Conducerea Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) va continua sa deruleze programul cu EADS privind securizarea frontierelor, insa in alte conditii si la alte preturi. Ieri, a fost declansata renegocierea, discutiile fiind conduse de catre chestorul Vasile Gabriel Nita, subsecretar de stat in MAI, adjunct al sefului Departamentului Ordine si Siguranta Publica, si de Burkhard Siebert.

In urma intelegerii privind eliminarea suprapunerilor dintre proiectele cu finantare europeana si proiectul EADS, renegocierile vor viza contractul in integralitatea sa. MAI a considerat ca se impune o reanalizare a acestui contract, din cel putin doua motive: exista suprapuneri cu programele de securizare a frontierei finantate din fonduri europene nerambursabile si nu acopera pana la momentul aderarii decat sase judete de campie, in loc de noua, de pe viitoarea frontiera externa, nefiind cuprinsa cea mai grea zona, respectiv granita cu Ucraina (judetele Satu Mare, Maramures, Suceava).

La 15 iunie a.c., seful Internelor, Vasile Blaga, a anuntat ca MAI a sesizat Parchetul in legatura cu unele aspecte ale incheierii contractelor cu Bearing Point si EADS. Chestorii Toma Zaharia, fost secretar de stat, Gheorghe Carp, Anton Gagiu, si comisar-sef (r) Mihai Tatut au fost denuntati pentru abuz in serviciu. Concret, ei au negociat si semnat defectuos contractul de achizitie a Sistemului Integrat pentru Securizarea Frontierei. Fosta conducere a MAI se mai face vinovata si de faptul ca a negociat contractul la 650 milioane de euro, pret minim, fara a lua insa in calcul detalierea bunurilor si serviciilor care urmau sa fie achizitionate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.