Si Asociatia Spitalelor din Romania a criticat proiectul de lege a spitalelor propus de Ministerul Sanatatii, considerand ca, in esenta, acesta nu cuprinde o reforma a spitalelor, ci doreste schimbarea directorilor de spital. "Vorbim de incompatibilitate la adresa medicilor si nu se vede ca Ministerul Sanatatii este incompatibil total avand in vedere ca el retrage si da acreditari, numeste directori de unitati spitalicesti. In loc sa existe o descentralizare se practica de fapt o centralizare excesiva.

Acum se anuleaza toate lucrurile bune ce functionau in spitale", a declarat Narcis Copca, directorul Spitalului " Sf. Maria". La randul sau, profesorul Alexandru Ciurea, directorul Spitalului de Urgenta "Bagdasar-Arseni", a explicat cum functia de director de spital se poate imbina cu profesia de medic. "Se face o confuzie. Orice cetatean din Romania are voie sa aiba doua norme si nu putem face astfel de restrangeri".

El a mentionat ca seful se sectie trebuie sa fie un universitar. Directorii de spitale sunt de parere ca acum se dirijeaza anumite interse din Sanatate. "In curand se va face privatizarea celor 450 de unitati si imi pun intrebarea daca prin asanarea tuturor formatorilor de opinie nu urmareste alte interese". Monica Pop, directorul Spitalului de Urgente Oftalmologice, este, de asemenea, impotriva proiectului legislativ.

"Nu credeam ca un liberal poate face un act de inchizitie sanitara. Cei care au terminat managementul sanitar nu au calcat in nici un spital pana acum si nu stiu cum se conduce o astfel de unitate. De ce, de exemplu, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate poate fi condusa de un profesor, un inginer poate conduce o fabrica, iar un preot o biserica? Adevaratele incompatibilitati sunt altele: sa aiba clinici private, rudele lui sa aiba firme medicale.

Practic se incearca distrugerea invatamantului universitar si postuniversitar medical. Stelina Dorobantu, directorul general UGIR 1903, a spus ca "nu stie ce urmareste legea - profit sau sanatate. Daca legea va ramane in forma actuala, o vom respinge in CES si astfel exista posibilitatea juridica sa fie atacata".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.