Seful Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare, Razvan Nicolae Tiru, a fost ieri demis de premierul Calin Popescu Tariceanu.Contactat telefonic, Tiru a refuzat sa comenteze decizia primului-ministru. Flutur ne-a declarat insa ca decizia de demitere a presedintelui ANSVSA nu a fost luata la initiativa sa.

"Premierul este posibil sa fi facut o evaluare. Se stie ce a mers bine si ce a mers mai putin bine dupa scrisorile de avertizare pe care le-am primit de la Uniunea Europeana. In acest context, cred ca a fost demis domnul Tiru", ne-a spus ministrul Agriculturii, care s-a declarat de acord cu decizia premierului. "In domeniul sanitar-veterinar mai sint multe de facut. E adevarat, s-au facut si progrese.

La ANSVSA trebuie performanta de nota 10, nu de nota 9", a mai precizat ministrul. Potrivit acestuia, este nevoie de "mai multa fermitate, mai multe controale si mai multe unitati de procesare inchise’’. De asemenea, Flutur considera ca ANSVSA ar fi trebuit sa comunice mai mult cu Bruxelles-ul. "Realizarile si greutatile trebuie comunicate mai bine", a mai spus Flutur.

Tiru a trebuit sa rezolve in ultima perioada problema gripei aviare si a pestei porcine. Fermierii intra in baza de date Pentru a putea beneficia de platile directe, pe suprafata, acordate de UE dupa 2007, romanii care au in folosinta o suprafata de teren mai mare de un hectar, trebuie sa se inscrie in registrul fermelor, a declarat Mugur Craciun, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

Operatiunea va dura sase luni si se va desfasura in perioada octombrie 2005-martie 2006. Principalele conditii de eligibilitate care trebuie indeplinite de fermieri se refera la utilizarea unei suprafete de teren agricol mai mare sau egala cu un hectar, iar aceasta sa fie formata din parcele agricole mai mari sau egale cu 0,3 hectare. Pachetul financiar pentru plati directe de care beneficiaza Romania in 2007 este de aproximativ 440 de milioane de euro, urmind sa creasca in anii urmatori. La aceste sume se adauga si fonduri provenite de la bugetul de stat. Dupa 2009, agricultorii vor primi sprijin pe ferma.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.