De la guvernatorul BNR la seful SPP din 1990, de la Stolojan pina la Talpes, Dijmarescu sau Dan Mircea Popescu, fosti membri ai guvernului Roman, dar si consilieri ai lui Ion Iliescu, locuiesc in acelasi bloc. Numai ca ei au cumparat locuintele, desi stiau ca le primisera cu chirie si doar pentru o perioada limitata. In plus, blocul este construit pe un teren revendicat.

Pe aceeasi strada, in acelasi bloc, sta laolalta floarea domeniului bancar din Romania, despartita de restul Bucurestiului printr-un portar vigilent si prin geamuri termopan. Theodor Stolojan, in prezent consilier prezidential, este vecin cu Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale. Dar si cu Bogdan Baltazar, fost presedinte al Bancii Romane de Dezvoltare. In plus, tot acolo are un apartament si Eugen Dijmarescu, viceguvernator al BNR.

Fosnetul banilor pe care i-au avut sau ii mai au pe mina acesti patru bancheri este intrerupt eventual doar de pasii apasati ai lui Ioan Talpes, fost senator PSD. Pentru ca si el sta in aceeasi cladire. Ori poate telefonul lui Dan Mircea Popescu, si el senator PSD, sa mai rascoleasca pacea blocului de pe coltul strazii. La fel cum tot acolo este si casa generalului Gheorghe Carp, fost consilier al lui Ion Iliescu, a lui Viorel Isticioaia Budura, ambasadorul Romaniei in China, sau a lui Dumitru Iliescu, fost sef al SPP in 1990.

Printr-un artificiu, casele inchiriate devin proprietate

Toti au primit locuinta spre inchiriere in anul 1990, cind cei mai multi erau membri ai guvernului Roman sau consilieri la Presedintie. Prin hotarire de guvern, casele le-au fost repartizate pe perioada cit erau demnitari. "Eu am decis printr-o hotarire de guvern ca acestor persoane care faceau parte din guvernul de atunci sa li se aloce apartamente din acel bloc, cu chirie, pe perioada cit sint ministri, pentru a fi mai aproape de sediul guvernului.

Eu am dat o lege in octombrie 1990, prin care romanii si-au putut cumpara apartamente la pretul unui televizor, cum se spunea atunci. Printr-un artificiu pe care eu nu-l cunosc, s-a ajuns ca acesti chiriasi sa cumpere apartamentele. In momentul in care le-au cumparat, eu nu mai eram prim-ministru", isi aminteste Petre Roman, premierul de atunci.

Stolojan a cumparat cind era premier

Daca lucrurile stau asa cum explica Petre Roman, inseamna ca Theodor Stolojan, la fel ca si ceilalti proprietari actuali au cumparat apartamentele in 1991, dupa cum scrie chiar in declaratiile lor de avere. Chiar in acel an, urmatorul premier dupa Roman a fost Theodor Stolojan. Si daca Petre Roman sustine ca aceste case nu au fost cumparate in mandatul sau, dar au devenit proprietatea demnitarilor in 1991, acest lucru s-a intimplat cind premier era Stolojan. Ieri, consilierul prezidential Theodor Stolojan, aflat la Alba-Iulia, a declarat ca nu vrea sa comenteze aceasta situatie. "S-a intimplat cu mult timp in urma, nu comenteaza", ne-a spus Bogdan Chiritoiu, consilierul lui Stolojan.

Bogdan Baltazar povesteste insa despre istoria blocului. "Terenul a apartinut Oficiului pentru Deservirea Corpului Diplomatic. Acolo s-a construit un bloc pentru personalul ambasadei RDG, iar dupa unificarea Germaniei a ramas fara obiectiv", spune Baltazar. Despre pretul la care au fost achizitionate acele apartamente nimeni nu-si mai aduce aminte.

Terenul de sub bancheri e revendicat

Pe locul in care se afla blocul bancherilor era in 1973 casa familie Dinescu. "Acolo a fost casa bunicilor mei. Eu revendic terenul din 2001, dar nu-mi fac vise. Avem probleme mari cu banii. Pentru mine e important, deoarece e vorba de 600 de metri patrati in centrul Bucurestiului", spune Emil Radu Dinescu, cel care cere acum terenul inapoi, impreuna cu un unchi de-al sau si cu o nepoata. Din cauza diabetului, Dinescu si-a pierdut vederea cu mai multi ani in urma", isi mai aminteste Dinescu. Dar nici Theodor Stolojan, nici Bogdan Baltazar nu cunosc situatia terenului pe care e construit blocul. La fel, nici Ioan Talpes nu a auzit de astfel de lucruri. "Da, stau acolo, dar nu stiu nimic despre revendicare. Eu am cumparat de la stat in 1991", spune Talpes.

Un apartament de bancheri costa peste 260.000 de euro

Blocul este amplasat pe un teren de 600 de metri patrati. Un metru patrat de teren in zona Bulevardului Dacia, unde se afla blocul banche rilor valoreaza pe piata in jur de o mie de euro. Ceea ce inseamna ca valoarea totala a terenului pe care e construit blocul se ridica la 600 de mii de euro. Cele mai mari apartamente din tot blocul situat pe Bulevardul Dacia din Bucuresti le detin Eugen Dijma- rescu, Mugur Isarescu si Theodor Stolojan. Fiecare e proprietar peste 200 mp. De asemenea, un apartament de tipul celor detinute de Stolojan sau Isarescu trece de un sfert de milion de euro, iar al lui Talpes de 200 de mii, in acest pret intrind si cota aferenta din terenul pe care este construit blocul.

Cit ar da pe terenul revendicat

Un calcul estimativ, daca actualii locatari ar trebui sa plateasca, ipotetic vorbind, terenul aferent apartamentelor pe care le detin, sumele pe care le-ar scoate din buzunar ar fi urmatoarele: Eugen Dijmarescu - 75 de mii de euro Teodor Stolojan - 72 de mii de euro Mugur Isarescu - 65 de mii de euro Ioan Talpes - 49 de mii de euro D. M. Popescu - 46 de mii de euro


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.