Controversatul om de afaceri Dorin Cocos n-a scapat nici o ocazie ca sa declare public ca nu a facut niciodata afaceri cu statul. Afirmatiile pot fi adevarate doar daca domnia sa considera Primaria Capitalei ca fiind o firma cu capital privat. Pe vremea cand era actionar la SC. Dalli Exim S.R.L., acesta a reusit sa cumpere, pe mai nimic, parcarea subterana de la Intercontinental. Tranzactia prin care parcarea aflata in domeniul public al statului si in administrarea municipalitatii, a trecut in proprietatea SC Dalli Exim SRL s-a facut printr-o smecherie binecuvantata de consilierii municipali.

Concret, intre SC Dalli Exim SRL si SC Service Ciclop SA ( societate aflata in subordinea municipalitatii) se perfecteaza in martie 2003 un contract de asociere in participatiune. Dupa sase luni, contractul se transforma intr-un " contract de leasing imobiliar cu clauza irevocabila de vanzare". Adica, municipalitatea, prin societatea Ciclop SA, ii vinde firmei lui Dorin Cocos 30.000 de metri patrati de parcare subterana amplasata in buricul Bucurestiului, cu 66 de euro metrul patrat.

Valoarea contractului de leasing imobiliar a fost stabilita la 2 milioane de euro, fara TVA, inclusiv dobanda EURIBOR + 3 la suta calculata la plata. Mai mult, vanzarea s-a facut cu plata in rate, cu un avans de 20 la suta iar din pretul intins pe 12 luni a fost scazuta si o investitie de 271.000 de euro, cat a sustinut Dalli ca a bagat in parcare. In schimbul atator facilitati "locatorul se obliga sa transmita dreptul de folosinta si dreptul de posesie asupra activului... si sa-i garanteze utilizatorului folosinta linistita, utila si pasnica a imobilului, in sensul ca il garanteaza pe utilizator de evictiunea din partea oricarei persoane fizice sau juridice, care ar pretinde un drept de proprietate sau un alt drept real asupra bunului utilizat in sistem de leasing imobiliar".

Contractul scandalos prin care Primaria Capitalei a vandut parcarea a fost consfintit de consilierii municipali, in frunte cu presedintele de sedinta, pesedistul Victor Stan. Trebuie mentionat ca la data vanzarii, primar general al Capitalei era Traian Basescu. Acesta nu a atacat si nici nu a comentat decizia consilierilor municipali.

Contactat telefonic, reprezentantul Dalli, Radu Jianu, ne-a declarat: "Parcarea a fost luata intr-o stare jalnica. Au fost platiti toti banii si acum a devenit, din parcare aflata in proprietate publica, parcare in proprietate privata. A trebuit investit un milion de euro. Banii au fost bagati intr-o statie service cu spalatorie, in controlul accesului etc". In repetate randuri am inceract sa luam legatura si cu domnul Dorin Cocos, insa a fost de negasit.

Firma Dalli a castigat monopolul parcarilor din Bucuresti in anul 1995. In primii ani ai afacerii cu parcari, Dalli a mazgalit asfaltul municipalitatii, trasand asa-zise locuri de parcare amplasate, de multe ori, pe o banda de circulatie. Firma Dalli a castigat monopolul parcarilor oferind, pe hartie, Primariei Capitalei 55 la suta din incasari, bani care erau si sunt aproape imposibil de contabilizat. In timp ce asigura interimatul pentru functia de primar general al Capitalei, Razvan Murgeanu a prelungit pana in 2010 contractul prin care Dalli inchiriaza domeniul public pentru parcare.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.