In Romania exista 16.038 de cai diagnosticati cu anemie infectioasa, din totalul de 956.000 de cabaline. Cele mai afectate judete sint Satu-Mare, unde numarul efectivelor bolnave se ridica la 2.200, Mures (1.324), Maramures (1.280), Bihor (1.087) si Bistrita-Nasaud (1.130). Ele trebuie executate pentru ca atit legislatia romana, cit si o directiva UE prevad eradicarea acestei boli. In judetul Satu-Mare, situatia e insa ceva mai dificila, din cauza numarului mare de animale care trebuie ucise. ĄDirectiva a venit acum doua saptamini, acum s-au identificat si resursele, alocate de Ministerul Agriculturii, necesare pentru a despagubi proprietarii", declara Corneliu Ceica, directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Satu-Mare. El puncteaza si faptul ca aprecierea sumelor va fi problematica. O comisie formata din cinci membri va decide valoarea despagubirilor.

Oamenii tin la animale

Procesul va fi dificil, pentru ca oamenilor le vine oricum greu sa se desparta de animale. Ni s-a parut incorect, avind in vedere ca animalul bolnav nu poate sa paraseasca focarul (curtea proprietarului - n.r.), sa il estimam la acelasi pret ca pe unul sanatos. Pe de alta parte, conform legislatiei in vigoare, exemplarul trebuie apreciat la valoarea pietei", adauga Corneliu Ceica.

Cum maladia e infectioasa, nici un medic veterinar nu poate dispune mutarea in orice conditii a unui exemplar cu restrictii sanitar-veterinare. Mai mult, in cazul de fata, cel mai apropiat abator se afla la Gheorgheni, iar DSVSA, care trebuie sa gestioneze problema, pentru ca cetatenii nu sint abilitati, nu este nici ea capabila sa achite costurile transportului. Varianta optima, in opinia lui Ceica, ar fi ca agentii economici sa se ocupe de colectarea si transportul cabalinelor la abatoarele nominalizate, ei fiind apoi recompensati de Ministerul Finantelor.

Exporturile au scazut cu 25%

De la centru se confirma faptul ca nici un cal bolnav nu va fi iertat. UE nu ne impune nimic, dar problema trebuie rezolvata, a declarat Gabriel Predoi, director general in cadrul Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. Potrivit acestuia, Romania poate exporta in continuare cai in viu, in conditiile in care acestia sint certificati sanitar-veterinar. Cu toate ca exportul de cabaline pe piata europeana se bucura de succes, trendul pe acest segment este in scadere. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, anul acesta Romania a cistigat peste 3,8 milioane de dolari din exportul de cai, magari si catiri, fata de 5 milioane de dolari anul trecut.