Fosta conducere a Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) este cercetata penal pentru abuz in serviciu, dupa ce actuala echipa a stabilit, in urma evaluarii activitatii trecute a Oficiului, ca au existat note informative primite de la serviciile secrete care nu au fost inregistrate si nici evaluate, ne-a declarat ieri purtatorul de cuvant al institutiei, Nicolae Fuiorea.
Potrivit acestuia, in primele luni dupa preluarea mandatului de catre actualul presedinte, judecatorul Iulian Dragomir a trecut la evaluarea activitatii trecute a ONPCSB.

"S-au constatat mai multe nereguli, unele dintre ele grave, in urma carora, in perioada august 2004 - noiembrie 2004, s-au intocmit trei plangeri penale. Acestea au fost trimise Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru unele dintre ele declinandu-se competenta in favoarea PNA.
Sesizarile priveau acuzatiile de neglijenta sau abuz in serviciu, savarsite de fostul presedinte al Oficiului, Ioan Melinescu, si fostul director al Directiei de Evaluare Preliminara, Mircea Popescu, precum si neinregistrarea si nevalorificarea unor note primite de la Serviciile de informatii si de la Inspectoratul General al Politiei Romane", ne-a mai spus Fuiorea.

Cert este ca, ulterior, dosarele s-au tot plimbat de la un Parchet la altul, si in ciuda faptului ca sesizarile au fost facute de mai multa vreme, nu se cunoaste inca nici un rezultat al anchetelor. Toate cazurile au fost transferate Parchetului General, care si-a declinat competenta in favoarea PNA si, prin acesta, catre Parchetul Curtii de Apel Bucuresti. De-aici au ajuns la Parchetul de pe langa o judecatorie, fiind apoi regrupate si reluata ancheta la nivelul Parchetului General.

Nota secreta a Doi s-un sfertului

In urma evaluarii efectuate de actuala conducere a ONPCSB asupra activitatii trecute a institutiei s-au descoperit nu mai putin de 14 cazuri de abuz in serviciu pentru care a fost sesizat Parchetul General.
Dosarele grele de spalare a banilor, puse la pastrare de fostii capi ai Oficiului, cuprindeau sesizari ale Serviciilor de informatii romanesti, ale Politiei si Parchetului si ale unor servicii din SUA si tari europene. Printre acestea s-au gasit si cele legate de evazionistul Genica Boerica, dar si de Omar Hayssam sau Omar Mohamad.

Astfel, o nota secreta din 2003 a Ministerului de Interne avertiza asupra faptului ca societatea Rafor SA Campulung a vandut, cu 6 miliarde de lei, lui Mihai Nasture, fabrica de cherestea Moldovita, care a revandut-o, la randul sau, catre Laser Impex si de-aici la Iunia Corporation cu 32 de miliarde de lei.
Fabrica a ajuns ulterior la SC Best Wood al carei patron, Omar Mohamad (fratele lui Hayssam), era suspectat de spalare de bani. Nota a ajuns din nou la Melinescu in ianuarie 2003, care a tinut-o pana in mai 2004, cand i-a dat-o lui Popescu.

Nici acesta n-a facut nimic cu ea, iar nota a ramas neinregistrata. In iulie 2004, Ioan Melinescu a lasat scaunul de presedinte al Oficiului judecatorului Iulian Dragomir. Lui i s-a gasit un post de consilier la Cancelaria premierului de atunci, Adrian Nastase, de unde se spune ca s-a dus consilier la Ministerul Justitiei.

Spagi, taxe de protectie, blocarea serviciilor secrete si a Crimei Organizate

Conform unor surse confidentiale, Directia de Combatere a Crimei Organizate si Terorismului se afla in posesia unor date conform carora fostul sef al ONPCSB, Ioan Melinescu, ar fi primit 400.000 de dolari drept mita de la un cetatean arab si ca ar fi luat "taxa de protectie" de 15.000 de dolari de la Genica Boerica. In perioada in care s-a aflat la conducerea Oficiului, Melinescu a fost suspectat de protejarea infractorului Genica Boerica, prin trecerea in evidenta pasiva a tuturor raportarilor transmise de societatile bancare. In plus el ar fi refuzat sa transmita date despre acesta la cererea expresa a Parchetului General.

Mai grav, o alta banuiala care planeaza asupra lui Melinescu este legata de neinregistrarea unei note strict secrete remisa, in perioada ianuarie 2003 - mai 2004, de fostul "Doi s-un sfert" din MAI referitoare la ratacirea deliberata a sesizarilor IGP care-l vizau pe Omar Hayssam. Practic, cand a fost vorba de Hayssam sau Boerica, Melinescu a blocat cu mana lui toate demersurile facute de serviciile secrete...


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.