Fish and Wildlife Service (FWS) este agentia americana care, incepand cu data de 28 octombrie 2005, a suspendat importul de icre negre si sturioni proveniti din Romania. FWS este responsabila cu conservarea, protectia si dezvoltarea florei si faunei pe cale de disparitie din peste 167 de tari din intreaga lume. Pana la data de 6 septembrie a acestui an, Rusia, Georgia, Ucraina, Romania, Turcia, Serbia si Muntenegru trebuiau sa trimita agentiei americane copii dupa legile interne privind mediul si pescuitul si un plan de management pentru protectia si conservarea speciilor pe cale de disparitie.

Romania nu si-a facut temele la timp si astfel cel mai mare importator de caviar din lume, SUA, nu va mai importa din Romania. "Cererea mare de pe piata icrelor negre pune in pericol sturionii. Trei tari, Bulgaria, Georgia si Serbia, au trimis la timp documentatia necesara, dar nu au indeplinit minimul cerintelor stabilite de FWS. Este cu atat mai grav pentru Romania, deoarece daca ar fi trimis actele la timp, ar fi ramas cel mai important exportator de icre negre din Bazinul Marii Negre", a declarat secretarul general al FWS, Gale Norton.

In anul 2004, Romania ocupa locul trei in lume la exportul de caviar, dupa Iran si Rusia. SUA au insa si un interes in a bloca exportul icrelor negre naturale din tarile de la Marea Neagra si Marea Caspica: cresterea exportului de caviar de cultura. Americanii sunt cei mai mari producatori de caviar de cultura din lume. Tendinta mondiala este aceea de interzicere totala a pescuitului de sturioni, motiv pentru care americanii se grabesc sa ocupe piata caviarului natural cu cel de cultura. In Romania, un kilogram de icre de morun se vinde intern cu aproximativ 200 de lei noi, in timp ce importatorii platesc pana la 2.300 de dolari pentru un kilogram.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.