Cele 10 decese la nivel national, cauzate de epidemia de rujeola si inmultirea focarelor de gripa aviara, i-au adus ieri pe ministrii de resort, Eugen Nicolaescu si, respectiv, Gheorghe Flutur in fata Consiliului Suprem de Aparare a Tarii pentru a da explicatii.

"Am prezentat informatii cu privire la evolutia pojarului la nivel national, cat si informatii cu privire la masurile pe care autoritatile sanitare le-au luat imediat", a precizat Nicolaescu. Aparitia a mii de cazuri noi de rujeola, precum si extinderea gripei aviare par sa fi pus pe jar autoritatile, care au ridicat aceste probleme la rangul de teme de discutie in CSAT.

Mai mult, reprezentantii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie monitorizeaza cazurile relatate de presa privind decesele provocate de rujeola, procurorii urmand sa stabileasca daca au fost comise fapte de natura penala care sa duca la declansarea unei anchete.

Potrivit datelor Ministerului Sanatatii, peste 3.000 de cazuri noi de rujeola au fost inregistrate la nivel national pana marti, majoritatea fiind confirmate in judetele Constanta, Prahova, Arad, Bihor, Timis si in municipiul Bucuresti, unde au fost totalizati intre 205 si 471 de suferinzi.

In ceea ce priveste campania nationala de vaccinare antirujeolica, demarata de Ministerul Sanatatii, pana marti au fost vaccinati 17.990 de copii, din care 12.676 au sapte ani, 3.168 varste cuprinse intre 12 si 15 luni, iar 2.146 intre sapte si 11 luni.

In Bucuresti, 70% din elevii claselor intai au fost vaccinati, iar imunizarea copiilor mai mici de un an urmand sa inceapa peste cateva zile, desi multi pediatri se opun vaccinarii acestor copii.

Potrivit datelor oficiale, in judetul Constanta, cel mai afectat de rujeola, alti doi bebelusi cu varste mai mici de un an, diagnosticati cu rujeola, au fost transferati marti noapte de la Spitalul de Boli Infectioase Constanta la Sectia de Terapie Intensiva din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta din cauza unor complicatii, in prezent starea lor fiind stabila.

De asemenea, in judetul Buzau, noua copii bolnavi de rujeola, cu varste cuprinse intre o luna si doi ani sunt internati in prezent in Sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean, la trei dintre ei aparand complicatii.

Potrivit medicului Elena Damian din cadrul Spitalului Judetean Buzau, copiii spitalizati provin atat din zonele rurale ale judetului, cat si din municipiile Buzau si Ramnicu Sarat.

"Infectia rujeolica imbraca forme mai grave la extremele de varsta si in special la grupa de varsta 0-1 an. In prezent, in sectia de Boli Infectioase Buzau sunt spitalizati mai multi copii, din care trei cu forme medii de boala, pentru care intotdeauna exista un risc de complicatii mai mare. La aceasta ora, evolutia lor este favorabila", a precizat seful sectiei Epidemiologie din cadrul Directiei Judetene de Sanatate Publica Buzau, Carmen Scantei.

Pe de alta parte, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a luat ieri parte la sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, in cadrul careia a oferit informatii cu privire la numarul deceselor inregistrate oficial, al persoanelor vaccinate pana in momentul de fata, cat si despre masurile luate imediat de autoritatile sanitare pentru evitarea raspandirii acestei afectiuni deosebit de contagioase.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.