Cea de-a XV-a editie a Festivalului International de Film DaKino s-a deschis oficial aseara, la Sala Auditorium a Muzeului National de Arta, cu un film retrospectiv de 22 de minute ce a cuprins o trecere in revista a primelor 14 editii, cu "36 Quai des Orfevres", un film cu Gerard Depardieu si Daniel Auteuil in distributie, si cu spectacolul de teatru "O noapte taifunoasa".

Dupa un eveniment extins desfasurat anul trecut, editia din acest an se deruleaza sub titulatura DaKino 15 - Festivalul International de Film al Bucurestiului, o denumire ce incearca sa sublinieze rolul jucat de acest festival in peisajul cultural si cinematografic bucurestean in anii de dupa 1989. Proiectiile editiei in curs au loc la Sala Auditorium a MNAR si la Sala "Elvira Popescu" a Institutului Francez, pretul biletelor fiind unic, adica 5 RON (50.000 lei vechi).

In cadrul conferintei de presa organizate ieri, Dan Chisu, presedintele Fundatiei DaKino, a declarat ca surpriza festivalului este filmul "Match Point", in regia lui Woody Allen, care va fi vizionat in aceasta seara, de la ora 21.00, inainte de premiera oficiala din Statele Unite. Filmul, cu Scarlett Johansson si Emily Mortimer in rolurile principale, a fost lansat in primavara la Cannes. Pe langa "Match Point", la DaKino vor mai fi prezentate "Free Zone" (Amos Gitai), "Something Like Happiness" (Bohdan Slama) si "The Great Ecstasy of Robert Carmichael" (Thomas Clay).

Evenimentul cuprinde doua sectiuni majore: competitie (scurt-metraj de fictiune si documentar) si programele paralele. Din cele 250 de filme inscrise pentru competitie, juriul, format din Julieta Tintea si Calin Caliman, a ales 96 de productii, 70 la sectiunea fictiune si 26 la sectiunea documentar. Juriul de fictiune este prezidat de Irina Petrescu, iar cel al sectiunii documentar, de Florin Iepan. Trofeul festivalului ramane acelasi - "Masina de tocat film"..


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.