Au trecut peste cinci ani de la caderea FNI, insa nici acum autoritatile n-au reusit sa dezvaluie personajele care au conceput si derulat respectivul carusel economico-financiar de tip mafiot, al carui efect final a constat in furtul economiilor a peste 300.000 de romani.

Desi au existat anchete, expertize si actiuni in instanta, cei care au "platit" pentru punerea in aplicare a acestui joc piramidal au fost numai indivizii aruncati in prima linie a escrocheriei. In schimb, cei care au conceput in laboratoarele Gelsor scenariul si regia FNI stau bine merci. Exemplele cele mai elocvente: Sorin Ovidiu Vintu - mentorul, tartorul si totodata principalul beneficiar al FNI, ori Viorel Popa - "locotenentul" sau.

Cu toate ca impotriva lui Vintu & Popa exista numeroase probe privind implicarea lor directa, din considerente (inca!) necunoscute, fostul infractor de drept comun si aghiotantul sau au reusit, cu ajutorul "sistemului ticalosit", sa dribleze Justitia si sa inmulteasca banii "speculati" la FNI. In ciuda unor evidente "beton" ce atesta implicarea tandemului Vintu - Popa in marirea si decaderea FNI, autoritatile se incapataneaza sa puncteze rolul jucat de cei doi, sustinand ca "Vintu nu a lasat urme". Cu toate acestea, "Curentul" a demonstrat ca urmele lasate de Vintu in afacerile pe care le-a derulat, dar mai ales in FNI, sunt atat de flagrante, incat si unui nevazator i-ar sari in ochi.

Consecvent ideii de a afla adevarul in privinta megaescrocheriei FNI, "Curentul" va prezinta, azi, in exclusivitate, un document senzational ce demonstreaza modalitatea "ingenioasa" prin care Gelsorul lui Vintu a beneficiat, inclusiv prin atragerea FNA in "morisca" FNI, de roadele unei "inginerii" financiare de peste 11,5 miliarde de lei. Facem precizarea ca documentele care au stat la baza respectivei afaceri au fost parafate si cosmetizate dupa caderea FNI si in lipsa Mariei Vlas, acest aspect fiind subliniat chiar de catre personajele care au executat ordinele primite de la Vintu. In mod cu totul curios, desi documentele oficiale ale afacerii pe care o vom prezenta s-au concretizat dupa caderea FNI intr-un capat de actiune intentat impotriva Gelsor de catre persoane agreate de CNVM la carma SOV Invest, aceasta a esuat lamentabil din motive cu miros... pestilential.

Dupa caderea FNI, Consiliul de Incredere al FNA, constituit din persoane agreate de CNVM, au demarat o serie de actiuni timide pentru recuperarea unor sume de ordinul catorva zeci de miliarde de lei incasate necuvenit din Fond de catre diverse persoane juridice. Printre acestea s-au numarat actiunile indreptate impotriva Bancii Tiriac - pentru neindeplinirea atributiilor de banca depozitara (n.r. - necalcularea corecta a activelor), a SVM "Black Sea Securities", a CEC (in calitate de actionar al SOV Invest a investit la FNA 10 mld. lei si a retras 20 mld. lei datorita umflarii valorii unitatii de fond) si inclusiv a SOV Invest pentru ca dupa ce i-a fost retrasa licenta de administrare a mai scos bani de la FNA. La un moment dat, persoanele care au facut parte din Consiliul de Incredere al FNA au descoperit si un asa-zis "contract de report", ilegal, in valoare de 11,5 mld. lei, incheiat intre administratorul SOV Invest si asociatul sau Gelsor S.A. Descoperirea parea ca va capata o turnura penala, defavorabila lui Vintu, insa pana la urma ea a esuat lamentabil din cauza lipsei de "hotarare" a persoanelor "de incredere" numite sa gestioneze criza FNA.

Vlas, aruncata in fata dupa ce a fugit!

"Curentul" a intrat in posesia unui document incendiar, care demonstreaza, o data in plus, implicarea lui Vintu, prin intermediul Gelsor SA, in devalizarea "pusculitelor" FNI si FNA, inclusiv indecizia suspecta a unor persoane numite de CNVM la carma FNA in scopul recuperarii prejudiciilor cauzate investitorilor. Asa cum am precizat, personaje care au stat de-a dreapta lui Vintu ne-au divulgat ca "ingineria" care sta la baza documentului aflat in posesia noastra a fost parafata de Maria Vlas... dupa ce aceasta fugise in Israel. Dovada, sustin sursele noastre, ar fi aceea ca respectivul contract dintre SOV Invest si Gelsor are, in dreptul semnaturii "mamei" FNI, o stampila cu semnatura acesteia, nu semnatura olografa a acesteia.

Transferuri si compensari ilegale

Sursele noastre spun ca ingineria facuta de Vintu a fost premeditata de Vintu si s-a derulata astfel: o data cu explozia investitorilor FNI, Vintu a ordonat transferuri ilegale intre FNI si FNA, astfel incat profitul incasat din aceste fonduri de catre firmele pe care le controla, ori de catre el personal, sa fie maxim. In paralel, transferurile respective permiteau SOV Invest ca de cate ori FNI se confrunta cu o criza de lichiditate sa apeleze la "pusculita" FNA si viceversa. Operatiunile de acest gen au fost posibile datorita faptului ca Vintu ordonase ca banca depozitara a celor doua fonduri sa fie SOV Invest - spun sursele noastre. La un moment dat, profitand de pozitia Gelsor in actionariatul SOV Invest si de rolul acesteia din urma in administrarea FNI, Vintu a "speculat" in numele Gelsor sume consistente atat la FNI, cat si la FNA. La caderea FNI si a FNA - spun sursele noastre - Vintu a tras linie si a observat ca Gelsor avea de luat bani din FNI si de dat in FNA, iar FNI avea de dat bani FNA din transferurile ilegale incheiate de fonduri de-a lungul vremii. Cum FNI era falit, iar Gelsor nu trebuia sa iasa dator la FNA, Vintu a "clocit" un asa-zis contract de report - pe care l-a aruncat in scripte ca fiind incheiat anterior caderii FNI - in care a angrenat Gelsor si SOV Invest. Rezultatul: "compensarea" a avut ca efect prejudicierea FNA, la nivelul lui 2001, cu 11,95 miliarde lei.

Afacere "uitata"

La 28 mai 2001, membrii Consiliului de Incredere al FNA au remis SOV Invest si Gelsor o notificare, prin intermediul cabinetului de avocatura Tada Stefan, in care se preciza ca intelegerea parafata intre cele doua entitati este nelegala si lovita de nulitate absoluta: "Compensarea facuta de dvs. a prejudiciat FNA cu 11,95 mld. lei. (...) Daca la data prezentei somatii nu veti stabili termenul de reconsiliere (...), ne veti obliga ca in termen de 30 de zile sa va actionam in judecata" (vezi facsimil pagina 1). Surprinzator, la un moment dat somatia a fost lasata balta de catre cei agreati de CNVM sa puna pe picioare FNA, anumite documente au "disparut", sursele noastre afirmand ca Vintu s-a implicat personal pentru ca afacerea sa fie data uitarii. Prietenii stiu de ce!


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.