"Astăzi in ședință am decis ca utilajele de care este nevoie pentru refacerea digurilor in aceste zone pentru a preveni inundațiile provocate de Ialomița să fie aduse de la firmele care lucrează in transporturi, mai ales cele care lucrează la autostradă. Nu vreau să creez o atmosferă de panică, dar vreau să fim siguri că există forțe de intervenție in toată această zonă pentru a putea interveni prompt. Se așteaptă, in următoarele 48 de ore, ca unda de viitură, care in momentul de față este in aval de Urziceni să se apropie de Slobozia și ulterior de Țăndărei și acestea sunt zonele care ar putea fi afectate".

Potrivit datelor prezentate la Guvern sambătă, in urma inundațiilor din ultimele zile au decedat 6 persoane, au fost afectate 16 județe, la care se adaugă și Bucureștiul și peste 2000 de case au fost inundate.

Primul ministru Călin Popescu Tăriceanu a prezentat (după ședință la care a participat și președintele Băsescu) ultimele evoluții in urma inundațiilor din țară.

El a declarat: "In acest moment (și pot să dau asigurări) situația este sub control, nu trebuie să existe ingrijorări sau temeri, cu toate că există niște avertizări și elemente care trebuie să sporească gradul de atenție pe județele care vor fi afectate de ploi in perioada următoare".

Premierul a mai spus și că circulația feroviară intre Ploiești și Urziceni a fost reluată.

Nu se cunoaște incă valoarea pagubelor din ultimele zile dar premierul susține că ministerul finanțelor este pregătit să aloce sumele necesare.

Prezentă la randul ei la ședința de guvern, ministrul mediului Sulfina Barbu a anunțat că există noi avertizări meteo pentru zona deluroasă din județul Vrancea, pentru județul Brăila și o avertizare pe termen scurt pentru litoral.

Noaptea trecută in toată țara s-a intervenit cu peste 3500 de forțe de la armată, jandarmi, SPP și SRI.

Au fost evacuate peste 800 de persoane.

Autoritățile au anunțat că la București situația e stabilă și cele 15 lacuri din capitală și din vecinătate sunt sub control.

Incepand de la data de 19 septembrie și pană astăzi, in București au căzut 270 de litri pe metru pătrat, precipitații istorice, așa cum le-au calificat autoritățile.

Problema inundațiilor prilejuiește și declarații politice.

PSD ii invită pe toți liderii partidelor parlamentare la consultări și propune ca parlamentarii din județele inundate să plece pe teren.

In contrapondere - pentru recuperarea orelor pierdute - se mai propune și prelungirea programului de lucru al acestora, in zilele următoare, pană la orele 11 noaptea.

PSD mai solicitase ieri președintelui să convoace Consiliul Suprem de Apărare a Țării și să decreteze starea de urgență.

In replică, președintele Băsescu, după ședința de ieri de la guvern pe care a prezidat-o, a declarat că nu ar fi necesar un asemenea gest dar că trebuie mobilizate absolut toate forțele disponibile pentru salvarea vieților omenești.