O firma americana, implicata alaturi de cea a romanului Catalin Bulf, a recunos-cut ca a dat mita pentru achizitionarea de titei irakian. Bulf facea afaceri cu Petrom pe vremea cind Dan Ioan Popescu era ministrul Economiei. Potrivit lui Bulf, DIP l-ar fi trimis sa cumpere titeiul lui Saddam. Omul de afaceri pitestean Catalin Bulf, despre care raportul ONU afirma ca ar fi facut plati ilegale catre regimul lui Saddam Hussein in cadrul programului "Petrol contra hrana", are de mai multi ani de zile relatii contractuale cu Petrom.

In 2001, cind Petrom era companie de stat aflata in subordinea Ministe-rului Industriei, s-a infiintat o societate denumita Franciza Petrom 2001 SRL. Scopul acesteia era sa gaseasca benzinari privati care sa se asocieze cu Petrom, fie in sistem de franciza, fie sa distribuie produsele petroliere ale Petrom. Compania a fost infiintata ca o societate mixta, in care Petrom a intrat insa cu doar 40% din capital, iar Bulf, prin firmele sale, detinea restul.

Asta se intimpla in 2001, an in care la conducerea Ministerului Economiei (care era patronul Petrom) se afla Dan Ioan Popescu, adica exact aceeasi persoana pe care Bulf a introdus-o, acum citeva zile, in scandalul platilor ilegale facute regimului lui Saddam, relevate de raportul ONU.

Alte afaceri de pe vremea lui DIP

Nu este singura afacere intre Petrom si Bulf. Tot in 2001, potrivit presei vremii, Petrom vinde aproape 50% din capitalul societatii Petrom Gas SRL (un join-venture impartit egal intre Petrom si grupul american Enron, prin care se distribuia o parte din gazul produs de Petrom) firmei Iamsat Prod Construct SA Pitesti. Firma care apartine tot lui Bulf.

Bulf a cumparat mai multe dintre societatile de foraj-sonde. Tot contractele cu Petrom i-au asigurat activitatea, daca ar fi sa pomenim doar ca Gazoil Drilling Tirgu Carbunesti (detinuta tot de Bulf) a primit lucrari la doua sonde sau ca Foraj Sonde Braila a primit lucrari la o alta sonda, la Moinesti, in Moldova.

Bulf a aruncat bomba, toata lumea tace

Toate aceste contracte au fost primite de firmele controlate de Bulf, de la Petrom, pe vremea cind Petrom era societate de stat, in subordinea ministerului condus de Dan Ioan Popescu. Asadar, numele fostului ministru poate fi legat de cel al lui Bulf cu mult inaintea izbucnirii scandalului legat de platile ilegale facute de Bulf pentru titeiul lui Saddam.

Amintim ca, imediat ce una dintre firmele lui Bulf, Drilling, a fost acuzata in raportul ONU ca a facut plati ilicite de 490.000 de dolari, Catalin Bulf a declarat ca a fost trimis in Irak de Dan Ioan Popescu pentru a negocia cumpararea de catre Petrom a titeiului irakian. Insa, dupa ce ar fi perfectat contractul, Mihai Tanasescu, ministrul de atunci al Finantelor, nu ar mai fi fost de acord cu aceasta. Ca atare, Bulf ar fi vindut titeiul, printr-o firma intermediara, Midway Oil, catre BP si Texaco.

Desi Petrom a facut afaceri cu Bulf pe vremea cind DIP era ministru, iar numele lui DIP a fost pomenit in acest scandal, fostul ministru nu a putut fi contactat nici ieri. Nici el, nici fostul director al Petrom, nici fostul secretar de stat pe probleme de enegie din Ministerul Economiei, din acea perioada, Iulian Iancu, actualmente parlamentar PSD.

Americanii zic ca au dat mita unui angajat al lui Bulf

Compania Americana Midway, cea care a fost partener de afaceri cu Bulf in afacerea titeiului irakian, a pledat ieri vinovata, in fata unei instante americane, in chestiunea platilor ilicite de 440.000 de dolari acordate regimului de la Bagdad, potrivit Associated Press. Midway a fost amendata cu 250.000 de dolari. Avocatii companiei americane au aratat ca Midway a cumparat de la Bulf dreptul de a achizitiona titei irakian in cadrul programului "Petrol contra hrana" si ca un angajat al lui Bulf a cerut un comision de 25 de centi pe baril. Midway, initial, a refuzat plata, dar a vindut titeiul catre BP.

Cind vasul companiei britanice a ajuns in portul turcesc Ceyhan sa ridice titeiul, nu i s-a permis acest lucru. Peste trei zile, Midway a virat 225.000 de dolari intr-un cont al Chase Manhattan Bank, din New York, pentru angajatul lui Bulf. Ulterior, vasul BP a putut ridica titeiul.

Parchetul spune ca "cerceteaza" de doi ani

Dupa publicarea Raportului Volcker, Parchetul General a anuntat ca cerceteaza relatiile de afaceri dintre unele companii romanesti si statul irakian inca din 2003, cind s-au primit sesizari pe aceasta tema de la Serviciul Roman de Informatii (SRI). "Incepind din 2003, Parchetul General si serviciile de informatii efectueaza documentari cu privire la existenta unor posibile fapte de natura penala in legatura cu incalcarea restrictiilor impuse Irakului de Organizatia Natiunilor Unite (ONU).

La ora actuala, Parchetul nu poate sa faca nici o referire concreta la persoanele din acest dosar, stadiul anchetei nepermitind acest lucru", ne-a declarat purtatorul de cuvint al Parchetului, Simona Frolu. Aceasta a adaugat ca procurorul general Ilie Botos si procurorii care au competenta sa cerceteze astfel de cazuri urmeaza sa analizeze, saptamina aceasta, Raportul Volcker, dupa ce il vor descarca de pe site-ul ONU, avind in vedere ca Parchetul General nu a primit oficial acest document din partea vreunei autoritati a statului. "In functie de ceea ce este scris in raport, se va lua o decizie", a completat reprezentantul Parchetului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.