Ieri, la trei zile dupa ce trecuse peste ei potopul, localnicii din Costinesti inca mai dau afara namolul din curti si case.

Au murit cinci oameni. Ieri au fost inmormintati primii trei. Alti doi sint dati disparuti. Nu exista reprosuri ale satenilor catre primar, toti au cazut de acord ca motivul nenorocirii il constituie neasteptata cantitate de apa scursa din cer. Mai fusesera ploi, dar niciuna dintre ele nu trecuse de 60 de litri pe metrul patrat.
Intre Costinesti si soseaua nationala se afla 50 de hectare de teren arabil. Dincolo de sosea, inspre balta Tuzla, exista inca 1.500 de hectare.

Ploile de pina saptamina trecuta erau absorbite de terenul de pina la sosea. Joi, pe la amiaza, o ploaie torentiala a adus dintr-o data 240 de litri pe metrul patrat. Paminturile despicate de sosea nu au mai izbutit sa-si joace rolul lor de burete. Dinspre sosea pina in mijlocul statiunii se afla un firicel de vale, care avea rostul, in vremuri de ploaie fireasca, sa conduca apa inspre cele doua lacuri din Costinesti. Joi, apa neinghitita de dealuri a format doua suvoaie uriase.

Au spart soseaua, au spart gardul fostului CAP, au sfarimat 23 de case, au trecut peste lacuri si s-au napustit, cu forta unui ciocan de 2 metri inaltime si zeci de metri lungime, inspre mare. Viitura a spart faleza, a maturat terasele scotind obeliscul din fundatie, aruncind in mare barci, hidrobiciclete, scaune, frigidere uriase, gratare pentru frigarui, chiar si butoaie cu muraturi, intoarse acum la tarm de valurile marii.

Ieri, in satul de vacanta nu zimbea nimeni. Doar artistii de pe afisele ramase pe stilpi. 60 de case stau sa se darime. Bogdan Comanase, proprietarul terasei "Briza Marii", trebaluia prin mocirla ce acoperise fosta pizzerie. Gardul fortaretei de lux de la Vox Maris a fost si el darimat de ape. Pompierii scot apa de la subsolul hotelului Forum. Pe strazile comunei, din loc in loc, cite un steag negru la poarta. Praznicele se tin in pub-uri, redeschise tocmai din aceasta pricina.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.