Existenta virusului H5 al gripei aviare a fost confirmata si pentru probele din comuna braileana Zavoaia, unde au fost gasite pasari moarte in trei gospodarii, a declarat directorul Institului de Diagnostic si Sanatate Animala, Nicolae Stefan.

Pasarile din cele trei gospodarii au fost sacrificate inainte de aceasta confirmare, iar curtile au fost dezinfectate, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii. Monitorizarea bolii in localitate se face prin teste rapide efectuate la pasarile din restul gospodariilor, pentru a se vedea daca virusul se extinde. In acelasi timp, la punctele de iesire si intrare din localitate exista filtre de dezinfectie, masurile de restrictionare a circulatiei fiind luate inca de saptamana trecuta, din momentul confirmarii focarului de gripa aviara din satul Dudescu, care apartine de comuna Zavoaia.

In judetul Braila au fost confirmate focare de gripa aviara in localitatile Scarlatesti (comuna Ciresu), Dudescu (comuna Zavoaia), Bumbacari (comuna Dudesti) si Ciocole, alte 29 de localitati din judet fiind aflate in zona de risc. In judetul Tulcea, gripa aviara a "lovit" la Ceamurlia de Jos, Maliuc, Caraorman, Periprava, Agighiol si Crisan. Si armata s-a mobilizat pentru a participa la neutralizarea focarelor. Astfel, 50 de militari de la Batalionul de Infanterie Babadag s-au deplasat ieri in localitatea Agighiol din judetul Tulcea pentru a ajuta la sacrificarea cat mai rapida a inca 20.000 de pasari domestice din localitate. Ei au intervenit la solicitarea Directiei Sanitar Veterinare Tulcea.

Tot ieri, o familie constanteana a raportat moartea suspecta a 40 de pasari din gospodaria proprie, aflata in Municipiul Constanta. Pana acum, virusul gripei aviare parea sa fi ocolit judetul Constanta, unde nu a fost semnalat nici un focar.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.