Initiativa unei asociatii ecologice, care a chemat soferii sa protesteze fata de majorarea de pret la carburanti a ramas fara ecou. Ziua de 1 octombrie, in care - potrivit initiativei ecologiste - nici un sofer nu trebuia sa alimenteze de la vreo benzinarie, a fost o zi normala, in care vanzarile au atins cotele specifice zilelor de weekend.

Galati: Benzinariile au fost pline

Ziua de 1 octombrie nu a produs nici o modificare in activitatea distribuitorilor de carburanti din Galati, in pofida actiunii de protest initiate pe Internet. "Majorarea constanta a pretului benzinei creeaza o crestere a tensiunii si groazei", se arata intr-un mesaj difuzat in ultimele doua saptamani pe Internet. "A fost o zi absolut normala, in care am vandut la fel ca in orice alta sambata. De ce trebuia sa se intample ceva?", intreaba curioasa vanzatoarea de la o statie de benzina. Nici soferii nu au auzit.

"Preturile la benzina au devenit exagerat de mari, dar nu am ce face. Chiar daca as fi stiut, tot as fi alimentat in caz ca ramaneam in pana. Sunt profesionist si conduc, oricat s-ar face combustibilii. Daca nu ies pe traseu, nu am ce manca", spune un taximetrist. Cei putini care au auzit de protest sunt in general tineri si au aflat din posta electronica sau de la prieteni.

"Trebuie sa le dea si petrolistilor cineva peste nas. Mi-a fost usor sa nu alimentez pe 1 octombrie, mai ales ca sambata am mers doar vreo 30 de kilometri, la iarba verde, si nu am avut nevoie de prea mult in rezervor", spune un student, nemultumit de faptul ca a vazut benzinariile pline.

Un singur protestatar in Prahova

Prahovenii au ignorat aproape in totalitate initiativa de a nu cumpara benzina sau motorina in prima zi a lunii octombrie. "Am avut un volum al incasarilor similar cu orice zi de sambata, cand, oricum, vanzarile de carburanti sunt mai reduse", ne-a declarat o vanzatoare, la iesirea din municipiul Ploiesti spre Capitala. Si la benzinariile aflate la iesirea spre Valea Prahovei a fost o zi normala, cu o exceptie. Un bucurestean, aflat in drum spre Sinaia, a renuntat sa mai alimenteze in momentul in care si-a adus aminte ca este 1 octombrie.

Nici un efect in Mures

In judetul Mures, oamenii apreciau ca ziua a fost prost aleasa, fiindca in weekend multi circula la tara, fac drumuri mai lungi; in plus, e si toamna, este campanie agricola... Astfel, pe soseaua dintre Tarnaveni si Balauseri, la o pompa de benzina particulara, angajata ne-a spus ca, "dimpotriva, azi au venit mai multi; in medie, avem 40-50 de clienti pe zi, iar azi pana la ora 12 deja au fost peste 30". Un alt particular, de pe E60, in dreptul localitatii Gaesti, habar nu avea de "ziua fara benzina".

In aceeasi nota se prezentau lucrurile la doua dintre statiile Petrom si MOL, unde angajatii nu-si vedeau capul de treaba. "E criza peste tot in lume, iar la noi e dublata si de prostie. Nu asa se rezolva lucrurile, astea-s masuri populiste, domnule!", a rabufnit un client care tocmai facuse plinul.

Apelul, ignorat de valceni

Sambata, in benzinariile din Rm. Valcea s-au vandut carburanti "in limite normale". Apelul Asociatiei Ecologice de la Tg. Mures n-a fost suficient de bine mediatizat, nici vanzatorii de la statiile de carburanti si nici cumparatorii nu stiau de existenta unui asemenea demers. Mai mult chiar, la unele statii vanzarile in ziua de sambata au fost cu 3,5% mai mari decat in ziua precedenta.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.