Peste 70 de magistrati risca sa fie sanctionati disciplinar, fie pentru ca nu si-au depus declaratiile privind colaborarea cu Securitatea sau cu serviciile secrete actuale, fie pentru ca le-au completat gresit. Doi dintre ei sint judecati pentru luare de mita.

Desi declaratiile privind apartenenta sau neapartenenta ca agent sau colaborator al Securitatii ca politie politica si cele privind calitatea de lucrator operativ, inclusiv acoperit, informator sau colaborator al serviciilor de informatii ar fi trebuit completate pina pe 23 septembrie, nu toti cei peste 4.000 de magistrati au respectat legea, riscind a fi sanctionati disciplinar de Consiliul Superior al Magistraturii.

Pina pe 25 noiembrie - la doua luni de la termenul-limita - nu au fost depuse 36 de declaratii privind politia politica si 31 de declaratii privind colaborarea cu actualele servicii secrete. Un exemplu este cel al magistratului asistent Vasile Gheorghiescu, de la Inalta Curte de Justitie, care a omis sa depuna cea de-a doua declaratie. In acelasi timp, alte 72 de declaratii - jumatate legate de colaborarea cu Securitatea, jumatate de apartenenta la actualele servicii secrete - au fost completate gresit de magistrati. De mentionat ca peste jumatate dintre cei care nu le-au completat deloc sint de la instantele bucurestene.

Judecatorii, mai ignoranti decit procurorii

Cei care au ignorat legea, din motive necunoscute, sint in mare parte judecatori. Doar un singur procuror, Larisa Azamfirei, de la Parchetul de pe linga Curtea de Apel Suceava, nu si-a depus nici una dintre cele doua declaratii. In categoria judecatorilor intra doi magistrati suspendati din functie, deoarece sint certati cu legea: Vasile Bicu, fost judecator la Tribunalul Bucuresti, si Vasile Zvira, de la Baia Mare, trimisi in judecata pentru luare de mita.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.