Doar cativa inalti oficiali romani ar putea sti adevarul despre operatiunile secrete CIA in cadrul carora americanii interogheaza teroristi al-Qaida pe teritoriul Romaniei.

Patru personaje ar putea detine "cheia" afacerii in care CIA este acuzata ca tortureaza oamenii al-Qaida, adusi la Baza Kogalniceanu.In acest caz, Human Rights Watch (HRW), organizatia care a facut dezvaluirea privind "centrele de detentie CIA" din Europa de Est, a indicat drept cap de pod Baza Mihail Kogalniceanu (langa Constanta), utilizata de armata americana. Ieri, Cehia a anuntat ca a respins o cerere americana de gazduire a unor astfel de detinuti.

"Romania nu are centre de detentie sau baze CIA"

In fiecare tara-gazda, de operatiune stiu doar presedintele si cativa oameni din serviciile de informatii, conform anchetei din "Washington Post", iar dezvaluirile de presa au aratat ca aceste operatiuni au avut loc si in anul 2003. Seful statului de atunci, Ion Iliescu, spune ca "nu a auzit" ca un avion al CIA sa fi survolat, in 2003, spatiul aerian al Romaniei cu destinatia Kogalniceanu. In acelasi timp, actualul presedinte, Traian Basescu, Radu Timofte (seful SRI) si Gheorghe Fulga (SIE) au negat, prin purtatorii de cuvant, existenta unor "inchisori sau centre de detentie".

Si premierul Calin Popescu-Tariceanu a infirmat existenta unor "baze CIA". Aceasta dupa ce directorul HRW, Tom Malinowski, a spus ca Baza militara Kogalniceanu a fost una dintre posibilele locatii folosite de CIA pentru transferul detinutilor, conform "The Times". Investigatorii HRW au monitorizat rutele avioanelor CIA care au transferat detinuti din Afganistan catre aeroporturi din Europa de Est, printre acestea numarandu-se si locatii din Romania si Polonia.

Cercetarile s-au concentrat pe traseele unui avion Boeing 737 despre care se banuia de mult ca ar fi folosit de CIA pentru transferul asa-numitilor detinuti-fantoma. HRW a stabilit ca, in septembrie 2003, aparatul a plecat de la Kabul spre aeroportul polonez Szymany, situat la nord de Varsovia, intr-o zona rurala foarte apropiata de o baza a serviciilor de informatii din Polonia.

De acolo, avionul a ajuns la Mihail Kogalniceanu, scrie cotidianul britanic "The Independent", citandu-l pe Malinowski. "Zborul de la Kabul, din septembrie 2003, s-a produs intr-o perioada cand stim ca erau mutati detinutii-fantoma. E greu sa ne imaginam alt motiv pentru care avionul ar fi zburat acolo", a spus Malinowski. Concluzia lui: "Suntem destul de siguri ca asemenea centre de detentie exista cel putin in Polonia si in Romania". "Armata Romaniei nu are cunostinta ca la Mihail Kogalniceanu exista sau ar fi existat vreodata un centru de detentie", a venit replica de la Ministerul Roman al Apararii.

In afara valorilor UE

"Existenta unor astfel de inchisori nu mi se pare compatibila cu Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene", a spus comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini. Comisia nu va deschide o ancheta, dar va face verificari tehnice. Cele doua tari suspectate au statut diferit: Polonia e deja membru UE, iar Romania se pregateste sa devina, in 2007.
Analistul militar Nicu Sava considera ca, in cazul in care e reala, prezenta unor asemenea centre de detentie in Romania "nu pica bine", in ciuda simpatiei opiniei publice pentru Statele Unite.

Din punct de vedere juridic, Romania nu are prevederi legate de prizonierii de razboi ai altor tari, dar o asemenea decizie de gazduire ar fi putut fi luata - tehnic vorbind - la nivelul CSAT, a declarat Sava pentru EVZ. "Daca a fost luata numai de cativa oameni, atunci este ilegala", considera analistul.

Escalele aeronavei CIA in Romania

Un fotograf sustine ca a surprins, anul trecut, in Portugalia, imagini cu celebrul avion si le-a publicat pe internet. Despre Boeing-ul 737 cu numar de identificare N313P, care transporta teroristi detinuti de SUA, a scris revista "Newsweek". Pe 25 ianuarie 2004, avionul ar fi facut escala la Timisoara, iar pe 26 ianuarie - la Bucuresti. Pana de curand, aparatul era al unei firme americane suspectate ca ar fi un paravan pentru CIA.

Nume de cod: Capturi extraordinare

Conceptul de "capturi extraordinare" si practica stramutarii "in necunoscut" a detinutilor ce ajung in mainile CIA au fost introduse sub administratia Clinton si extinse masiv sub George W. Bush. Capturile extraordinare inseamna practica de incarcerare a suspectilor in tari in care tortura, interzisa in SUA, este folosita in mod curent la interogatorii. Criticii spun ca procedura a "scapat de sub control" si ca a fost folosita contra unui mare numar de oameni, cel putin 150 dupa septembrie 2001. "Washington Post"

Guvernele incalca legile

Cotidianul "Washington Post" revine ieri asupra subiectului cu un comentariu devastator in care afirma ca prizonierii-fantoma dispar in reteaua de inchisori clandestine ale CIA de parca "ar fi fost victimele unei dictaturi din lumea a treia". "Tinuti in celule subterane intunecoase, prizonierii nu au niciun drept legal, niciun vizitator in afara celor de la CIA, nimeni nu verifica tratamentul la care sunt supusi, nici macar Crucea Rosie. Presedintele Bush i-a autorizat pe anchetatori sa-i supuna la tratamente "crude, inumane si degradante", care sunt ilegale in SUA si sunt interzise de un tratat ratificat de Senat.

Guvernele care permit existenta unor inchisori ale CIA pe teritoriul tarilor lor violeaza legile internationale, daca nu si pe cele ale tarilor lor", scrie "Washington Post". Practicile folosite de CIA sunt ilegale in acele tari care au semnat Conventia ONU impotriva torturii si alte forme de tratamente inumane ori degradante.

Potrivit ziarului citat, "aceasta situatie rusinoasa" deriva din decizia presedintelui Bush, din 2002, ca detinutilor din Afganistan si Irak sa nu li se aplice prevederile din Conventia de la Geneva privind prizonierii de razboi. Temerile privind practicile utilizate de CIA au crescut saptamana trecuta, dupa ce s-a aflat ca directorul CIA a cerut Congresului ca Agentia sa fie scutita de "prevederile legale ce interzic tratamentele crude".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.