Inainte de a declansa greva la metrou, liderii sindicali au avut grija sa-si rezerve pentru sarbatorile de iarna, la Busteni, un hotel intreg care apartine Uniunii Sindicatelor de la METROREX. Simplii angajati de la metrou nu vor avea acces in hotel, pe motiv ca patronii din sindicat l-au rezervat.

Desi acuza guvernul ca nu vrea sa acorde angajatilor METROREX maririle salariale solicitate pentru a intrerupe greva, liderii sindicali de la metrou ii trateaza tot cu refuz pe lucratorii de la metrou. Uniunea Sindicatelor Libere de la Metrou (USLM), condusa de senatorul PSD Ion Radoi, detine la Busteni un hotel numai pentru nevoile conducerii. Astfel, hotelul Zamora, care are 21 de camere si un restaurant de 70 de locuri, a fost rezervat in intregime pentru perioada sarbatorilor de iarna de catre liderii de sindicat. Receptionerii de la hotel sustin ca angajatii METROREX nu pot avea acces in timpul sarbatorilor, deoarece, in acea perioada, acolo vor veni liderii USLM. Pe perioada sarbatorilor, angajatii nu pot face rezervari. El este rezervat de patronii din sindicat, ne-a raspuns una dintre receptionerele hotelului Zamora.

Ipocrizie de 239 de milioane de euro

Modul in care liderii de sindicat de la metrou apara interesele angajatilor poate fi judecat si dupa contractul semnat in 2003 cu firma franceza Alstom. Ion Radoi sustine ca banii pe care METROREX ii plateste firmei Alstom pentru a intretine garniturile puteau fi dati salariatilor, iar acestia ar fi intretinut ei garniturile. La data semnarii contractului insa, liderii sindicali s-au facut ca ploua. Mai mult, chiar au sustinut ideea. Cel care a semnat contractul in valoare de 239 de milioane de euro pentru o perioada de 15 ani este Marius Lapadat, fostul director de la METROREX. Doar eu am semnat pe contract. Am fost mandatat de Consiliul de Administratie al METROREX. Din acest consiliu fac parte reprezentanti din toate ministerele. Sindicalistii au fost de acord, exista si semnaturi in acest sens. L-am semnat la Paris. Cind am venit in tara, s-a facut o anexa, unde au semnat 15-18 oameni. La momentul respectiv mi s-a parut ca era un contract bun. Dupa o perioada, am atras atentia atit ministrului de atunci, Miron Mitrea, cit si actualului director al METROREX ca sint disfunctionalitati in acest contract", spune Marius Lapadat.

Contractul este secretizat

Actualul ministru al Transporturilor, Gheorghe Dobre, este de acord ca o parte dintre clauzele contractului sint defavorabile, dar nu vrea sa spuna nimic concret, invocind secretizarea. Este un contract comercial confidential, poate fi facut public doar cu acordul ambelor parti, a spus Dobre. Si directorul METROREX apeleaza la secretizare cind vine vorba despre clauzele contractului. Nu va pot da nici un fel de detaliu despre clauzele contractuale, pentru ca apoi ne putem trezi in tribunal, spune Soava. Pe de alta parte, actualul director spune ca nu este normal ca un asemenea contract sa aiba o singura semnatura.

Radoi nu vorbeste de Zamora

Domnule Radoi, de la ziarul Cotidianul va deranjez.

Nu vorbesc cu dumneavoastra, scrieti despre mine fara sa respectati deontologia.

Va rog sa nu-mi inchideti telefonul, vreau sa va intreb ceva.

Bine, de data asta, spuneti.

In legatura cu hotelul Zamora si rezervarile pe care le-ati facut acolo pentru Revelion.

La revedere!

Mitrea se face ca nu stie de Alstom

Dle Mitrea, de ce, in calitate de ministru, ati fost de acord cu semnarea contractului, tinind cont ca a fost vorba de 239 de milioane de euro?

Nici nu am stiut cit a fost suma. Nu pot sa spun daca este mare sau este mica. La metroul din Londra, un contract similar s-a facut pe un miliard de euro.

Contractul este considerat ca fiind pagubos. Ati dat totusi ok-ul.

Nu a fost pagubos. Acum nu pot sa stiu eu cum l-au pus in aplicare. Daca l-au pus prost, sigur ca iese ca fiind pagubos.

De ce a semnat doar fostul director de la METROREX contractul? Nu trebuia sa va puneti si dvs. semnatura?

Niciodata un ministru nu semneaza un contract. Daca semneaza, intra in puscarie. Directorul este cel care semneaza, el fiind reprezentantul comercial al statului.

Sinteti acuzat ca aveti legatura, ca ati avut o influenta mare in declansarea grevei de la metrou.

Da, am avut o influenta foarte mare. Cit am fost ministru, le-am dat bani si nu au facut greva. Daca nu le dadeam, faceau greva. Acum nu li se dau bani si fac greva.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.