Capsunarii nu umfla doar PIB-ul Romaniei cu banii pe care ii aduc, ci si conturile citorva grupuri de interese

Afaceristi bine conectati politic au mirosit pe ce afacere sigura pot pune mina daca isi asigura exclusivitatea pentru diverse servicii prestate capsunarilor. "Cotidianul", a aratat ca unul dintre ei este sibianul Ilie Carabulea, care si-a adjudecat transportul in si din Spania. Un altul pare a fi Dorin Cocos, sotul consilierei prezidentiale Elena Udrea. Doua partenere de afaceri de-ale sale si de-ale lui Alexandru Bitner au exclusivitate pentru consultatiile medicale si folosesc drept paravan Institutul de Medicina Legala. Un certificat costa trei milioane de lei.

Un inalt functionar de stat a intrat in greva foamei, pentru ca procuratura nu vrea sa-i curete din jurul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca pe cei care intermediaza dosarele de viza ale capsunarilor. Se numeste Aurel Teodorescu si e seful OMFM. Zeci de soferi sibieni au facut miting in fata Curtii de Apel Alba, pentru a obtine o sentinta care sa-l favorizeze pe patronul lor, Ilie Carabulea, cel care detine exclusivitatea transportului capsunarilor in Spania. Sint doua evenimente care decurg din lupta crincena care se da in culise pentru banii romanilor care lucreaza in strainatate.

Trei filiere

Trei sint filierele prin care se pot obtine bani siguri de la capsunari: transportul, intermedierea dosarelor de viza si vizita medicala. Asa cum "Cotidianul" a aratat recent, transportul muncitorilor in si din Spania a fost adjudecat de sibianul Ilie Carabulea, patronul firmei Atlassib. El a vrut sa puna mina si pe intermedierea dosarelor de viza, insa l-a blocat Aurel Teodorescu, seful OMFM, care a scos la licitatie acest serviciu. Carabulea a blocat licitatia la Curtea de Apel Alba, insa Aurel Teodorescu a incredintat acest serviciu, prin selectie de oferte, la alte trei firme. Cum fauna intermediarilor nu a disparut din jurul OMFM si din jurul Ambasadei Spaniei, Aurel Teodorescu a intrat in greva foamei, pentru a protesta fata de faptul ca Parchetul nu ia in seama reclamatiile sale la adresa intermediarilor. Batalia pentru aceasta felie din banii capsunarilor este inca in derulare, si un rezultat transant e inca de asteptat. Aurel Teodorescu a renuntat la greva foamei, dupa ce Parchetul a dat semne ca-l ia in seama.

Medicina Legala, asociata cu un SRL

In sfirsit, vizita medicala obligatorie pare sa fie alt monopol adjudecat de o firma privata, extrem de apropiata de doi cunoscuti oameni de afaceri: Dorin Cocos si Alexandru Bitner.

In 2002, OMFM a incheiat un protocol de colaborare cu Institutul National de Medicina Legala (INML), pentru eliberarea certificatelor medicale necesare capsunarilor. Conform legii, astfel de certificate medicale nu pot fi eliberate decit de INML. Intre timp insa, a aparut pe filiera o firma particulara: Centrul de Diagnostic Clinic International SRL. Firma a incheiat un contract de colaborare cu INML, pe certificate fiind specificat faptul ca acestea sint eliberate "sub coordonarea" INML. Colaborarea a nascut chiar si o parafa comuna, care se aplica pe certificate, unde sint trecute atit institutia de stat, cit si cea particulara.

Partenerele lui Cocos si Bitner

Actionarii firmei Centrul de Diagnostic Clinic International SRL sint Mioara Radu si Lucia Bratu. Prima este asociata lui Dorin Cocos, intr-o alta firma, cu acelasi profil: Centrul de Evaluare Medicala si Testare a Fortei de Munca. Iar Lucia Bratu este coactionar, cu acelasi Dorin Cocos, la firma Telemedica SA, acolo unde, intr-o vreme, a fost actionar un alt om de afaceri celebru: Alexandru Bitner. Miza afacerii nu e deloc de neglijat: eliberarea unui asemenea certificat medical costa trei milioane de lei, si sint in jur de 10.000 de capsunari care pleaca anual.

"Care-i problema?"

Aurel Teodorescu, actualul director al OMFM, nu se arata deloc deranjat de acest monopol, precum de cel al lui Carabulea. "In cazul in care se intimpla ceva cu un capsunar in Spania, din punct de vedere medical, in fata mea raspunde INML, nu vreo firma privata. Pe mine nu ma intereseaza cine e in spatele acelei firme", afirma Aurel Teodorescu. Dan Dermengiu, directorul INML, este plecat in Ucraina, astfel incit nu am putut obtine punctul sau de vedere privind colaborarea cu firma privata.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.