Sirianul Omar Hayssam a incercat sa-si declare firmele drept investitii americane dupa ce le-a trecut pe numele complicelui sau, "americanul" Mohammad Munaf. Sirianul a procedat asa pentru a incerca sa scape de masura sechestrului asigurator dupa ce a fost cercetat in mai multe dosare penale pentru inselaciune cu consecinte grave, spalare de bani, asociere in vederea savarsirii de infractiuni, privatizare frauduloasa si altele.

Potrivit surselor judiciare, dupa transfer sirianul a facut presiuni ca aceste afaceri sa fie inregistrate la Camera de Comert Romano-Americana. Conform rechizitoriului intocmit de procurori, Omar Hayssam, foarte ingrijorat de procedurile judiciare declansate impotriva lui, i-a cerut lui Munaf sa accepte ca unele societati si proprietati sa fie trecute formal pe numele acestuia. Munaf, care este si cetatean american, ar fi putut sa impiedice masurile asiguratorii dispuse de anchetatori. Sirianul a avut mai multe intalniri cu atasatul comercial al Ambasadei SUA la Bucuresti, John Rogers, pentru a inregistra firmele la Camera de Comert Romano-Americana. Rogers i-ar fi cerut lui Hayssam intocmirea unei documentatii, urmand ca ulterior sa-i dea un raspuns.

Afacerile, predate formal lui Munaf

Potrivit procurorilor, Omar Hayssam a cedat in favoarea lui Mohammad Munaf sau a sotiei acestuia, Mohammad Georget, partile sociale care le detinea la sase firme. La una dintre firme, Bucovina Entreprises SRL Vatra Dornei, specializata in productia de ape minerale, Munaf a fost "improprietarit" de Hayssam cu 98 la suta din capitalul social. Conform datelor de la Registrul Comertului, in anul 2003, Bucovina Entreprises SRL a avut o cifra de afaceri de 48,8 milioane de lei vechi si un profit de 6,9 milioane de lei vechi. Pe de alta parte, firma avea si mari datorii la stat, inregistrand la sfarsitul anului 2004 un debit de circa 9,6 miliarde de lei vechi. O alta societate instrainata de Omar Hayssam este Rio Bucovina Distribution SRL Bucuresti, care a fost trecuta pe numele sotiei lui Munaf. Firma are 19 puncte de lucru in toata tara si 217 salariati. In 2003, Rio Bucovina Distribution a avut o cifra de afaceri de 399 miliarde de lei vechi, obtinand un profit de 1,2 miliarde de lei. O a treia firma vizata de procurori a fost Uno International Eximp SRL Nehoiu, specializata in inchirierea de terenuri imobiliare.

Peste 90 la suta din capitalul social al acesteia a ajuns pe numele lui Mohammad Munaf. Potrivit bilantului pe 2003, firma a inregistrat o cifra de afaceri de 26,3 miliarde de lei vechi si a obtinut un profit net de 13,7 miliarde de lei vechi. La Iapit Divers SA Bucuresti, profilata pe fabricarea constructiilor metalice, Munaf detine 78,17 la suta din partile sociale prin intermediul SC Uno International Eximp SRL. La finele anului 2004 aceasta societate avea datorii la bugetul de stat de 1,6 miliarde de lei vechi. Totodata, Munaf a mai primit 90 la suta din actiunile SC Eli Com SRL Maracineni (judetul Buzau) si 90 la suta din firma Ifigenia Trading SRL Bacau, specializata in productia de tuburi si componente electronice.

Sirianul a vrut sa plece la Dubai

Conform rechizitoriului procurorilor, sirianul a mai incercat si alte modalitati de a se sustrage raspunderii judiciare. Hayssam a vrut sa-si lichideze afacerile din Romania si apoi sa plece definitiv la Dubai, in Emiratele Arabe Unite. O alta stratagema folosita de sirian a fost invocarea alienarii si debilitatii mintale pentru a fi declarat iresponsabil. Daca s-ar fi intamplat asa, Hayssam ar fi scapat de caracterul penal al faptelor imputate si, implicit, de trimiterea in judecata. Totodata, sirianul considera ca, invocand si contributia sa in eliberarea marinarilor ostatici in Yemen, va beneficia de clementa justitiei si isi va dezvolta relatiile politice si de afaceri. Potrivit rechizitoriului, Hayssam mai urmarea ca autoritatile judiciare romane sa-i deblocheze conturile, chipurile pentru a putea plati sumele pretinse ca rascumparare de rapitorii ziaristilor romani. Ulterior banii urmau sa fie depusi in mai multe conturi deschise la banci straine pentru ca autoritatile romane sa le piarda urma.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.