Peste 60.000 de cadre didactice din 26 de judete s-au aflat ieri, timp de doua ore, in greva de avertisment, potrivit datelor centralizate de Federatia Educatiei Nationale, organizatorul protestelor.

Sindicalistii solicita guvernului, parlamentului si intregii clase politice din Romania alocarea prin Legea bugetului de stat pe anul 2006 a 6% din PIB pentru invatamant (conform standardelor din Uniunea Europeana si promisiunilor electorale), precum si o rectificare de buget - pentru finantarea de baza a universitatilor pe anul 2005 - de 850 miliarde de lei vechi necesare acoperirii cheltuielilor salariale pe trimestrul al-IV-lea din acest an.

Cadrele didactice mai vor salarii duble de la 1 ianuarie 2007, prin elaborarea, discutarea si promulgarea Legii salarizarii din invatamant. Sindicalistii cer, de asemenea, anularea OU 63/2005 si acordarea premiului lunar de 2%, precum si a altor premii cuvenite conform legii si contractelor colective de munca. Mentinerea titularizarii in invatamant, acordarea de tichete de masa si a unui fond pentru carte de specialitate si acces la Internet - sunt alte cereri ale cadrelor didactice. Astazi, si celelalte trei confederatii din Educatie au anuntat proteste - greva de avertisment si pichete.

Peste 5.500 de profesori din Sibiu din peste 150 de unitati de invatamant participa, marti, la greva de avertisment de doua ore a Federatiei Educatiei Nationale (FEN), in acest judet greva facandu-se cu plecarea elevilor acasa. "Unele unitati lucreaza in doua schimburi si toti angajatii au vrut sa marcheze momentul grevei. In alte unitati nu se va putea face decat o singura ora de greva, pentru ca orarul de astazi (marti - n.r.) este atat de incarcat, incat s-ar periclita toata ziua", a declarat Teodor Fartonea, vicepresedinte Federatia Educatiei Nationale Sibiu.

In judetul Harghita, potrivit liderului filialei judetene a Federatiei Educatiei Nationale, Emil Cojocaru, sindicatul are aproximativ 800 de membri in 23 de unitati scolare din judet. Potrivit aceleiasi surse, a fost trimisa o adresa tuturor unitatilor scolare care au cadre didactice afiliate la FEN, in care se specifica faptul ca membrii de sindicat pot sa decida, impreuna cu conducerea scolilor, care este intervalul de doua ore in care vor intra in greva.

Peste 3.000 de dascali din judetul Timis, afiliati Federatiei Educatiei Nationale, au refuzat, marti, sa predea, timp de doua ore, alaturandu-se grevei de avertisment declansate in intreaga tara. Profesorii au intrat la ore, insa doar au supravegheat elevii si le-au explicat motivele pentru care nu se tin cursuri.

Astazi sunt asteptate proteste din partea celorlalte trei mari confederatii sindicale din educatie. Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Federatia Sindicatelor din Invatamant (FSI) "Spiru Haret" si Federatia Nationala Sindicala (FNS) "Alma Mater" au hotarat sa continue protestele incepute in 12 septembrie, prin declansarea unei greve de avertisment, intre orele 11.00 si 13.00, a declarat Marius Nistor, liderul FSI "Spiru Haret". Dascalii ameninta si cu greva generala, daca cererile lor nu vor fi luate in considerare.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.