Caz unic in analele justitiei romanesti. Sotul creatoarei de moda Romanita Iovan l-a impuscat in cap, mortal, pe hotul care intrase in casa si furase un ceas si cateva bijuterii

Adrian Iovan, sotul creatoarei de moda Romanita Iovan, l-a impuscat mortal, ieri noapte, pe hotul care le-a intrat in locuinta. Cel care a incercat sa jefuiasca una dintre cele mai bogate familii din Romania este bucuresteanul Bogdan Iancu, recidivist, care la numai 27 de ani are un "palmares" terifiant: sapte condamnari pentru furt si talharie. In acest caz, Adrian Iovan va fi cercetat pentru omor. Anchetatorii sustin insa ca vor extinde cercetarile pe varianta legitimei aparari, astfel ca sotul creatorei de moda ar putea scapa de dosarul penal intocmit pe numele lui.

Clipe de groaza

Joi dimineata, in jurul orei 3.30, Bogdan Iancu a fost surprins de sotii Iovan in locuinta lor, situata pe strada Herastrau, din centrul Capitalei. Hotul reusise sa fure un ceas si cateva bijuterii din livingul de la etajul 1 al imobilului si cotrobaia prin casa dupa alte bunuri. El a urcat la etajul al II-lea si a deschis usa dormitorului in care se aflau sotii Iovan. In acel moment, Romanita s-a trezit si a inceput sa tipe.

Dandu-si seama ca are musafiri nepoftiti, Adrian Iovan si-a luat arma de vanatoare - un Winchester, de calibru 12 milimetri - si a incercat sa-l opreasca pe necunoscut. Hotul a sarit de la etajul al II-lea pe terasa de la etajul I. Sotul creatoarei de moda l-a vazut apoi pe Iancu agatat de teava de gaz, cand incerca sa coboare de pe terasa si sa fuga. Pentru a-l opri, Iovan l-a izbit pe Iancu peste maini cu teava armei, care s-a descarcat, alicele lovindu-l pe hot in tampla stanga.

Zece minute mai tarziu, la ora 3.40, Adrian Iovan a telefonat la 955 si i-a spus ofiterului de serviciu ce s-a intamplat. Anchetatorii care au ajuns la locuinta sotilor Iovan au gasit cadavrul lui Iancu in curte, pe aleea din fata garajului. "Identificarea lui a fost destul de dificila deoarece aproape jumatate din fata i-a fost distrusa de alice", ne-au declarat surse judiciare.

"M-am speriat si am inceput sa tip"

Dupa cateva ore de la incident, sotii Iovan au tinut o conferinta de presa ad-hoc, in fata casei. Ei au sustinut ca hotul a intrat in locuinta printr-o fereastra de la subsolul imobilului, pe care au lasat-o intredeschisa pentru ca incaperea mirosea a mucegai.

Romanita Iovan a adaugat ca, dupa ce a furat ceasul si cateva "gablonturi", hotul a vrut sa intre in dormitorul in care se aflau ea si sotul ei, situat la etajul al II-lea. "In acel moment, m-am trezit, am vazut o silueta in usa camerei si am inceput sa tip. Hotul a fugit, iar sotul meu a luat pusca de vanatoare si s-a dus dupa el. O silueta in noapte, in usa, cam atat pot sa-mi aduc aminte. O chestie mica, slaba, fara masca pe fata. Nu doresc nimanui sa treaca prin asa ceva. Noroc ca eram cu sotul meu acasa. Altfel nu stiu ce faceam", a precizat Romanita Iovan.

Romanita Iovan

O luptatoare. Mentionata in lista femeilor de afaceri de succes din Romania, cu o avere estimata la sapte milioane de dolari, Romanita Iovan, fosta Ciolcan, detine o casa de moda, un magazin de lux sub franciza Escada, un imobil de birouri in Piata Victoriei, evaluat la aproximativ patru milioane de euro, si conduce un automobil de lux, marca Mercedes. Romanita locuieste intr-un imobil evaluat la 800.000 de dolari (suma din care numai mobilierul a costat-o, potrivit propriilor declaratii, 240.000 de dolari).

Adrian Iovan

Divortat pentru Romanita. Adrian Iovan are 46 de ani si e unul dintre comandantii de aeronava ai companiei Tarom. Cand a cunoscut-o pe Romanita el era insurat de peste 20 de ani, din aceasta casnicie avand o fiica, Irina. Pe actuala sotie a cunoscut-o acum doi ani, chiar in avionul pe care acesta il pilota.
La scurt timp el a decis sa divorteze de prima nevasta. In luna martie a aceluiasi an, cei doi s-au logodit in Dubai si s-au casatorit, cateva luni mai tarziu, pe 6 septembrie, la Palatul Snagov.

Bogdan Iancu

Hot cu acte in regula. La numai 27 de ani, Bogdan Iancu, hotul ucis de Adrian Iovan, a fost condamnat de sapte ori, pentru talharie si furt. Prima data, in 1994, avea 16 ani cand a fost inchis intr-o scoala de corectie bucuresteana, unde a ramas timp de un an. Urmeaza alte cinci condamnari: in 1996 (doua), 1998, 1999 si 2002. De fiecare data a fost insa eliberat de judecatori inainte de a executa intreaga pedeapsa. Ultima oara, Iancu a mai trecut pragul unei celule pe 18 mai anul acesta, dar a fost pus in libertate dupa doar o luna.

"Era un baiat de treaba"

Bucuresti, zona Ferentari. Pe o strada strajuita la un capat de un morman de gunoaie se afla si blocul unde isi petrecea timpul Bogdan Iancu. El nu locuia aici legal. Apartamentul apartine surorii acestuia, Mihaela Balanel, si barbatului acesteia, Robertino. Cei doi au o fata de 13 ani.

Bile negre. Putini sunt vecinii care pot oferi detalii despre Bogdan. Cativa il stiu de borfasul cartierului. "Il stiu, a fost implicat acu’ vreo luna intr-un accident auto si nu avea carnet de conducere. Ii placeau mult motocicletele. Era recidivist, am auzit ca ar fi avut si antecedente penale", ne spun cativa barbati la intrarea in scara blocului.

Bile albe. Inauntru imobilului, situatia se schimba complet. Bogdan Iancu devine brusc, conform vecinilor de palier, "un baiat respectuos", "cu bun-simt", "care-ti sare in ajutor daca vede ca ai nevoie". "Pe mine, de exemplu, m-a ajutat cand mi-am schimbat caloriferele. Cu doua zile in urma a avut un accident. A venit Salvarea dupa el si stiu ca au intrebat medicii daca are probleme cu drogurile sau cu alcoolul. Nu era cazul. Aducea si bani in casa, era de treaba", ne spune sotia administratorului de bloc, Paun Iulica. Nimeni nu-si poate explica ce l-a facut sa recurga la gestul care s-a dovedit fatal.

Arma Crimei

Arma cu care a fost ucis Bogdan Iancu este un Winchester calibru 12 milimetri, folosit, de regula, la vanatoarea de iepuri sau de pasari, sustin specialistii. Este o arma cu sistem de incarcare sub teava (numita si carabina cu extractie), asemanatoare celor pe care le vedem in filmele politiste americane. "In momentul declansarii, pulberea din cartus explodeaza si arunca alicele, fiind capabila sa produca plagi extinse daca se trage cu ea de la o distanta foarte mica", ne-a declarat unul dintre specialistii politiei.

CE SPUNE LEGEA: Intre omor Si legitima aparare

Legitima aparare este una dintre cauzele care inlatura caracterul penal al faptei, fiind prevazuta de articolul 44 din Codul Penal. Conform acestui text, "este in stare de legitima aparare acela care savarseste fapta pentru a inlatura un atac material, direct, imediat si injust, indreptat impotriva sa, a altuia sau impotriva unui interes obstesc, si care pune in pericol grav persoana sau drepturile celui atacat".

Se considera ca este in stare de legitima aparare si acela care "din cauza tulburarii sau temerii a depasit limitele unei aparari proportionale cu gravitatea pericolului si cu imprejurarile in care s-a produs atacul". Textul Codului Penal a fost completat prin Legea 247 din 19 iulie 2005, care a introdus un nou alineat in cadrul articolului 44. Acesta intareste ideea de aparare a proprietatii. "Se prezuma ca este in legitima aparare si acela care savarseste fapta pentru a respinge patrunderea fara drept a unei persoane prin violenta, viclenie, efractie sau prin alte asemenea mijloace intr-o locuinta, incapere, dependinta sau loc imprejmuit ori delimitat prin semne de marcare."

Alarmele si cainii de paza alunga hotii

"Exista reguli simple pentru a preveni spargerea locuintelor. Este suficient sa le respectam si putem reduce riscul de a deveni victime", sustin politistii. In primul rand, usile si ferestrele trebuie "dotate" cu incuietori si grilaje sigure si de calitate. "Folositi intotdeauna doua sisteme de inchidere a usii si inlocuiti butucul yalei de fiecare data cand se pierde cheia", avertizeaza oamenii legii.

Relatiile bune cu vecinii sunt si ele o "pavaza" impotriva hotilor. Si asta pentru ca, atunci cand lipsiti, vecinii va pot supraveghea casa.
"Nu in ultimul rand, trebuie sa stiti ca alarmele si cainii de paza alunga hotii", adauga politistii.

Florin Calinescu: "Asa se procedeaza si in America, si nu se mira nimeni"

Gestul lui Adrian Iovan a fost indelung discutat ieri. Pe de-o parte procurorul general adjunct Gabriela Ghita spune ca inca nu se pot pronunta in legatura cu fapta pilotului. "E prematur sa spui daca in acest caz a fost sau nu legitima aparare, daca s-a depasit sau nu acea limita prevazuta de lege intre atac si riposta. Trebuie facuta o ancheta foarte minutioasa care sa stabileasca exact ce s-a intamplat, dar si care a fost starea psihica a proprietarului. Poate omul s-a speriat, era noapte si a reactionat din teama", a declarat aceasta.

Comisarul Constantin Grumezescu, seful Serviciului Arme din cadrul Politiei Capitalei sustine insa ca "Adrian Iovan a actionat conform legii care permite folosirea armei pentru autoaparare sau stare de necesitate, asa cum se pare ca a fost cazul in incidentul din noaptea de 5 spre 6 octombrie 2005".
La randul lui, avocatul Cristian Iordanescu spune: "Pana acum era aproape imposibil sa dovedesti legitima aparare. In acest moment, legile sunt in curs de modificare, dar daca omul s-a aparat la el in casa de un atac injust, vadit ilegal, atunci este clar vorba de legitima aparare. Asa e normal, daca vrem sa evoluam ca societate, sa consideram si noi ca proprietatea este sfanta si ea trebuie protejata".

Vedeta de televiziune Florin Calinescu este de aceeasi parere: "Oricine iti incalca proprietatea trebuie eliminat din societate. In orice mod, cu legea, cu toporul, cu pistolul, oricum. Nu trebuie sa ne miram. Asa se procedeaza si in America, si nu se mira nimeni. Din fericire, s-a schimbat si la noi de curand Codul Penal. Trebuie sa ne gandim ce am fi facut daca i-am fi gasit de dimineata pe Romanita si pe sotul ei morti, omorati in somn".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.