Informatiile ne-au fost oferite de catre angajatii Ambasadei Romaniei in Canada, la Ottawa. Ei sustin ca Nadia Lupascu, sotia lui Teodor Lupascu - secretarul I, acceseaza frecvent calculatoarele din ambasada care sint conectate la baza de date a Ministerului Afacerilor Externe si ca are intilniri frecvente cu comunitatile ucraineana si rusa din Ottawa. Intr-un cerc mai restrins, Nadia s-a laudat ca ea este una dintre cele trei ucrainence care au absolvit Academia Nationala de Securitate a Ucrainei, celebra SBU - serviciul ucrainean de spionaj. Ma mir cum de autoritatile romane au lasat o asemenea persoana sa umble libera prin ambasada unei tari NATO, dintr-o tara NATO, ne-a declarat un angajat al ambasadei. Iar un diplomat care a stat citiva ani la Ottawa si care a vazut CV-ul Nadiei ne-a confirmat ca sotia lui Lupascu a absolvit scoala fostului KGB ucrainean.

Filtrele MAE, ineficiente

Potrivit unor reguli nescrise, tinerilor diplomati li se interzice casatoria cu cetateni straini, mai ales cu cei din tari cu care Romania nu are relatii cordiale. Regula are ca scop tocmai evitarea unor astfel de situatii. In ultimii ani, ministrii de Externe n-au mai tinut cont de aceste reguli. Pentru a se putea casatori cu Nadia, Teodor Lupascu a obtinut acceptul fostului ministru de Externe Mircea Geoana. Actualul presedinte PSD nu-si mai aduce acum aminte ce hirtii ii veneau la semnat cit a fost el ministru. Teodor Lupascu nu-mi spune nimic. Cit am fost ministru de Externe ma ocupam de lucruri mult mai serioase, ne-a declarat Geoana. Cert e ca Lupascu a obtinut aprobarea de la Geoana cind era secretar III in tara, la MAE.

Dupa casatorie, Lupascu a fost propus de echipa lui Geoana direct ca secretar I la Ottawa. Pentru aceasta functie, Lupascu a trebuit sa treaca prin mai multe filtre pentru a obtine Certificatul NATO, document care-i permite sa aiba acces la informatii secrete. Interesant e ca Nadia nu a fost nevoita sa treaca prin aceste filtre, desi ea are inca cetatenie ucraineana, iar relatiile dintre Romania si Ucraina sint destul de tensionate, din cauza canalului Bistroe, a platformei continentale si a Insulei Serpilor.

Nu are cetatenie romana

In momentul de fata, Nadia Lupascu este cetatean ucrainean. Pentru diplomatii romani de la Ottawa, numirea intr-un timp foarte scurt a lui Lupascu in Canada si avansarea sa de la secretar III la secretar I este foarte curioasa. Ei sustin ca Lupascu trebuia tinut la Bucuresti cel putin pina in momentul in care sotia sa devenea cetatean roman si intra sub jurisdictia legilor romane. Chiar si intilnirea lor ridica semne de intrebare. Potrivit surselor noastre, cei doi s-au cunoscut la Kosovo, in timp ce reprezentau tarile lor intr-o misiune OSCE. Ei s-au casatorit in 2003 si au mers in vara acestui an, in concediu, in Ucraina.

Sotia mea a facut Relatii Internationale

Contactat telefonic, Teodor Lupascu a negat ca sotia sa ar fi absolvit celebra SBU. E adevarat ca sint casatorit cu o ucraineanca, dar nu-i adevarat ca sotia mea a absolvit Academia de Securitate. Ea a terminat Facultatea de Relatii Internationale. Nu ne-am cunoscut la Kosovo, ci la Viena, la un curs despre economia mondiala. Nu inteleg ce vina are sotia mea ca e ucraineanca? Daca era americanca, frantuzoaica sau moldoveanca mai era vreo problema?, ne-a intrebat Lupascu.

Prin Departamentul de Comunicare, Ministerul Afacerilor Externe ne-a informat ca va analiza situatia semnalata de noi.