sta in buzunarul acestor oameni, in mintea lor.

Ei au facut aceasta revolutie, ei stiu cel mai bine ce s-a intamplat, de la declaratiile si marturiile lor trebuie sa pornim", a apreciat Dan Voinea. Cu toate acestea, generalul-magistrat Dan Voinea nu s-a putut pronunta cu exactitate in privinta datei la care se va finaliza ancheta in acest caz si nici asupra eventualelor invinuiri care ar putea fi aduse celor fata de care s-a inceput deja urmarirea penala in dosar.

"Juridic, nu putem spune decat ca impotriva invinuitilor, printre care si Ion Iliescu, s-a inceput urmarirea penala. Initial, dosarul a inceput ca unul in rem (dosar penal in care se cerceteaza faptele petrecute, nu persoana - n.n.) pentru ca, pe parcurs, o data cu declaratiile martorilor si probele adunate, sa avem si persoane cercetate", a mai spus Voinea.

Propus in functia de sef al Parchetelor militare din Romania, magistratul Dan Voinea a vorbit si despre o posibila conexare a mai multor dosare legate de Revolutie, dosare care se afla in faza de instrumentare in diverse localitati din tara. In finalul speech-ului sau, generalul Voinea si-a exprimat parerea, inca o data, ca intreaga represiune, atat inaintea fugii lui Ceausescu, cat si dupa aceasta, a pornit de la ordine transmise de la centru.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.