Sechestrul anuntat de seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu, pe cele 16 hectare de teren aflate in administrarea Garii de Nord este practic imposibil de aplicat, pentru ca astfel ar putea fi puse sub poprire casele de bilete si biroul de informatii al celei mai mari gari feroviare din Romania. Mai mult, reprezentantii Companiei Nationale de Cai Ferate CFR SA ne-au declarat ca nu stiu care sunt cele 16 hectare de teren aflate in administrarea Garii de Nord, pe care Fiscul a instituit sechestru asigurator.

"Gara de Nord are in administrare aproximativ 39 hectare de teren. Pe aceste terenuri se afla casele de bilete, biroul de informatii, cele 14 linii de cale ferata, instalatiile, cladirea pentru siguranta circulatiei feroviara si cea administrativa, birourile, dar si salile de asteptare. Daca exista sechestru anuntat de cei de la Fisc, inseamna ca poate fi pus sub sechestru si biroul de informatii al Garii de Nord", ne-au declarat surse autorizate din cadrul companiei CFR SA.

Potrivit acestora, ANAF nu a trimis, pana ieri, nici un fel de instiintare privind sechestrul pe cele 16 hectare de teren ale Garii de Nord. "Noi nu stim care sunt acele 16 hectare de teren de care vorbeste conducerea ANAF. Nu stim pe ce o sa puna sechestru", au subliniat sursele citate.

'Terenurile Garii de Nord, domeniu public>>

Directorul tehnic al Companiei Nationale de Cai Ferate CFR SA, Constatin Manea, ne-a spus ca terenurile aflte in administrarea Garii de Nord apartin domeniului public. "Liniile de cale ferata sunt pe domeniul statului. Nu avem nici un fel de proces verbal privind sechestrul anuntat de Fisc, pentru cele 16 hectare de teren. La noi nu se confirma acest lucru", ne-a subliniat reprezentantul CFR SA. Acesta a adaugat ca instituirea sechestrului asigurator pe Gara este imposibila, sI din alt motiv: "Cladirea Garii de Nord are o vechime de peste 130 de ani. Este pregatita documentatia pentru ca acest obiectiv sa intre in patrimoniul national".

Molea: 'Statul pune sechestru pe stat>>

Si liderul Federatiei Sindicatelor Miscare-Comercial din Transportul Feroviar, Ion Molea, considera ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala - care reprezinta statul -vrea sa puna pune sechestru pe stat. "ANAF este o agentie a statului. Gara de Nord si terenurile sunt in patrimoniul statului. In acest caz, statul pune sechestru pe stat", ne-a spus Molea. Potrivit liderului sidical, ceferistii vor iesi in strada in cazul in care ANAF va pune sub sechestru terenurile Garii de Nord.

ANAF: Sechestrul e pus de ani buni

La cateva ore de la declaratia de miercuri a presedintelui ANAF privind sechestrul pus pe Gara de Nord, venita ca raspuns la intrebarile insistente ale ziaristilor privind situtia recuperarii creantelor istorice ale marilor datornici, apare un comunicat care "clarifica" situatia. Sechestrul asupra activelor Garii de Nord a fost instituit in septembrie 2003 si reprezinta de fapt indisponibilizarea terenurilor aflate in administrare, in suprafata de 16 hectare, informeaza biroul de presa ANAF.

Institutia precizeaza ca in contul Companiei Nationale CFR figureaza debite de 694 miliarde de lei vechi, datorii pentru care s-au efectuat popriri, in 2004, si s-au instituit sechestre in 2003 pe terenurile Garii de Nord. In plus, in 2005 s-a pus sechestru pe un imobil din strada Dinu Vintila, aferent unei datorii de 290 miliarde de lei vechi. De asemenea, au fost blocate bunuri in valoare de 22 milioane de lei, debitele fiind inscrise in Arhiva de Garantii Reale Mobiliare.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.