Suspiciunile privind activitatea lui „Bibi Cucernicu“, intarite de refuzul STS de a-i mentiona numele, sint alimentate si de un document produs la Cotroceni pe vremea lui Ion Iliescu de catre consilierul sau, Ioan Talpes, privitor la razboiul informatic.

In mai 2002, presa a dezvaluit ca in Departamentul pentru Securitate Nationala de la Cotroceni, condus atunci de gen. (r) Ioan Talpes, se coace o strategie de manipulare a opiniei publice. Intr-un document provenit de la Departamentul lui Talpes, intitulat "Strategia de contracarare a atacurilor la adresa Romaniei", se recomanda sa fie "detectate site-urile cu potential ostil" si reactionarea prin "tehnici performante de actiune cibernetica si informationala asupra unor elemente ostile (retele, site-uri, chat-uri, forumuri de discutii, trimiteri electronice etc.)". Un alt pasaj interesant: "Contracararea razboiului informational urmareste obtinerea superioritatii informationale prin afectarea informatiilor entitatii tinta" - mai pe romaneste spus, prin dezinformare si manipulare. Documentul se referea implicit si la presa.

Initial, Ioan Talpes a negat ca documentul a fost intocmit in departamentul sau. Citeva zile mai tirziu, el a recunosut ca strategia incriminata a fost conceputa de "un grup de analiza", dar a spus ca nu l-a mai supus aprobarii presedintelui Ion Iliescu si a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), intrucit ar fi fost scris intr-un limbaj prea tehnic si pretios.

Gusa stie ceva

Pe de alta parte, Cozmin Gusa, fost lider PSD, declarase, dupa plecarea din partidul lui Nastase, ca serviciile secrete au oameni care incearca sa formeze opinii pe forumurile ziarelor. "In primavara lui 2004, am observat ca sint anumite persoane care intra pe forumurile ziarelor si se straduiesc sa influenteze comentariile celorlalti forumisti, ca si opiniile autorilor de articole. Ei dadeau informatii corecte, cu date certe, dar in asa fel incit sa directioneze opiniile. La fiecare articol mai acid la adresa puterii, imediat erau postate mesaje acuzatoare la adresa autorilor", ne-a spus Gusa. El sustine ca surse din serviciile de informatii i-au confirmat ca sint specialisti in manipulare care se ocupa de forumurile ziarelor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.