Antena 1
20.15
Oameni de onoare
SUA, 1992, drama
Patru nominalizari la Premiul Oscar: cel mai bun film, cel mai bun actor in rol secundar (Jack Nicholson), cel mai bun montaj si cel mai bun sunet.
Antena 1
20.15
Oameni de onoare
SUA, 1992, drama
Patru nominalizari la Premiul Oscar: cel mai bun film, cel mai bun actor in rol secundar (Jack Nicholson), cel mai bun montaj si cel mai bun sunet.
Oameni de onoare, un film bazat pe piesa de succes de pe Broadway a scriitorului Aaron Sorkin, ne prezinta povestea controversata a unui ofiter de marina care incearca sa descopere adevarul in timpul unui proces militar.
Doi soldati din Marina sunt acuzati ca ar fi ucis un coleg in timpul unei actiuni denumite in limbajul cunoscatorilor Codul Rosu. Armata, intr-un efort de a obtine un proces cat mai rapid, il insarcineaza pe locotenentul J. G. Daniel Kaffee, un tanar avocat, ca sa-i apere pe cei doi. Intr-un timp scurt, Daniel isi castigase un renume si ajunsese celebru pentru rezolvarea rapida a cazurilor sale. La inceput, cazul pare extrem de simplu. Colega lui Daniel, locotenent-comandant Joanne Galloway se indoieste de spiritul de datorie al lui Daniel si il provoaca sa cerceteze mai amanuntit cazul care se pare ca avea legatura si cu Nathan R. Jessep, colonel in Marina. Daniel isi da seama ca acest caz trebuie sa ajunga la tribunal, sfidandu-si astfel sefii. Avand in mana toate dovezile, Daniel trebuie sa lupte pentru adevar si este hotarat sa dezvaluie misterul si sa-i demaste pe criminali riscandu-si chiar si cariera.
TVR 1
23.35
Balzac si micuta croitoreasa chineza
Franta, China, drama, 2002
O nominalizare la Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun film de limba straina
Ecranizare dupa romanul autobiografic, cu acelasi nume, de Sijie Dai. In China maoista a anilor '60, in plina Revolutie Culturala, Dai si Luo, doi liceeni, prieteni din copilarie, fii de medici - considerati de conducatorii comunisti "dusmani ai poporului" - sunt trimisi la "reeducare" pe Muntele Fenixului Ceresc. Aici, intr-o lume primitiva, singura "cultura" este cea agricola. Cu o vioara sub brat si un ceas desteptator, cei doi muncesc din greu ca sa supravietuiasca. Dar in secret, citesc la lumina lampii Balzac, Stendhal, Flaubert, Dumas, Hugo, Dostoievski, Dickens, Melville, Rolland. Cea care le cunoaste secretul este iubita lui Luo, fiica unui croitor din regiune. O cuceritoare poveste de dragoste si prietenie, derulata in peisaje magnifice.
Realitatea TV
22.00
Zece fix
Realizator Stelian Tanase
Zece fix este un talk-show in direct, ale carui subiecte de actualitate se bazeaza pe evenimente politice, sociale, economice sau culturale.
Stelian Tanase este gazda acestei emisiuni, iar invitatii sai sunt personaliati implicate in viata publica, oameni de decizie care joaca un rol important in societate.
Emisiunea se construieste pe baza celui mai important subiect al zilei, aducand la masa de discutie actorii implicati in eveniment. Talk-show-ul este o discutie de analiza, in care invitatii pun pe tapet toate consecintele unui eveniment asupra oamenilor obisnuiti, incercand o abordare directa, uneori incomoda, dar intotdeauna serioasa, asupra evenimentelor stiute si nestiute care schimba zilnic societatea romaneasca. Sau lumea.
Printre categoriile de invitati ai emisiunii "Zece fix" se numara : politicieni, reprezentanti ai societatii civile, economisti, jurnalisti, analisti politici, economici, oameni de cultura, scriitori.
TVR Cultural
16.30
Asasinate in lumea presei
Coproductie europeana, documentar, 2004
Presiunile si pericolele la care s-au expus ziaristii din Rusia in preajma alegerilor prezidentiale din 2004. La 9 octombrie 2003, Alexei Sidorov, redactor-sef al "Togliattinskoe Obozrenie", a fost ucis in fata casei sale, fiind al saselea ziarist ucis din orasul industrial Togliatti dupa 1995. Documentarul mai prezinta si jurnalisti de la publicatia moscovita 'Novaia Gazeta', unul dintre putinele ziare care si-a mentinut atitudinea critica la adresa guvernului, a oamenilor de afaceri si a sistemului judiciar corupt.
28 de zile de Oscar
PRO Cinema
00.05
Cineva acolo sus ma iubeste
SUA, drama, 1956
Regia: Robert Wise; distributia: Paul Newman, Pier Angeli, Everett Sloane
In preajma celui mai important eveniment din lumea filmului, Premiile Oscar, TCM ne prezinta parada celor mai bune filme din toate timpurile.
Veti vedea cele mai mari vedete, cele mai bune filme si cei mai talentati regizori care au castigat vreodata sau au fost nominalizati la aceste mult-ravnite premii.
Anul acesta, TCM o prezinta pe noua gazda a premiilor, actrita Anjelica Huston. Alaturi de bunicul si tatal sau, Anjelica a intrat in istoria Oscarului ca membra a uneia dintre cele doua familii care se pot lauda cu trei generatii de laureati ai Premiilor Academiei, o performanta egalata doar de familia Coppola. Anjelica Huston ne prezinta filmele sale preferate, intre care Blow Up, Doctor Zhivago si Key Largo, in cadrul celor 28 de zile de Oscaruri, pe TCM.
Ce nu stiti despre Oscar
Cea mai scurta ceremonie din istorie a fost prima, in anul 1929. A durat doar 15 minute, iar castigatorii fusesera anuntati cu trei luni inainte! Cea mai lunga ceremonie a avut loc in 2000: a durat 256 minute, capabile sa amorteasca orice posterior!
HBO
Povestea lui Rubin "Hurricane" Carter
20.00
A 16-a runda
SUA, drama, 1999
Regia: Norman Jewison; distributia: Denzel Washington, John Hannah, Liev Schreiber, Deborah Kara Unger, Vicellous Reon Shannon
Premii:
Festivalul international de film din Berlin (2000) - Cel mai bun actor: Denzel Washington
Festivalul international de film din Berlin (2000) - Premiul Uniunii Germane a Cinematografelor de Arta: Norman Jewison
Golden Globe (2000) - Cel mai bun actor intr-o drama: Denzel Washington
Nominalizari:
Golden Globe (2000) - Cel mai bun regizor, nominalizat: Norman Jewison
Oscar (2000) - Cel mai bun actor, nominalizat: Denzel Washington
Filmul prezinta povestea lui Rubin "Hurricane" Carter (Denzel Washington), un barbat afro-american care se ridica deasupra tineretii sale aventuroase, pentru a deveni un concurent important la titlul de campion de box, categoria mijlocie. Visele sale sunt, insa, spulberate atunci cand este acuzat de o crima tripla si primeste trei condamnari pe viata. In ciuda faptului ca devine o cauza celebra si ca eforturilor sale insistente de a-si dovedi inocenta se concretizeaza intr-o autobiografie, anii de chinuri zadarnice il descurajeaza cumplit. Acest lucru se schimba atunci cand un baiat afro-american si mentorii intr-atat incat sa se mobilizeze sa lupte pentru a-l exonera. Totusi, ceea ce Hurricane si prietenii sai invata, este faptul ca lupta se duce si contra unor institutii rasiste care au profitat de sentinta nedreapta si nu au nici un interes pentru s-o vada schimbata


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin