Arhiepiscopul Mitropolit romano-catolic de Bucuresti, Ioan Robu, a acuzat de blasfemie piesa de teatru „Evanghelistii“, de Alina Mungiu Pippidi.

Prelatul catolic a spus ca textul Alinei Mungiu "il ridiculizeaza pe Christos", iar Biserica ar trebui sa intervina impotriva acestei "lezari a valorii fundamentale a credintei". Piesa vorbeste despre un personaj animat de dorinta de putere, care ajunge intr-o academie greceasca din Asia Mica in timpul imperiului roman. Personajul e insotit de un profet blind si inofensiv, Iisus Christos. Textul, premiat de UNITER in 1992, a fost publicat in la New York si pus tn scena in Ungaria.

Alina Mungiu ne-a declarat in replica: "Imi pare rau ca monseniorul Robu, o persoana pentru care am mare respect, confirma prin aceasta declaratie ca la treisprezece ani de cind criticii de teatru au numit 'Evanghelistii>> cea mai buna piesa a anului din Romania, piesa a fost montata de un ungur si de un francez, romanii care au incercat fiind toti descurajati de asemenea presiuni. Oricine a citit "Evanghelistii" si nu s-a luat dupa zvonuri tabloide nu poate crede ca piesa il ridiculizeaza pe Iisus sau jigneste sentimentele cuiva.

Daca Cioran e acceptabil pentru Biserica cu textul lui despre apostolul Pavel, daca "Idiotul" lui Dostoievski e acceptabil ca model ideal pentru Iisus, atunci si piesa mea e acceptabila. Daca nu, asta e, exista un pret al libertatii de gindire si sint dispusa sa il platesc. E cu totul inacceptabil dupa ce am obtinut in 1989 sa ne mai spuna cineva ce avem voie sa scriem si ce nu." Piesa va avea premiera romaneasca miine, la Ateneul din Iasi, in regia lui Benoit Vitse.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.