IGPR l-a schimbat pe chestorul Codita, prietenul evazionistilor, dar nici noua conducere nu misca un deget

Au trecut aproape doi ani de la controlul Directiei de Control Fiscal din cadrul Directiei Finantelor Publice Dolj (DGFP) Dolj, in urma caruia inspectorii au ajuns la concluzia ca Adrian Mititelu poate fi acuzat de evaziune fiscala. DGFP a sesizat Politia Judeteana si dosarul s-a impotmolit.

La un moment dat, pe holurile IJP Dolj se auzea ca ancheta bate pasul pe loc din cauza sefului din acea vreme, chestorul Constantin Codita, un politist despre care era notoriu faptul ca este prieten cu Boerica si Mititelu. In fine, chestorul Codita a fost scos din sistem prin eleganta pensionare la cerere.
La carma IJP Dolj a venit un ofiter tanar, comisarul Georgel Enescu, care pana la ocuparea functiei de sef al inspectoratului a fost in elita politistilor doljeni ca sef al Biroului de Combatere a Crimei Organizate, din cadrul Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Craiova. Din pacate, nici dupa acest eveniment nu s-au intamplat prea multe cu dosarul de evazionist al lui Mititelu. Sa intelegem ca afaceristul este tinut inca in puf de politistii doljeni?
Asteptam un raspuns de la conducerea Inspectoratului General al Politiei romane, care, credem noi, trebuie sa se sesizeze in acest caz, mai ales ca verificarile efectuate de Directia Finantelor Publice, la inceputul lui 2004, au scos clar la iveala ilegalitatile comise de afacerist si prejudicierea statului cu peste 4,6 miliarde de lei.

Afaceri cu patru firme

Credem ca ancheta poate fi incheiata rapid, mai ales ca majoritatea expertizelor contabile sunt gata. Doi consilieri din cadrul Di-rectiei de Control Fiscal Dolj au verificat SC Spiso International SRL Bechet (fosta SC Teladri Impex SRL Craiova), conform adresei IPJ Dolj din 25 noiembrie 2003.
Potrivit Procesului-verbal nr. 761, SC Teladri Impex SRL Craiova nu a inregistrat, nu a declarat si nu a virat, intre anii 1998 si 1999, obligatiile fiscale datorate statului, desi a desfasurat activitati care i-au adus venituri.Cercetarile politistilor au scos la iveala faptul ca firma in cauza a derulat relatii comerciale care i-au adus profit cu SC Aragon Impex SRL, SC Liantul SA, SC Jiul SA si SC Coreal SA.

Schimbari in timpul cercetarilor

Din 1994, cand a fost infiintata SC Teladri Impex SRL, au fost schimbati asociatii, s-a modificat denumirea si a fost mutat sediul. La 19 iulie 1999, pe rolul Tribunalului Dolj a fost inregistrata cererea SC Liantul privind declansarea falimentului impotriva firmei lui Mititelu pentru o creanta de 28.279.462 de lei. In urma actiunii, SC Teladri Impex SRL Craiova si-a achitat datoria prin vanzarea unui autocamion in valoare de 24.369.719 lei, cu factura fiscala nr. 8701012/7.03.2000.

Cateva luni mai tarziu, Mititelu a initiat actiunea de cesionare a partilor sociale si schimbarea sediului, printr-un act aditional autentificat sub nr. 1418/29.08.2000. Astfel, Adrian si Ileana Mititelu s-au retras din firma, s-a cesionat capitalul social de 500.000 lei catre SC Spiso Agrocom SRL Craiova, s-a schimbat sediul social din Craiova la Bechet, iar SC Teladri Impex SRL a devenit SC Spiso International SRL, administrator fiind numit Dumitru Stanciulescu. In timpul cercetarilor, s-a stabilit ca SC Spiso International SRL nu a depus dosarul fiscal de infiintare, bilantul contabil sau balantele si nici declaratii de impozite si taxe sau deconturi TVA. Mai mult decat atat, sediul social a fost schimbat in timpul cercetarilor penale si nu a fost instiintat organul fiscal teritorial.

DGFP Dolj este categorica

Din actele puse la dispozitie de catre IPJ Dolj s-a constatat ca SC Teladri Impex SRL Craiova a livrat, in perioada 1998-1999, catre SC Aragon Impex SRL Craiova materiale de constructii in valoare de 715.597.608 lei, din care TVA aferent 129.042.216 lei. "Luand in calcul si marfurile livrate catre SC Nasser Impex SRL Craiova (consemnate in actul de control anterior nr. 677/31.03.2000) rezulta ca in anii fiscali 1998-1999, SC Teladri nu a inregistrat in contabilitate venituri totale de 2.112.349.524 lei si TVA aferent de 363.049.856 lei", se spune in acelasi proces-verbal incheiat in urma controlului fiscal. In anul financiar 2000 au fost efectuate operatiuni economice fara sa fie inregistrate in contabilitate mai multe facturi. De asemenea, intre 1996 si 2000, SC Teladri Impex SRL nu a tinut nici un fel de evidenta contabila si fiscala. "Din cele prezentate se constata ca, in perioada 1998-1999, SC Teladri Impex SRL Craiova, administrata de Adrian Mititelu, a efectuat operatiuni comerciale generatoare de venituri fara respectarea normelor legale (...), prin care a fost prejudiciat statul cu 4.640.541.267 lei", se arata clar in Documentul nr. 761 intocmit de Directia de Control Fiscal.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.