Presedintele rus, Vladimir Putin, si omologul sau sarb, Boris Tadic, au decis, ieri, la Moscova, traseul South Stream. Conducta va urma sa transporte, incepand cu anul 2013, gaze naturale rusesti pe sub Marea Neagra, via portul bulgar Burgas, evitand
Presedintele rus, Vladimir Putin, si omologul sau sarb, Boris Tadic, au decis, ieri, la Moscova, traseul South Stream. Conducta va urma sa transporte, incepand cu anul 2013, gaze naturale rusesti pe sub Marea Neagra, via portul bulgar Burgas, evitand Romania, pentru a ajunge in Europa prin Serbia si Ungaria.
Serbia s-a alaturat, ieri, Bulgariei, pe circuitul South Stream. Pe ultima suta de metri de mandat, liderul de la Belgrad, Boric Tadic, s-a deplasat, ieri, in Capitala rusa, pentru a participa, alaturi de omologul sau de la Moscova, Vladimir Putin, la parafarea unui acord major in domeniul energetic, vizand proiectul ruso-italian ce ar urma sa aduca in Europa hidrocarburi rusesti, via Bulgaria. Documentul, semnat de Viktor Hristenko, ministrul rus al Energiei, si de Velimir Ilic, ministrul sarb al Infrastructurii, in prezenta premierului sarb Vojislav Kostunica si a prim-vicepremierului rus Dmitri Medvedev, este valabil pe o perioada de 30 de ani. Acordul, care a fost insotit si de vanzarea pachetului majoritar de actiuni al grupului petrolier sarb NIS catre gigantul energetic rus Gazprom, a provocat ingrijorare in vestul Europei, analistii apreciind ca sprijinul acordat de autoritatile de la Moscova oficialilor de la Belgrag in dosarul Kosovo a influentat decizia Serbiei de a-si lega viitorul energetic de Rusia. Presedintele sarb nu a ezitat, de altfel, sa isi exprime recunostinta fata de partea rusa, cu ocazia semnarii documentului. "Serbia respecta pozitia Rusiei in problema Kosovo. Fara sprijinul rusesc, Serbia ar avea dificultati in a-si sustine pozitia referitoare la viitorul provinciei", a declarat Boris Tadic. "Faptul ca ati venit, in pofida unui calendar incarcat al politicii interne, arata ca evenimentul este la fel de important pentru Serbia ca si pentru Rusia", a precizat, la randul sau, Vladimir Putin. Parafarea acordului energetic ruso-sarb intervine cu aproximativ o saptamana inaintea turului al doilea al alegerilor prezidentiale sarbe, respectiv la o saptamana dupa ce presedintele rus si omologul sau bulgar au batut palma, la Sofia, cu privire la participarea Bulgariei la proiectul South Stream, propus de Gazprom, in colaborare cu ENI.
Ingrijorare la Washington
Participarea Bulgariei si a Serbiei la South Stream nu a fost primita cu prea mare entuziasm peste Ocean, SUA exprimandu-si ingrijorarea cu privire la faptul ca acordul ruso-sarb va accentua dependenta energetica a Europei de Rusia. "Partea americana a avertizat cu privire la influenta politica pe care ar putea-o dobandi Moscova prin controlarea resurselor energetice din Serbia si din regiune si si-a exprimat punctul de vedere negativ cu privire la justificarea economica a South Stream", afirma un document oficial sarb, citat de Reuters, cuprinzand transcrierea discutiilor din cadrul unei intrevederi la nivel inalt intre reprezentantii Belgradului si cei ai Washingtonului. "Oficialii americani au pus la indoiala faptul ca emisarii nostri au luat in considerare toate efectele de ordin strategic: posibilitatea dependentei economice si posibilitatea controlului politic. Ei si-au exprimat ingrijorarea mai ales cu privire la decizia Bulgariei de a se alatura Gazprom, considerand ca aceasta submineaza demersurile de diversificare a surselor energetice europene", mai adauga documentul. Un purtator de cuvant al Departamentului de Stat american a declarat, ieri, pentru Reuters, ca Washingtonul continua sa vada proiectul Nabucco, sprijinit de Bruxelles, drept cea mai buna varianta de a pune capat dependentei europene de hidrocarburile rusesti. In replica, Sofia a anuntat, ieri, ca acorda o sustinere politica puternica initiativei europene. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.