Guvernul a decis sa declare stare de calamitate in agricultura, ca urmare a inundatiilor care au avut loc in perioada aprilie-septembrie 2005.

Prin HG 1227/2005, publicata zilele acestea in "Monitorul Oficial", toate judetele tarii au fost declarate zone calamitate natural. In aceste conditii, vor fi acordate despagubiri pentru mai multe culturi agricole. Pentru grau se acorda suma maxima de 6,5 milioane lei pe hectar, pentru orz 5,8 milioane lei pe hectar, la rapita se aloca maximum 4,3 milioane lei, la porumb 7,7 milioane lei, la floarea-soarelui 4,3 milioane lei, la sfecla-de-zahar 6,8 milioane lei, iar la culturi furajere 4,2 milioane lei. Mult mai multi bani se vor da pentru culturile de cartofi, 66 milioane lei pe hectar, pentru legumele de camp, 109,5 milioane lei, vita-de-vie, 25 milioane lei, si 28 milioane lei pentru pomii fructiferi.

Potrivit actului normativ, pentru asigurarea banilor necesari se suplimenteaza Fondul de interventie la dispozitia Guvernului cu 445 miliarde lei (44,4 milioane lei noi). Nivelul maxim al despagubirilor reprezinta 70% din cheltuielile efectuate pana la data producerii inundatiilor. Termenul-limita pentru depunerea documentatiei in vederea acordarii de despagubiri producatorilor agricoli ale caror culturi au fost afectate in proportie de 100% este de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a hotararii. Insa, multe patronate din agricultura nu stiu nimic de existenta acestui act normativ. "Ce despagubiri? Cand a aparut acest act normativ?", ne-a intrebat Ioan Benea, presedintele Federatiei cultivatorilor de cartofi din Romania. Acesta ne-a explicat ca nu a fost informat de acest act normativ.

"Probabil, Ministerul Agriculturii a fost foarte prins cu criza gripei aviare", a spus Benea. Acesta a precizat ca mare parte din productia de cartofi din acest an a fost afectata din cauza inundatiilor. Nici reprezentantii Patronatului Nationl al Viei si Vinului nu stiau ca a fost publicat actul normativ.

La randul sau, Stefan Nicolae, presedintele federatiei sindicale Agrostar, ne-a spus ca in ultima vreme activitatea Ministerului Agriculturii a fost paralizata de criza gripei aviare. "Ne-a paralizat aceasta gripa aviara. Ministerul agriculturii s-a implicat foarte puternic in aceasta problema, dar riscam sa ne trezim cu o gripa si in agricultura", ne-a spus Stefan Nicolae. Acesta considera sa situatia agricola actuala este critica, existand pericolul sa fie afectata siguranta alimentara a populatiei. Presedintele Agrostar afirma ca banii pentru despagubiri vin foarte tarziu, cel putin la grau, deoarece nu mai pot fi folositi pentru insamantarile din aceasta toamna. "Suntem mult in urma cu insamantarile de toamna, iar perioada optima a trecut. S-au insamantat doar 300.000 hectare de grau din cele 1,8 milioane hectare prevazute. La anul, vom fi nevoiti sa apelam la importuri masive. Toata zona arabila a Romaniei va intra in colaps financiar", a precizat Stefan Nicolae.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.