Eliberarea lotului „Electrica“ de catre Curtea de Apel Timisoara scoate la iveala un conflict de practica judiciara ce ar putea favoriza toti arestatii care cer judecarea in stare de libertate. Consiliul Superior al Magistraturii a demarat o ancheta.

Curtea de Apel Timisoara i-a eliberat marti pe cei 10 inculpati arestati in dosarul "Electrica". Curtea a decis ca este nula sentinta prin care Tribunalul Timis le-a prelungit mandatele de arestare, pentru ca nu s-a redactat o minuta a hotaririi luate de judecator. "Lipsa minutei este motiv de nulitate absoluta. Toate Curtile de Apel din tara si Curtea Suprema de Justitie au deliberat in acest sens. Noi nu puteam face opinie separata, riscind sa implicam statul roman intr-un proces la CEDO", a declarat judecatorul Ioan Dinca, seful Sectiei Penale de la Curtea de Apel Timisoara. Dan Lupascu, seful CSM, a dispus o ancheta: "Trebuie sa vedem daca este o practica a Tribunalului Timis sau este un caz izolat".

Tribunalul tine la practica

Conform purtatorului de cuvint al Tribunalului Timis, judecatorul Ruxandra Codrea, redactarea minutei este optionala: "La nivelul Tribunalului Timis si la instantele inferioare se considera ca nu se impune redactarea minutei la fiecare termen. Este o practica".
Dupa eliberarea neasteptata a lotului "Electrica", ieri, in peste 20 de cazuri, s-a cerut Tribunalului Timis sa dispuna eliberarea arestatilor in dosarele carora judecatoriile din Timis nu le redactasera minute. Cele doua complete de Penal ale tribunalului au respins toate cererile.

Hotariri anulate

"Este pentru prima oara cind aud ca se invoca o practica judiciara in care redactarea minutei nu ar fi obligatorie. Minuta cuprinde solutia data de completul de judecata si este o garantie de legalitate a acelei solutii. Lipsa minutei atrage de regula nulitatea hotaririi judecatoresti. Au fost cazuri cind o decizie judecatoreasca a fost anulata doar pentru ca minuta nu era semnata de unul dintre judecatorii care au pronuntat solutia", ne-a declarat avocatul Marian Nazat.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.