Liberalul Paul Pacuraru (foto) este primul din lotul celor opt ministri si fosti ministri pentru care seful statului a solicitat inceperea urmaririi penale invitat saptamana viitoare la DNA. In privinta lui Pacuraru, premierul a anuntat joi ca a ceru
Liberalul Paul Pacuraru (foto) este primul din lotul celor opt ministri si fosti ministri pentru care seful statului a solicitat inceperea urmaririi penale invitat saptamana viitoare la DNA. In privinta lui Pacuraru, premierul a anuntat joi ca a cerut Corpului de Control al Guvernului sa faca cercetari in judetul Gorj referitoare la acuzatiile care ii sunt aduse ministrului Muncii. Coincidenta face ca seful Corpului de Control al Guvernului, Emanoil Negut, sa fie potential lider al PNL Gorj. In timp ce Guvernul sesizeaza Curtea Constitutionala in privinta refuzului presedintelui de a o numi pe Norica Nicolai la Justitie, iar interimarul acestui portofoliu participa la reuniunea Reuniunea Consiliului de Justitie si Afaceri Interne, Comisia Europeana pregateste Romaniei un raport aspru pe justitie.
Ministrul se considera nevinovat
Ministrul Muncii Paul Pacuraru (PNL) a declarat ieri ca a fost citat la DNA pentru saptamana viitoare, fara a preciza data la care va fi audiat. El a explicat ca a vazut referatul procurorului prin care cerea Presedintiei avizul pentru inceperea urmaririi penale si a sustinut ca respectivul document nu contine practic "nimic" incriminator la adresa lui. Pacuraru a fost chemat la DNA in conditiile in care presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a sustinut ca Senatul trebuie sa se pronunte asupra urmaririi penale a senatorilor Pacuraru si Codrut Seres (PC).
Pacuraru a insistat ca, potrivit referatului, acuzatia care i se aduce este aceea de aprobare tacita a unor posibile servicii oferite de liderul liberal din Gorj, controversatul Dan Ilie Morega. Pacuraru a sustinut ca acuzatia este desprinsa dintr-o inregistrare a unei convorbiri telefonice dintre el si Morega in care liderul liberal gorjean ii spune: "Cand fiul tau va rece prin Gorj, spune-i sa treaca pe la mine". "Asta este tot ce au si ma acuza de aprobare tacita", a spus ministrul Muncii, Paul Pacuraru. Liderul PNL a mai declarat ca a aratat referatul procurorului catre presedinte mai multor juristi, care au apreciat unanim ca, presupunand ca "toate acuzatiile tendentioase" ce se regasesc in document ar fi adevarate, tot nu exista elementele vreunei infractiuni. "In cazul meu inteleg ca este vorba de coruptie cu fapta zero si prejudiciu zero. Sa dea Dumnezeu ca in Romania coruptia sa fie fapta zero si sa aiba prejudiciu zero", a delcarat Pacuraru.
Guralivul Morega
Cu toate acestea, ministrul Pacuraru, care l-a calificat pe Morega drept "guraliv" la telefon, a precizat ca intr-o convorbire cu fiul sau, liderul liberal din Gorj s-ar fi oferit sa-l ajute pe acesta in legatura cu un contract. Fiul ministrului, Mihnea Pacuraru, ar fi refuzat politicos oferta, anuntandu-l pe Morega ca respectivul contract a fost castigat deja la licitatie. Paul Pacuraru a refuzat sa dezvaluie valoarea contractelor obtinute in Gorj de firma fiului sau, precizand ca singurii bani incasati au fost pentru "scolarizarea a 45 de persoane". Potrivit lui Pacuraru, unele dintre cursurile atribuite prin licitatii "absolut corecte" fiului sau nici nu s-ar mai fi tinut, fiind amanate din cauza suspiciunilor de coruptie. Mentionam ca, in 24 septembrie 2007, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie l-a sesizat pe seful statului pentru ca acesta sa ceara urmarirea penala fata de Nicolae Paul Anton Pacuraru, ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, pentru savarsirea infractiunii de luare de mita in dosarul nr. 239/P/2007. (Razvan GHEORGHE)
Semnale de alarma la Bruxelles
Comisarul european pentru Multilingvism, Leonard Orban, a declarat ieri ca raportul pe tema justitiei care va fi prezentat saptamana viitoare de catre CE ar putea trage "anumite semnale de alarma", dar a adaugat ca vor fi prezentate mai degraba fapte decat concluzii, transmite Mediafax.
Intrebat in legatura cu raportul interimar privind justitia, pe care CE urmeaza sa il prezinte saptamana viitoare, la Bruxelles, Orban a refuzat sa anticipeze continutul acestuia, reamintind insa ca documentul va fi unul "de tip factual". "In special vom vedea cel mai probabil in acest raport mai degraba prezentate fapte si mai putin trase concluzii cu privire la diferitele evolutii", a apreciat Orban.
"Pe de alta parte, desigur nu exclud ca anumite semnale de alarma sa fie trase in cadrul acestui raport. Este foarte important de inteles ca sunt anumite conditionalitati care au fost asumate de catre partea romana, pentru a fi indeplinite intr-un oarecare orizont de timp, iar Comisia Europeana va judeca si va prezenta acest raport in functie de cele patru conditionalitati, de modul in care sunt indeplinite aceste conditionalitati", a spus comisarul european. El a tinut sa sublinieze ca CE nu va face judecati referitoare la evolutiile privind viata politica a Romaniei. Intrebat daca poate face vreo recomandare autoritatilor romane pana la raportul final pe tema justitiei, Orban a raspuns: "Da, o sa le recomand dupa ce o sa fie adoptat raportul". "Vreau sa ma intelegeti foarte bine, sunt niste reguli foarte stricte pe care eu le respect in totalitate. Iar regulile acestea presupun sa nu anticipezi in nici un fel o decizie care urmeaza sa fie luata in cateva zile. Atata timp cat nu este luata decizia si documentul nu este final, nu se comenteaza asupra documentului", a spus Orban. (G.D.)
Presedintele Curtii Constitutionale poate accelera procedurile
Conflictul Guvern-Presedintie in cazul nominalizarii Noricai Nicolai la Justitie poate fi stins, prin arbitrajul Curtii Constitutionale (CC) sesizate, in cateva zile, dupa cum, la fel de bine, litigiul mai poate dainui cateva saptamani. Totul depinde de bunavointa partilor de a prezenta Curtii, in cel mai scurt timp, punctele de vedere, dar si de celeritatea acordata cazului de presedintele CC, Ioan Vida (foto).
Curtea a primit sesizarea Guvernului referitoare la Norica Nicolai in urma cu doua zile. Conform Legii privind organizarea si functionarea CC, dupa ce a primit cererea de a solutiona conflictul juridic de natura constitutionala dintre Guvern si Presedintie, presedintele Curtii o va comunica partilor aflate in conflict, solicitandu-le sa isi exprime in scris, in termenul stabilit, punctul de vedere. La data primirii ultimului punct de vedere, dar nu mai tarziu de 20 de zile de la primirea cererii, presedintele Curtii stabileste termenul pentru sedinta de judecata si citeaza partile implicate in conflict. Referitor la termenul de judecata, Regulamentul de organizare si functionare a CC stipuleaza ca, in cazul conflictelor dintre autoritati, presedintele Curtii trebuie sa respecte cerintele legale de celeritate, avand grija ca intervalul de timp sa fie cat mai scurt. Potrivit parlamentarilor juristi, in cazul in care Curtea nu ia o decizie pana la expirarea interimatului lui Melescanu, fotoliul ministrului Justitiei va mai ramane o perioada neocupat. (Ovidiu BANCHES)
Guvernul si Presedintia isi disputa intaietatea
Guvernul cere Curtii Constitutionale sa admita faptul ca presedintele nu se poate opune investirii in functia de ministru a persoanei propuse de premier, subliniind ca personajul numit "presedinte" poate intra in scena in cazul desemnarii ministrilor numai atunci cand scena a fost parasita de personajul numit "prim-ministru".
"In masura in care premierul isi mentine propunerea, presedintele nu se poate opune investirii in functia de membru al Guvernului a persoanei propuse. In caz contrar, s-ar recunoaste un drept de veto al Presedintelui, drept pe care chiar Curtea Constitutionala l-a negat, in mod expres. Mai mult, presedintele ar deveni seful Guvernului, putand cenzura in totalitate decizia prim-ministrului, ipoteza care nu are nici o fundamentare constitutionala", se sustine, potrivit Mediafax, in sesizarea Guvernului trimisa Curtii. Executivul cere CC sa constate existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si seful statului; sa constate ca acest conflict este cauzat de refuzul presedintelui de a da curs propunerii inaintate de prim-ministrului cu privire la numirea in functia de ministru al Justitiei a Noricai Nicolai; sa constate ca refuzul presedintelui Romaniei de a o numi pe Norica Nicolai in functia de ministru al Justitiei, in conformitate cu propunerea prim-ministrului, este neconstitutional. Sesizarea face o cronologie a faptelor incepand cu demisia ministrului liberal al Justitiei, Tudor Chiuariu, subliniind ca presedintele refuza, in continuare, sa-si indeplineasca o obligatie constitutionala. (O.B.)
Melescanu ia contact cu Frattini
Ministrul interimar al Justitiei, Teodor Melescanu, trebuia sa se intalneasca ieri cu vicepresedintele Comisiei Europene, Franco Frattini, comisar pentru justitie si afaceri interne, relateaza BBC. Intalnirea trebuia sa aiba loc dupa Reuniunea Consiliului de Justitie si Afaceri Interne organizata in Slovenia, unde se vor discuta prioritatile in domeniul justitiei in Uniunea Europeana in perioada 2010 - 2014. Pana la sfarsitul acestei luni, Comisia Europeana va publica un raport preliminar privind situatia justitiei si combaterii coruptiei din Romania. La sfarsitul anului trecut, Frattini declara in legatura cu situatia combaterii coruptiei in Romania: "Daca punem la un loc motivele de ingrijorare, cum ar fi nivelul coruptiei, care este inca ridicat si motivele de satisfactie, cred ca elementele de care suntem satisfacuti predomina, aceasta este convingerea mea". (G.D.)
Avertismentele PSD
Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat ieri ca o decizie a judecatorilor Curtii Constitutionale in cazul Norica Nicolai va rezolva doar problema juridica, dar nu va stinge conflictul dintre Presedintie si Guvern. "Apelarea extrem de frecventa la Curtea Constitutionala in cazul diverselor conflicte intre puterile statului arata deficitul de functionare din punct de vedere institutional al cadrului juridic si al reglementarilor statului de drept", a precizat Diaconescu, citat de Mediafax. La randul sau, europarlamentul PSD, Adrian Severin, a declarat ca a primit semnale de la Bruxelles ca Raportul de tara va contine termeni extrem de critici la adresa tarii noastre, iar sansa ca el sa aiba un ton moderat este extrem de redusa. "Cand trimitem oameni in justitie pentru abuz in serviciu, ne intoarcem la perioada comunista cand pentru a te debarasa de o persoana ii aduceai asemenea acuze. A introduce procuratura in politica inseamna a face politie politica", a spus Severin. (Cristian ANDREI)
Valeriu Stoica, vicepresedinte PDL
Guvernul ignora realitatea
"Cererea Guvernului ignora realitatea. Presedintele nu a refuzat pur si simplu sa o numeasca pe Norica Nicolai - deci nu este vorba de exercitarea arbitrara a unui drept de veto - ci a tinut seama de o decizie anterioara a Curtii Constitutionale, pronuntata in legatura cu aceeasi problema, in care s-a aratat ca presedintele are dreptul sa ceara premierului sa faca o alta nominalizare, in masura in care exista motive justificate", a precizat ieri Valeriu Stoica pentru Mediafax. Liderul democrat-liberal a sustinut ca seful statului a procedat "exact" potrivit deciziei anterioare a Curtii Constitutionale. "Singura chestiune pe care poate sa o faca Curtea pe aceasta sesizare este sa aprecieze daca motivele invocate de presedinte sunt justificate", a aratat Stoica. (D.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.