Dupa ce a fugit de sub nasul autoritatilor, statul roman asteapta degeaba extradarea cehului condamnat pentru instigare la asasinarea lui Virgil Sahleanu

Omul de afaceri ceh Frantisek Priplata, care a fugit in Cehia dupa ce fusese condamnat in Romania, va depune, in cursul acestei saptamani, o plangere impotriva Romaniei la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO) de la Strasbourg, relateaza "Prague Monitor", in editia electronica de marti.

Priplata sustine ca autoritatile romane au inventat acuzatiile la adresa sa si nu i-au permis sa se apere eficient in instanta. Frantisek Priplata a fost condamnat, in anul 2000, la opt ani de inchisoare pentru instigare la asasinarea liderului sindical Virgil Sahleanu. El a declarat ca a plecat din Romania la sfarsitul lunii iulie, deoarece se temea pentru viata sa. Romania a cerut extradarea lui Priplata, iar dosarul va fi analizat de justitia ceha pana la sfarsitul anului. Priplata a adaugat ca se va adresa si deputatilor europeni si Comisiei Europene pentru a cere amanarea aderarii Romaniei la UE.

"Am aflat personal cum este respectata legea in Romania. Aceasta tara nu respecta principiile democratice fundamentale", a subliniat el, adaugand ca se asteapta ca instanta ceha sa nu permita extradarea sa. Avocatul sau, Stanislav Polcak, a declarat ca Romania a incalcat Conventia drepturilor omului si libertatilor fundamentale, adaugand ca, pe parcursul procesului, justitia romana nu a audiat nici unul dintre martorii propusi de clientul sau. Priplata a declarat ca nici macar nu a beneficiat de un translator competent.

Majoritatea marturiilor impotriva sa au fost in cele din urma retrase, ele fiind obtinute in urma presiunilor exercitate de anchetatori asupra martorilor, a subliniat avocatul. Omul de afaceri ceh a afirmat ca responsabili politici romani de rang inalt au influentat decizia instantei. Polcak a mai spus ca instanta de la Strasbourg va decide daca Romania a incalcat dreptul la un proces corect si daca Priplata ar trebui sa primesca anumite compensatii financiare.

El a adaugat ca omul de afaceri a luat decizia de a depune plangere deoarece a pierdut o proprietate in valoare de 120 milioane coroane cehe (aproape cinci milioane dolari), aflata in Romania, unde inca mai functioneaza compania sa. Priplata a fost condamnat in Romania la opt ani de inchisoare si ar fi trebuit sa isi inceapa pedeapsa in data de 7 septembrie 2005. Omul de afaceri ceh a reusit sa treaca frontiera, ajungand in Cehia, unde a fost vazut la o prezentare de moda la care participa fiica sa, in localitatea Buchlovice. Priplata, care a fost dat in urmarire internationala, a sustinut ca a trecut granita romano-ungara pe frontiera verde, printr-o zona unde nu era nimeni.

"Am fost o perioada in Brasov. De acolo am plecat cu trenul, am facut autostopul si am plecat prin partea verde dintre Romania si Ungaria, adica nu pe granite, ci pe fasia verde. Mi-a fost frica foarte tare, dar am avut noroc ca in zona aceea atunci nu era nimeni. Si am putut trece", declara Priplata. La cateva zile dupa fuga acestuia, Tribunalul Satu Mare a emis o cerere de arestare provizorie in vederea extradarii pentru omul de afaceri ceh, Politia romana solicitand totodata efectuarea de investigatii in legatura cu prezenta acestuia pe teritoriul Cehiei. Ulterior, Inspectoratul General al Politiei Romane informa ca, in urma demersurilor intreprinse de Interpol Bucuresti, Interpol Praga a comunicat ca cererea de arestare a urmaritului international Frantisek Priplata a fost transmisa Parchetului Regional Brno, care are competente in aceasta cauza. Tribunalul Satu Mare a pronuntat, ulterior, o incheiere prin care considera ca sunt intrunite conditiile prevazute de lege pentru a cere extradarea lui Frantisek Priplata.

Conform procedurii, incheierea a fost trimisa Curtii de Apel Oradea, instanta superioara, care a confirmat hotararea luata in acest caz. Reprezentanti ai Ministerului ceh de Externe au declarat insa, in mai multe randuri, ca Priplata se afla in Cehia in mod legal si ca nu va fi extradat.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.