Pretul minim la tutun si alcool, facilitati fiscale pentru filmele romanesti si Legea Farmaciilor contin, in lectura expertilor lui Rehn, clauze anticompetitionale. Fabrizio Barbaso, autorul raportului, a cerut lamuriri autoritatilor de la Bucuresti cu privire la aspectele anticompetitionale observate, care nu sunt conforme cu aquis-ul european si, "intr-o anumita masura, chiar cu obligatiile Romaniei din Acordul European".

Preturile minime pentru tigari si alcool, introduse de Codului Fiscal sunt considerate de Fabrizio Barbaso, autorul raportului, incompatibile cu acquis-ul comunitar. "Pentru alcool, pretul va fi impus de cea mai mare parte a producatorilor, anume de cei care castiga cel mai mult din chiriile ce apar de pe urma aranjamentelor de tip cartel", a spus Barbaroso. "Pretul minim la tigarete a fost impus in patru state europene: printre care se numara Franta, Italia, Belgia si este o masura fiscala acceptata in UE. Masura va aduce o mai mare predictibilitate a veniturilor la bugetul de stat si va duce la reducerea fumatului", ne-au explicat ieri oficialii Ministerului Finantelor.

Romaniei nu ii sunt indiferente observatiile expertilor europeni. Aflat la Bruxelles, premierul Calin Popescu Tariceanu a invitat in Romania o misiune tehnica de evaluare, la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a progreselor inregistrate in combaterea coruptiei.