Ziarul "Gardianul" va prezinta, astazi, sentinta Curtii Superioare de Justitie din Suedia prin care a fost respinsa cererea de extradare a lui Gregorian Bivolaru, formulata de autoritatile romane. Se pare ca declaratiile Madalinei Dumitru, fugita si ea din tara, date in fata instantei din Stockholm, au "slabit increderea in veridicitatea acuzatiilor impotriva lui Bivolaru". Este asteptata acum decizia referitoare la solicitarea lui Bivolaru de a i se acorda azil politic in Suedia.

Daca cererea ii va fi respinsa, liderul spiritual al MISA nu va mai putea ramane prea mult timp in aceasta tara, fiind nevoit sa plece. Procedurile de extradare vor fi astfel reluate in momentul in care va fi depistat pe teritoriul altui stat care are cu Romania un acord de extradare, atat timp cat mandatul de urmarire internationala ramane valabil.
"Curtea Suprema (Superioara) de Justitie

Sentinta

Pronuntata la Stockholm, in 21 octomrie 2005. Dosar nr. O 2913-05. Expunere despre extradarea in Romania a arestatului GB, nascut la 13 martie 1952, lipseste adresa postala, cetatean al Romaniei. Aparator oficial: avocat NL (Nicolas Larsson)

Ministerul Justitiei din Romania a cerut, printr-o expunere din 11 aprilie 2005, extradarea lui GB in Romania pentru a fi judecat intr-un proces, pentru comiterea infractiunii de relatii sexuale cu un minor, in perioada dintre 2002 si martie 2004. In sprijinul cererii de extradare a fost mentionat un mandat de arestare emis la 31 mai 2005 de Judecatoria sectorului 5 Bucuresti.

Ministerul Justitiei din Romania a cerut, de asemenea, intr-o expunere din 26 aprilie 2005, extradarea lui GB in Romania, pentru a fi judecat pentru comiterea infractiunii de trafic de persoane, comisa intre decembrie 2001 si martie 2004. In sprijinul acestei solicitari a fost adus un mandat de arestare emis la 15 aprilie 2005 de catre Tribunalul Bucuresti, Departamentul 1.

Conform legii (1957:668) privind extradarea, speta a fost trimisa procurorului, care a efectuat ancheta (cercetarile). Acesta, dupa ce a efectuat cercetarile in cazul dat, a remis speta, spre competenta solutionare, Curtii Supreme de Justitie. GB s-a opus extradarii. Conform legii, GB a fost retinut si arestat in speta privind extradarea, din 4 aprilie 2005. Curtea Suprema, care a deliberat asupra cazului in 11 si 12 octombrie 2005, a decis urmatoarea

PRONUNTARE

Delictele pentru care s-a cerut extradarea lui GB corespund - la momentul solicitarii de extradare - infractiunilor de exploatare (folosire) sexuala a unei persoane aflate in stare de a depinde de cineva (minor) (capitolul 6, paragraful 3 din Codul penal) si trafic de persoane (capitolul 4, paragraful 1 din acelasi cod).

Ca motiv al tagaduirii cererii de a fi extradat, GB a precizat ca el nu a comis delictele respective si ca mandatele de arestare emise impotriva sa sunt profund nedrepte. De asemenea, el a precizat ca ar urma sa fie expus persecutiilor daca va fi extradat in Romania.

Informatiile lui M.D. au slabit serios increderea in veridicitatea acuzatiilor impotriva lui G.B., cum ca acesta ar fi abuzat sexual de ea. Cu referire la faptul ca Parchetul din Romania nu si-a facut timp pentru a primi povestirea ei, nu exista totusi circumstante pentru ca mandatul de arestare din 31 mai 2004 sa poata fi considerat vadit nedrept. Potrivit capitolului 9 aliniatul 3 din Legea privind extradarea, nu exista prin urmare nici un obstacol impotriva extradarii lui G.B.

Mandatul de arestare din 15 aprilie 2005 se bazeaza ca in perioada decembrie 2001-martie 2004 in interiorul MISA s-a constituit un grup infractional, organizat compus din G.B. si alte 17 persoane, care a functionat potrivit unei structuri ierarhice piramidale sub conducerea autoritara a lui G.B. Tinta constituirii acestui grup a fost sa obtina avantaje economice consistente traficand persoane. Aceste avantaje au constat in pedepse consistente, cum ar fi munca neplatita, sub paravanul karma yoga, pe care unele persoane au depus-o. Potrivit mandatului de arestare, toate acestea s-au petrecut sub autoritatea lui G.B.

In mandatul de arestare nu exista o detaliere asupra faptelor comise si nici o implicatie asupra dovezilor care sa sustina acuzatiile. Intr-o prezentare separata a faptelor de catre tribunal rezulta in acelasi timp ca s-a urmarit prin amenzi si confiscarea unor bunuri ca scopul MISA ar fi fost de a recruta membrii, de a-i exploata si de a-i transforma in sclavi. E scos in evidenta, de asemenea, ca adeptii MISA sunt obligati sa-si abandoneze studiile sau serviciul. Despre regulile traiului in ashram se spune ca ar fi stabilite de G.B. si ca el ar fi supravegheat respectarea acestor reguli prin intermediul unor persoane de incredere.

Referitor la acuzatiile de raspandire de materiale pornografice, folosire de forta de munca fara forme legale si recrutat dansatoare pentru a practica prostitutia: a fost audiat studentul B.C. B.C. a locuit in doua ashram-uri noua ani. A mai fost audiat preotul vicar K.N. Atat B.C., cat si K.N. "au scos in evidenta absenta oricaror constrangeri in interiorul MISA". In lumina declaratiilor celor doi "apare ca fiind foarte putin probabil ca G.B. sa se faca vinovat de trafic de persoane". Cu toate acestea, Curtea nu a gasit ca sunt suficiente elemente care sa impiedice extradarea din punct de vedere al infractiunii de trafic de persoane.

"In acest caz s-a facut referire la mai multe documente scrise provenind de la persoane fizice si organizatii, printre altele Comitetul Helsinki pentru Drepturile in Romania si Amnesty International, documente care se refera la persecutii si delicte contra drepturilor fundamentale ale omului, comise de presa si institutii romanesti impotriva MISA si a lui G.B. In aceste documente se scoate in evidenta ca G.B. risca sa fie persecutat in Romania si ca el nu poate fi sigur ca va avea parte de un proces corect".

"Ministerul suedez de Externe a informat ca Romania, ca tara candidata la Uniunea Europeana, indeplineste, in principiu, asa-numitele criterii politice de la Copenhaga, ceea ce inseamna ca tara ar trebui sa aiba institutii stabile care garanteaza respectarea drepturilor omului, ca si respectarea si protejarea tuturor minoritatilor.

In practica, continua Ministerul de Externe suedez, cu toate acestea, pot aparea unele violari izolate ale drepturilor omului, iar Ministerul de Externe critica Raportul de control al Comisiei UE referitor la Romania, din octombrie 2004 ... privitor la persistenta coruptiei si la o numire dirijata a sefilor instantelor de judecata. Cu privire la MISA, Ministerul de Externe a notat ca acuzatiile impotriva organizatiei, inclusiv asupra liderilor ei, au fost foarte serioase, atat din partea autoritatilor romane, cat si din partea presei. Tonul in presa a fost, potrivit Ministerului de Externe, dusmanos, plin de ura".

"O judecare a tuturor aspectelor cuprinse in acest caz conduce la concluzia finala ca G.B., din cauza convingerilor sale religioase risca sa fie expus persecutiilor in cazul extradarii. Curtea Suprema a gasit ca atare ca in conformitate cu articolul 7 din Legea extradarii exista obstacole impotriva extradarii".


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.