Totusi, acesta ar putea parasi arestul in scurt timp daca solicitarea sa de eliberare conditionata va fi admisa. Asociatia Victimelor Mineriadelor a precizat ca va face toate demersurile pentru ca Miron Cozma sa "plateasca pentru faptele sale". Cererea de contopire a pedepselor inaintata de aparatorii lui Miron Cozma Curtii de Apel Bucuresti a fost admisa. Astfel, instanta a contopit cei sapte ani si 11 luni executati de Cozma din pedeapsa de 18 ani primita pentru mineriada din 1991, gratiata de fostul presedinte al tarii Ion Iliescu, cu ultima condamnare - zece ani de inchisoare -, pentru evenimentele din 1999 de la Costesti, primita in septembrie a.c.

Daca reprezentantii Parchetului nu vor face recurs impotriva acestei decizii, ortacul ar mai avea de executat doi ani de puscarie. Avocatul acestuia, Adrian Roseti a declarat ca cererea de contopire a vizat o deducere a perioadei de sapte ani si 11 luni petrecuta de clientul sau in spatele gratiilor din ultima condamnare, adica cea de zece ani de inchisoare. Astfel, fostul lider al minerilor ar trebui sa isi petreaca urmatorii doi ani, o luna si zece zile la beci.

Liber de Anul Nou

Aparatorii lui Cozma sunt insa increzatori ca acesta va fi liber pana la sfarsitul acestui an, data fiind cererea de eliberare conditionata pe care intentioneaza sa o depuna la Comisia Penitenciarului Rahova. In acest sens, o comisie speciala formata dintr-un judecator, un procuror si comandantul Penitenciarului Rahova, locul unde Cozma isi ispaseste pedeapsa, va intocmi un raport privind eliberarea conditionata.

Pentru a lua o decizie in acest caz, Comisia va trebui sa aiba in vedere nu numai faptul ca Miron Cozma a executat mai mult de doua treimi din pedeapsa, cuantumul prevazut de lege, sau comportamentul acestuia din timpul executarii pedepsei, ci si antecedentele penale "detinute" de acesta. Daca cererea va fi avizata favorabil de catre Comisie, aceasta va ajunge la Judecatoria Sectorului 5.

Director demis, Cozma neatins

Potrivit avocatului Adrian Roseti, fostul conducator din Valea Jiului nu are la dosar nici un raport defavorabil intocmit in timpul detentiei. Declaratia aparatorului surprinde daca tinem cont de faptul ca directorul Penitenciarului de maxima securitate Rahova, Carmen Mihail, a fost schimbat din functie in urma controlului dispus de Ministrul Justitiei, Monica Macovei, cu privire la tratamentul preferential de care beneficia Cozma in inchisoare.

Astfel, s-a constatat ca nu au fost aplicate dispozitiile legale care sa asigure respectarea obligatiilor ce ii reveneau lui Cozma pe timpul executarii pedepsei. Mai exact, in concluziile raportului se arata faptul ca detinutul Miron Cozma a beneficiat de un tratament preferential. Totodata, in raport se arata ca aspectele semnalate de mass-media au fost confirmate in timpul verificarilor inspectorilor.

Cozma a fost mutat de la Rahova la Penitenciarul din Craiova, fiind banuit de legaturi cu clanul Camataru. Numai ca, la sfarsitul anului trecut, acestuia i s-a mai facut un moft: a fost transferat de la Craiova inapoi la Rahova, din cauza anumitor probleme de sanatate invocate. Cu toate ca Penitenciarul Rahova este considerat unul de maxima siguranta, detinutul Miron Cozma, alaturi de celebrul Fane Spoitoru, au avut, potrivit declaratiei unui gardian, un regim special: incepand de la haine, telefon mobil, pachete consistente, lucruri interzise sau cel putin cenzurate celorlalti detinuti. Toate aceste privilegii au culminat cu ignorarea ordinelor date de gardieni, ori mai rau, cu agresarea lor.

Pe de alta parte, ortacul a mai fost condamnat in alte doua procese. In iulie 2002, la un an si zece luni de inchisoare pentru ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii publice, in urma unui scandal provocat intr-un restaurant din Petrosani, pedeapsa gratiata prin Decretul 137/1997. A doua condamnare este cea din procesul cu fostul prefect de Valcea, Nicolae Curcaneanu, pe care Cozma l-a agresat in timpul mineriadei din 1999. In acest caz, Miron Cozma a fost obligat sa plateasca o amenda penala de 15 milioane de lei.

"O mare rusine"

Presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene, a declarat reporterilor ZIUA ca eliberarea lui Cozma reprezinta "o mare rusine". "Este o mare rusine pentru Romania. Nu este posibil ca acest infractor recidivist sa fie pus in libertate. Noi am facut sesizari peste tot atunci cand stiam ce face «printul puscariilor» in penitenciar, el si alti mafioti. Eliberarea lui este o dovada clara ca in Romania, chiar daca esti batut si cu capul spart nu ti se face dreptate.

In Romania in continuare nu putem sa ne aflam dreptatea. Este inadmisibil. Vom sesiza toate forurile internationale in acest caz. Toti criminalii si mafiotii la noi sunt chemati in calitate de martori. Justitia din Romania este bolnava, iar radacinile comuniste sunt foarte viguroase. Degeaba schimbam un om, doi, daca nu modificam structura sistemului", a precizat Ene. De asemenea, acesta a afirmat ca inca nu s-a stabilit daca victimele mineriadelor vor iesi in strada pentru a protesta impotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti, dar a adaugat ca asociatia pe care o conduce va face toate demersurile posibile pentru ca Miron Cozma sa "plateasca pentru faptele sale".