O echipa de cercetatori a identificat o tulpina a virusului H5N1 al gripei aviare rezistenta la tratamentul cu Tamiflu, medicamentul antiviral stocat in intreaga lume in perspectiva unei eventuale pandemii
O echipa de cercetatori a identificat o tulpina a virusului H5N1 al gripei aviare rezistenta la tratamentul cu Tamiflu, medicamentul antiviral stocat in intreaga lume in perspectiva unei eventuale pandemii, a anuntat saptamanalul stiintific "Nature". Tulpina a fost identificata in Vietnam, la o fetita de 14 ani, in cazul careia este posibil ca virusul sa fi fost transmis de la fratele ei si nu direct de la pasari infectate. Decodarea genomului acestei tulpini a virusului a demonstrat ca acesta a suferit o mutatie care ii permite sa reziste la tratamentul cu oseltamivir, substanta activa a medicamentului Tamiflu.

Testele de laborator efectuate pe animale au demonstrat ca virusul este totusi sensibil la substanta denumita zanamivir, comercializata de compania britanica GlaxoSmithKline sub denumirea Relenza. Concluzia studiului "sugereaza ca ar putea fi utila si stocarea de zanamivir, pe langa oseltamivir, in cazul unei pandemii provocate de virusul H5N1", conform echipei de cercetatori conduse de Yoshihiro Kawaoka, de la Universitatea din Tokyo.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.