"Am ținut legătura in această noapte cu reprezentanții Comisiei Europene și este vorba din această analiză de virusul H5. Nu s-a stabilit incă sub-tipul."

Rep: Deci este vorba despre virusul gripei aviare?

"Din buletinul de analize așa rezultă. In acest moment pregătim probele să le trimitem in Marea Britanie. Sperăm să fie de slabă patogenitate"

Rep: Ce inseamnă acest lucru?

"Inseamnă ca pericolul de a se transmite să fie foarte mic. Asta vă vor spune specialiștii. Deocamdată nu sunt in măsură să vă spun de ce intensitate este."

Rep: Cand se așteaptă confirmarea din Marea Britanie?

"Sperăm că, dacă noi trimitem se va putea afla in cateva zile despre ce este vorba. Noi continuăm măsurile in focar și asigurăm populația că lucrurile sunt sub control in perioada care urmează."

Focarul despre care vorbește ministrul agriculturii este localitatea tulceană Ceamurlia de Jos. Primarul comunei, Mihai Carciumaru, ne-a declarat:

"Vrem să izolăm acest focar să nu se extindă și in alte localități. Noi ne dorim din tot sufletul să nu fie nimic și să rămanem fără păsări. Dar dacă va fi ceva și pe urmă ne pare rău că n-am făcut ce trebuia?"

Rep: Mai sunt păsări de ucis?

MC: "Mai avem vreo 15.000. Am avut 17.800, am luat aproximativ 3000".

Rep: Vi s-au trimis forțe suplimentare - se spunea ieri că ați cerut forțe armate?

MC: "Nu ni s-a dat armata, să nu se interpreteze, noi am solicitat numai specialiști din cadrul armatei. Noi ne vom mobiliza, voi vorbi și cu cetățenii, trebuie să facem ceva să scurtăm această perioadă".

Importurile de pui din Romania interzise

Ca urmare a depistării virusului gripei aviare, Comisia Europeană a decis deja interzicerea importurilor de păsări vii, de carne de pui și a altor produse avicole din Romania.

"Este un blocaj pe care-l aplică toate țările Uniunii Europene, toate cele 25, și care nu poate fi ridicat decat la șase luni după ce țara este declarată ca neavand virusul, sub nici o formă.

Și probabil ca și in cazul Turciei, situația va fi reanalizată lunar, cu o singură posibilitate, și anume de a o regionaliza, in sensul că ar urma să fie limitate doar exporturile provenind din regiunea direct afectată, dar numai dacă este vorba de forma mai puțin virulentă a virusului.

Insă evident, pană nu se va ști despre ce este vorba, aceste limite la exporturi se aplică intregii țări", spune corespondenta noastră la Bruxelles Ana Maria Bota.