Indicele de perceptie a coruptiei in Romania se afla cu mult sub media tarilor membre UE si demonstreaza ca, si anul acesta, flagelul este generalizat, potrivit Transparency International.

Romania a obtinut un scor de 3,0 puncte, dintr-un total de zece posibile, in conditiile in care cel mai mic scor inregistrat de tarile nou intrate in UE este de 4,4. Punctajul Romaniei este inferior celui obtinut de alte tari in curs de integrare: Bulgaria a inregistrat 4,0 puncte, iar Turcia, 3,5. La acelasi nivel cu Romania se afla Mongolia si Republica Dominicana.

Sanctionare fara preventie

"Un indice de maximum trei indica o coruptie generalizata. Cel aflat intre trei si cinci apartine tarilor in proces de imbunatatire si cu nevoie de reforma, iar peste sase au statele cu un grad redus de coruptie, explica Victor Alistar, director executiv al Transparency International, din Romania.

"Una dintre cele mai mari greseli a fost faptul ca s-a pus accentul pe sanctionare, si nu pe prevenire", e de parere Alistar. Indicele de perceptie a coruptiei dat ieri publicitatii a fost stabilit prin evaluarea mediului de afaceri, a celui academic si a inaltilor functionari publici, rezultatele fiind obtinute prin colaborarea a zece institutii independente.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.