Directoratul lui Olli Rehn a trimis saptamana trecuta autoritatilor romane patru cartonase galbene-avertisment in legatura cu deraieri legislative de la reglementarile comunitare.

Pretul minim la tutun si alcool, facilitati fiscale pentru filmele romanesti si Legea Farmaciilor contin, in lectura expertilor lui Rehn, clauze anticompetitionale. Fabrizio Barbaso, autorul raportului, a cerut lamuriri autoritatilor de la Bucuresti cu privire la aspectele anticompetitionale observate, care nu sunt conforme cu aquis-ul european si, "intr-o anumita masura, chiar cu obligatiile Romaniei din Acordul European".

Preturile minime pentru tigari si alcool, introduse de Codului Fiscal sunt considerate de Fabrizio Barbaso, autorul raportului, incompatibile cu acquis-ul comunitar. "Pentru alcool, pretul va fi impus de cea mai mare parte a producatorilor, anume de cei care castiga cel mai mult din chiriile ce apar de pe urma aranjamentelor de tip cartel", a spus Barbaroso. "Pretul minim la tigarete a fost impus in patru state europene: printre care se numara Franta, Italia, Belgia si este o masura fiscala acceptata in UE. Masura va aduce o mai mare predictibilitate a veniturilor la bugetul de stat si va duce la reducerea fumatului", ne-au explicat ieri oficialii Ministerului Finantelor.

Romaniei nu ii sunt indiferente observatiile expertilor europeni. Aflat la Bruxelles, premierul Calin Popescu Tariceanu a invitat in Romania o misiune tehnica de evaluare, la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a progreselor inregistrate in combaterea coruptiei.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.