Feudalii spitalelor comploteaza intens impotriva ministrului Sanatatii, cel care le ameninta pozitiile prin noile legi propuse. Ei au conceput un plan minutios de compromitere a lui Eugen Nicolaescu.

De cind Ministerul Sanatatii a postat pachetul de legi pe site-ul institutiei, directorii spitalelor bucurestene o tin dintr-o intrunire in alta. Doua s-au petrecut chiar saptamina trecuta, la sediul Colegiului Medicilor din Bucuresti. La fiecare dintre aceste sedinte neoficiale, profesorii universitari planuiesc contraatacuri la adresa ministrului ori a politicii sale.

Participa cam toti sefii de spitale, in frunte cu Sorin Oprescu: Alexandru Ciurea, Petre Calistru, Adrian Ciocilteu, Bogdan Marinescu, Adrian Streinu-Cercel, Narcis Copca. Prin legile initiate de actualul ministru al Sanatatii, ei se vad, pentru prima data in ultimii 15 ani, foarte aproape de ultimatumul de a opta intre postura de director de spital si cea de profesor universitar.

Oprescu a confirmat

Surse din mediul universitar medical ne-au informat ca riposta va consta in atacuri la persoana lui Nicolaescu in mass-media, pregatirea unei greve generale si stringerea de fonduri de la companiile de medicamente pentru sustinerea financiara a unei campanii continue, inclusiv a unor proteste de strada. Aceleasi surse ne-au spus ca fiecare profesor universitar a primit sarcina sa iasa in presa scrisa, in emisiuni la TV sau la radio si sa reia teme vechi precum "subfinantarea sistemului" ori "neconstitutionalitatea legilor", iar daca e nevoie sa plateasca pentru aceste aparitii, sa o faca.

Sorin Oprescu ne-a confirmat ieri ca au avut loc intilniri intre el si colegii sai. "Sintem decisi sa iesim in strada, daca saptamina aceasta nu vom avea semnale din partea ministrului ca asculta si vocile noastre. Da, ne gindim inclusiv la greva."

Un amplu protest de strada al halatelor albe se pregateste pentru urmatoarele saptamini, protest care va avea greutate tocmai prin "calibrul" personajelor care il vor organiza. Pina acum, medicii au iesit foarte rar in strada. Ultima oara au facut-o in anul 2003, protestind fata de hotaririle ministrului de-atunci, Daniela Bartos, care propusese desfiintarea spitalelor mici sau ineficiente. Acum, Colegiul Medicilor a fost cooptat sa-i convinga pe medicii din toata tara sa participe la proteste, chiar si pe cei pe care incompatibilitatile din legea spitalelor nu-i afecteaza.

Vosganian a fost acolo

Un alt atac, sustin aceleasi surse, ar putea veni chiar din PNL, de la citiva parlamentari care s-au coalizat cu profesorii care conduc spitalele bucurestene. Unul dintre acestia, Varujan Vosganian, ne-a confirmat ieri ca a luat parte la una dintre aceste sedinte secrete: "Am avut o discutie cu cele mai mari personalitati din lumea medicala, dar nu-mi cereti, ca nu va fac nici o declaratie. Opinia mea o voi spune doar in interiorul PNL, nu o voi da presei".

Ministrul Sanatatii a fost instiintat de aceste planuri. "Am primit vineri un telefon in care mi s-a spus ca, la ultima intilnire a conclavului, s-au pus la cale atacuri in presa la adresa mea si pregatirea unei greve generale. Am mai fost informat ca, in doua ziare, urmau sa apara articole platite impotriva mea si ca, la unul dintre ele, 'Gandul>>, acest lucru s-a si confirmat. In schimb, in mod curios, de mai bine de o saptamina, n-am mai fost invitat nicaieri sa vorbesc despre reforma", a adaugat el. Ministrul spune ca zilnic primeste telefoane in care i se cere sa renunte la aceste legi.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.